Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ataki bólu pod mostkiem w okolicy żołądka

Gość kinia

Rekomendowane odpowiedzi

Miałam około 6 -7 ataków bólu w ostatnim roku, nie jestem w stanie określić okoliczności i przyczyn ich pojawiania się. Są obezwładniające, nie pomaga żadna zmiana pozycji, ani żaden z dostepnych leków - nerwosol, no-spa, verdin, espumisan, pyralgina. Bół przychodzi nagle - narasta w ciagu minuty i trzyma około 20-30 minut. Boli w okolicach żołąda, pod mostkiem. Jest to skurcz, jakby *w imadle skręcał ktos to miejsce*. Przyspiesza się mi wtedy oddech, jest spłycony, pocę się, słabnę, drżą mi nogi. Po około pół godz ból odpływa. Nie wymiotuję, nie mam wzdęć wtedy, ani biegunki. Ogółnie po zjedzeniu papryki, fasoli np. mam wzdęcia, ale nie przy ataku bólu. Ostanio atak pojawił się w sobotni wieczór kiedy siedziałm przed TV z mężem i gadałam o niczym - dla przyjemności... więc chyba nie nerwica? Nie ma to związku z sercem, przy drugim ataku wezwalismy pogotowie - nie stwierdzili żadnych problemów po badaniu EKG.Było to w styczniu. Wybieram sie do rodzinnego i na usg, ale moze jakiś fachowiec pomoże ustalic co to jest, chciałabym ustrzec sie tych ataków, bo nie wiem kiedy ich się spodziewac i jak zapodbiec.
wystarczy zrobic USG jamy brzusznej i sie okaże czy to może kamienie w pecherzyku żółciowym cy coś innego.Tylko kilka dni przed badaniem należy uzywać espumisan,by usunąć gazy z przew. pokarmowego.Gazy zasłaniają obraz USG,np.może nie być uwidocznona trzustka czy aorta brzuszna,a więc ocena będzie niekompletna.Odżywianie sciśle wg. diety lekkostrawnej.Zjedzenie nieodpowiedniego produktu[coś tłustego,ciężkostrawnego]powoduje atak bólu.Wazna jest tez odpowiednia ilość ruchu.posiłki nieobfite.Kolacja mała i nie za póżno.Można pić miezanki ziołowe,ale leczyć się u lekarza po zdiagnozowaniu.Zrób tez bad.cholesterolucałkowitego ,HDL,LDL,trójglicerydów,OB,morfologię z rozmazem,elektrolity,CRP.Alat i Aspat.Często to schorzenie pojawia się przy tabletkach antykoncepcyjnych,otyłości,zaburzeniach hormonalnych.Z wynikami do lekarza.