Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozrusznik serca a aktywność fizyczna

Rinko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zacznę od tego, że jakiś rok temu byłem sprawdzić czy z moim sercem jest wszystko w porządku. Na rutynowych badaniach wyszło, ze mam za niski puls i skierowano mnie na oddział aby zrobić do głębsze badania. Wyniki nie były zachwycające ponieważ mój puls w dzień wahał się pomiędzy 40 a 60 natomiast w nocy spadał do 26. Co gorsze, w nocy miałem moje serce 5 razy przestawało bić na 3 sekundy. Lekarka powiedziała, że gdybym miał jakiekolwiek omdlenia to już jechałbym na wstawianie rozrusznika serca. Dodam jeszcze, że mam 17 lat i intensywnie ćwiczę. Przez 3 miesiące miałem przerwę od jakichkolwiek cięższych ćwiczeń. Następnie pojechałem na badania, które wyszły tak samo jak poprzednie. Z pewnych przyczyn, zaniedbałem moje zdrowie i powróciłem do większej aktywności fizycznej. Tydzień temu byłem znowu na badaniach, gdzie okazało się, że puls w dzień nie zmienił się lecz w nocy spada do 23 uderzeń na minute oraz mam 21 pauz po 5 sekund. Zostałem zakwalifikowany do grupy 2A. Prawdopodobnie będę miał badanie polegające na rażeniu prądem serca i sprawdzaniu jak na to reaguję ( nie wiem jak dokładnie się nazywa) oraz wstawiany wcześniej wspomniany rozrusznik serca. Jako , że jestem jeszcze młody moje pytanie brzmi: Czy nie ma innej metody na wyleczenie takich objawów ponieważ nie chciałbym rezygnować z ćwiczeń a wiem, że po rozruszniku wszelka aktywność ruchowa nie jest wskazana.
Od razu Ci powiem, że to nie prawda. Rozrusznik jest przeciwwskazaniem jedynie dla sportów ekstremalnych. Mój mąż ma rozrusznik od 15 roku życia. Chodził na siłownie, biegał, pływał, wyczynowo jeździł na rowerze (mówię w czasie przeszłym bo teraz czeka na ICD, ale to akurat nie ten temat). Jeżeli puls tak niebezpiecznie Ci spada, to rozrusznik jest jak najbardziej wskazanym urządzeniem, ponieważ pobudzi serce i nada mu właściwy rytm. Tak więc jeżeli będziesz miał wszczepiany to się nie stresuj. On jedynie poprawi jakość życia a na pewno nie będziesz musiał rezygnować ze sportu. Podczas sportu puls jest szybszy i wtedy rozrusznik nie będzie *pracował*. Natomiast jak w nocy zacznie tętno spadać poniżej bezpiecznego progu, wtedy pobudzi serce i zwiększy tętno. Poza tym się nic nie zmieni.
sport ekstremalny - chodzi o to, że zazwyczaj przy tego typu zajęciach jest spore niebezpieczeństwo urazu mechanicznego co może spowodować zerwanie elektrod lub uszkodzenie samego rozrusznika. Dlatego są niewskazane. Nie ze względu na jego pracę czy pracę serca, bo rozrusznik to taki *napędzacz*, serce zwalnia to on zaczyna pracować i zmusza serce do bicia. Ale niestety jak z każdym urządzeniem - można go uszkodzić mechanicznie - po prostu.
Wiesz, nie jestem lekarzem, powiem tylko co mi się wydaje - sądzę, że może. Elektrody są wszczepione bezpośrednio w serce. Np skok na bungee może teoretycznie spowodować wyrwanie elektrody z serca. Raczej bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie samego urządzenia, bardziej niż serca, ale przypadki zapewne są różne.