Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Tak dużo tematów o zawrotach,że nie mogę się połapać. Więc,mam taki problem.Od ponad pół roku mam zawroty głowy,które coraz częściej poprzedza uciskowy ból głowy,w trakcie pojawia się osłabienie,słabość,czasem nawet jest mi niedobrze,następnie pojawia się lęk,sama nie wiem przed czym,który często kończy się płaczem,zmianą humoru. Ten cały pakiet złego samopoczucia-jak to nazywam-męczy mnie kilka razy w ciągu dnia. Nie wiem czy to można powiązać,ale czasami mam też bezsenne noce.Obudzę się np.koło 2 w nocy i do 4 nad ranem nie śpię.Leże i patrze w sufit.Co dziwne,nie czuje się potem zmęczona. Często zapominam np.co wcześniej mówiłam,a zapamiętywanie rzeczy sprawia mi coraz więcej trudności,gdyż nie potrafię się skupić. Mam też niskie ciśnienie,które bardzo rzadko jest wyższe niż 90/60 (mam 18 lat). Ponadto często odczuwam kłucie w okolicy serca. Miałam robione badanie krwi,ekg.Jednakże nie wykryto nic niepokojącego. Zrobiono mi również rtg odcinka szyjnego,ale wykryto jedynie wadę kręgosłupa szyjnego,spowodowaną pisaniem w jednej pozycji. Zrobiłam sobie wizytę u laryngologa i neurologa,ale lekarz twierdzi,że to pewnie przemęczenie(wierzcie mi,że to raczej niemożliwe).Czy ktoś z was był w podobnej sytuacji?
zawroty głowy mogą być od kręgosłupa szyjnego.Jak masz siedząćą pracę ,to co godzinę musisz zrobić ze trzy minuty gimnastyki,rozciąganie itd.Wieszaj sie często na drążku ,trzepaku czy na drabinkach na placu zabaw.Dobre jest takie ćwiczenie:Stanąć tyłem do ściany w odległości pół metra.Ręce do tyłu nad głową i oprzeć się nimi o ścianę w taki sposób jak sie robi mostek,głowę odchylić w tył i chwile pozostac w tej pozycji.Spróbuj.Dobre jest też takie ćwiczenie z piłką do siatkówki czy kosza.Spuścić trochę powietrza z piłki ,aby była miękka,kucnąć tyłem do szafy lub ściany ,piłka między plecami a ścianą i unosząc się to w górę ,to w dół masowac piłką kręgosłup i plecy.Bardzo to rozlużnia mięśnie.Są też w sklepach ortopedycznych takie drewniane trzy kulki połączone,którymi ktos może ci masować plecy.To natychmiast rozlużnia mięśnie.Kup sobie też ziołowe tabletki uspokajające labofarm.Używaj stale 1-1-2.czyli 3razy.Wieczorem pół godz. przed snem zażyj dwie i będziesz spać sokojnie.Gimnastykuj się wieczorem i rano.Oprócz tabletek zuzyj jeden listek wit.B6 i 1 op. kwasu foliowego.Ciśnienie podwyższa o 10-20 moze podnieść picie ziela rozmarynu.Rano i wczesnym popołudnie, wieczorem nie.!Pobudza organizma do aktywnosci,ale nie uzależnia jak kawa.Reguluje napięcie naczyń krwionosnych.Jest całkowicie nieszkodliwy.Możesz też się poradzić fizjoterapeuty pokaż mu zdjęcie kręgosłupa szyjnego z opisem.