Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Płyn wokół serca po wszczepieniu baypasów

Gość Jola

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Izo. Jak wiesz Tata mój przeszedł operację wszczepienia baypasów(4) dzisiaj pojechałam do niego bo miał wyjśc do domu. Jednakże po wykonanym wczoraj echu serca okazało sie że ma płyn wokół serca i zatrzymali go do poniedziałku. Dzisiaj był bardzo słaby , cały zroszony potem, dzwoniłam pół godziny temu do niego i okazuje sie że doszedł jeszcze ból w okolicy mostka .Nikogo od godz, 10 nie było na sali z pielęgniarek i lekarzy. Co mam robic jechac tam bo na zejście z łóżka taty nie mam co liczyć, On udaje przed lekarzami że dobrze się czuje bo tak bardzo chce iść do domu, odmówił nawet sanatorium. Co mam robić
Dzien dobry! Przepraszam ,ze dopiero dzisiaj ,ale nie bylo mnie necie Bol w okolicy mostka-jest spowodowany po prostu samym przecieciem mostka , boli i koniecznie bez wstydu trzeba prosic o leki p/bolowe. Plyn w worku osierdziowym tez jest sprawa normalna po operacji , moze pochodzić z niewydolnego serca , ze tz. *zespólu po kardiotomii itd. Niewielka ilość wymaga lekow odwadniających i intensywnych ćwiczeń , wieksza powodujaca ucisk na serce czasem wymaga naklucia i tzw. odbarczenia. Cóz więcej , jesli tata ma mozliwośc -ja bym namawiała na sanatorium Pozdrawiam