Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze u nastolatka a sport

Gość Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam 15 lat i mam lekkie nadciśnienie tętnicze -śr. na Holterze wynosiłą 144 / 88.Lekarz powiedział ,że przepisze mi leki i jeśli one obniża mi ciśnienie ,będe mogł czynnie uprawiać sport.Moje pytanie : Na ile procent ,tego typu leki zadziałają , iczy moze być tego typu sytuacja ,ze w ogole nie zadziałają? Dziekuję!
przeczytaj na temat: niefarmakologiczne sposoby obniżania ciśnienia.Na obnizanie ciśnienia mozna stosowac wspomagająco zioła:Skład mieszanki:ziele jemioły 100g,ziele serdecznika 50g, liść ruty 50g, kwiatostan głogu 50g, koszyczek rumianku50g.Zioła dokładnie wymieszaćzaparzać łyżeczkę w szklance wrzątku przez pół godziny,po pół godz. przecedzić,pić 3x dziennie po jedzeniu./Mam pytanie: czy bierzesz jakieś środki na przyrost mięśni,czy ćwiczysz na siłowni? Ćwiczenia siłowe bardzo podwyższają ciśnienie.Mój kuzyn w twoim wieku też miał nadciśnienie,bo zrobił sobie siłownie na strychu i codziennie szalał ze sztangą,hantlami itd.Jak przestał ,to samo przeszło.Druga sprawa: czy nie nadużywasz coli,napojów energetycznych? ,nie zabijsz głodu czipsami i innym smieciowym jedzeniem?Idąc grać piłkę lepiej weż wodę z sokiem z cytryny lub codziennie gotuj gar kompotu i masz picie na cały dzień.Napoje kolorowe mają mnóstwo konserwantów i Bóg wie czego jeszcze.Lepiej pić--wiadomo co,a nie jakieś goowno.
Dziękuje za odpowiedz . czy bierzesz jakieś środki na przyrost mięśni,czy ćwiczysz na siłowni? Nie nie biorę ani nie ćwicze na siłowni.czy nie nadużywasz coli,napojów energetycznych? ,nie zabijsz głodu czipsami i innym smieciowym jedzeniem?Coli ani napojow energetycznych nie pije,czasami zdazy mi sie zjesc chipsy ,1x na tydzien. Mógłbyś mi jeszcze odpowiedziec,czy FARMAKOLOGICZNE sposoby działają nadciśnienie , czy moze byc taka ewentualnosc ,ze nie zadzialaja i jaki jest procent szansy w obu przypadkach . Z góry dzięki. P.S Trenuje w klubie piłkarskim
mam zawsze dobre cisnienie,więc nie znam się ,napisałam tylko o tych metodach,które stosował ktos z mojej rodziny i poskutkowały.Miał 160na100,prawie codziennie ppływał,codziennie ząbek czosnku,ograniczenie soli i odpowiednie odżywianie.I spadło.Na temat tabletek ci niestety nie odpowiem ,bo nie mam pojęcia.