Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częstość skurczów serca w zależności od wieku

Gość Dagmara

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nerw lisciowy
Mój kardiolog twierdzi że im wolniejsze tetno tym lepiej - oczywiscie w granicach normy - byle nie schodziłó poniżej 40. Inna rzecz że to prawda że serce bije wolniej z wiekiem. Np dziecko ma szybki puls i to jest norma, starcy miewają wszczepiane rozruszniki by im biłó nieco szybciej. Ja cholera mam hustawkę - wieczorami spada mi puls ponizej 60 a za dnia miewam powyżej 100. Nie liczę epizodów częstoskurczu - miewałem już 160 uderzeń na min. Nerwica ma to do siebie że jeżeli ustepuje pola w jednym objawie - obiera sobie zaraz nowe poletko do popisu. Kiedyś miewałem kłucia za mostkiem - po badaniach się uspokoiłem bo nic nie wykazały to teraz zamartwiam się tetnem. Czysty obłęd.
czesc ja mam taki sam problem zamartwiam si tetnem i cisnieniem potrafie zmierzyc cisnienie z 10 razy dziennie i zawsze mam dobre 110 na60,70 a tetno wieczorem spada mi do 68 a jak wstane to 80 86 a w ciagu dia to zalezy czy jesytem zdenerwowana czy nie. Zapisalam sie do psychologa bo czuje ze sama sobie nie radze miewam napady nerwicy po duszenie w szyji do dlawienia podczas jedzenia napady bica serca chudniecie i inne rzeczy z ktorymi juz sobie nie radze oprocz tego mam chyba depresje nic mi sie nie chce:( mam nadzieje ze sobie poradze i wam tez wszystkim tego zycze :*