Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Walek

Rekomendowane odpowiedzi

Krótko o sobie i mim zawale Rok temu postanowiłem wziąć się za siebie poprawić kondycję kupiłem sobie orbitrek zorganizowałem małą siłownię w domu zacząłem ćwiczyć oczywiście brak kondycji po paru minutach ćwiczenia (Biegania na orbit reku zatykało mocny bul w piersiach nie przestawałem biec po paru minutach przechodziło i tak biegałem po 45 min) oczywiście brak kondycji i palenie papierosów przestałem palić postanowiłem zrobić badania tzw. Diagnostykę zdrowego mężczyzny po 55 roku życia Echo serca, EKG, prostata, prześwietlenie klatki piersiowej kompletnie cały organizm, okazało się że jestem zdrowy z małym wyjątkiem mam kamień w woreczku żółciowym , który trzeba usunąć żeby usunąć kamień zalecono mi zaszczepienie przeciw żółtaczce to trochę trwało, i gdzieś po półmroku poszedłem ze skierowaniem do szpitala zapisałem się na operację zalecono mi przed operacją zrobić badania . Poszedłem do lekarza rodzinnego skierowanie na EKG , po badaniu wracam do lekarza pani dr. Obejrzała mój wynik z EKG pytanie czy się dobrze czuję i czy nie miałem bólu w klatce piersiowej faktycznie tydzień wcześniej ledwo chodziłem myślałem że to po papierosach od roku nie pale ale tyle lat paliłem. Pani dr. Wezwała karetkę przewieźli Mie do szpitala echo serca przebyty zawał i więzówka. Koronarografia Lewa tętnica wieńcowa: pień bez zmian Gałąź przednia Zstępująca: ze zmianami przyściennymi. Gałęzie diagonalne ze zmianami przyściennymi. Gałąź okalająca: w seg.11 zwężenie ok. 75%, tuż poniżej odchodzi mocna gałąź marginalna, poniżej odejście Mg naczynie przewlekle niedrożne. Odcinek obwodowy słabo widoczny z krążenia obocznego. Gałęzie marginalne I- drobna bez znaczeni: II-szeroka bez zmian . Prawa Tętnica Wieńcowa recesywna w segm.1/2 przewlekle niedrożna , odcinek obwodowy widoczni miernie z krążenia obocznego. Angioplastyka gałęzi okalającej/marginalnej Wykonano angioplastykę istotnego zwężenia w gałęzi okalającej , której funkcjonalne przedłużenie stanowi gałąź marginalna. Implantowano bezpośrednio stent 3,25 x16mm . Uzyskano bardzo dobry efekt końcowy bez zwężenia rezydualnego, przepływ TIMI 3. Podjęto Także próbę udrożnienia obwodowego odcinka gałęzi okalającej- bez powodzenia, nie sforsowano miejsca okluzji. Po zabiegu w rozmowie z panią dr która wykonywała zabieg dowiedziałem się że to że ćwiczyłem pokonując ból w klatce piersiowej to sobie zahartowałem serce i to mi pomogło przy moim zawale Ból w klatce piersiowej przy wysiłku mam nadal nie mogę szybki iść czy biec bo zaraz Mie zatyka lekarz prowadząca mówi że na wysiłek jest jeszcze za wcześnie . Zawał miałem 26.06.2010 Pozdrawiam wszystkich
trójglicerydy mozna obnizyć lekiem ziołowym bardzo szybko-wyciąg z karczocha o nazwie cynarex..Dziwię sie ,że przy takich wynikach masz lek na cholesterol ,skoro dietą i cynarexem można obniżyć.Mój wujek miał chol.całk.306,a trójglicerydy 245 i w ciągu spadło:miesiąca miał 250 i 98....,a.HDL podwyższysz codziennie ćwicząc.Ruch bardzo podwyższa HDL.Mój wuj miał 26 ,a teraz ma 52.Tylko od pływania i jazdy rowerem,a także stosuje odzywianie wg. diety obniżającej cholesterol,codziennie je otręby owsiane lub pszenne z chudym serem+jogurt+ orzechy2.,a także leczo je na okrągło tj.duszone warzywa [na zimno lub ciepło].Zastosuj się dotych wskazówek ,co w w.w. artykule.Prawidłowe wyniki cholesterolu są takie:Jeżeli HDL stanowi 25% całkowitego,to jest bardzo dobrze,nawet,gdy całkowity jest nieco podwyższony.Żle jest wtedy,gdyHDL jest mniejszy niż 20% całkowitego.Wniosek: aby to osiągnąć,jak dojdziesz do siebie musisz codziennie ćwiczyć .Najlepsze jest pływanie.Cholesterol ci sam będzie spadał ,jeśli np. masz nadwagę i schudniesz 6-8% wagi wyjściowej.Koniecznie stosuj tę dietę i ruch.