Skocz do zawartości
kardiolo.pl

tetany

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka miesięcy temu zaczęłam borykać się z następującymi objawami: kołatanie serca, uczucie lęku, drgawki, momenty zawężenia świadomości, ogólne osłabienie. Szukałam odpowiedzi na różnych forach internetowych, lecz oczywiście równolegle wykonałam szereg badań lekarskich. Ostatecznie zdiagnozowano u mnie tężyczkę, która, w skutek nieleczenia, przerodziła się z czasem w nerwicę (tzw. nerwica tężyczkowa). Piszę o tym, ponieważ teraz ja chciałabym pomóc tym, którzy być może cierpią na tę samą przypadłość, a jeszcze o tym nie wiedzą. Skierowanie na badanie wypisuje neurolog. Badanie to tzw. próba tężyczkowa, inaczej EMG. Choroba polega na niskim poziomie wchłanialności magnezu bądź wapnia (w zależności od rodzaju tężyczki), a objawy z nią związane są często mylone z objawami nerwicy wegatywnej. Jak leczyć? Podawanie magnezu/wapnia w formie doustnych tabletek jest pomocne, aczkolwiek nie rozwiązuje problemu samej wchłanialności. Ja osobiście polecam akupunkturę, moxę, akupresurę oraz inne naturalne formy leczenia, które są w stanie zwiększyć wchłanialność ww. minerałów. Oprócz tego warto wiedzieć, że u osób z tężyczką magnezową minerał ten lepiej wchłania się przez skórę niż przez układ pokarmowy, tak więc warto też moczyć stopy w soli magnezowej (chlorek magnezu) oraz stosować tzw. oliwę magnezową (również chlorek magnezu). Pozdrawiam serdecznie!
Witaj tetany! Ja też mam tężyczkę - próba wybitnie dodatnia. Jesli chodzi o info- to czasem same branie wapnia nie pomaga. U mnie okazało się,że prawie nie mam w sobie wit d- a ta jest potrzebna by wapń się wchłaniał. Zatem proponuję Tobie, jak i innym zbadać wit D, która jest odpowiedzialna za nasz stan psycho-fizyczny. Tak, to jest chyba problem z wchłanianiem. Tylko warto poszukać przyczyny- czasem jest to przewlekły reflux zoładkowo-przełykowy, z przepuklina w tle, a czasem coś z jelitami.Przyczyną , jak też i skutkiem napadów tężyczkowych może być nerwica. Wszystko się nakręca. Robi się czasem zasadownica oddechowa i na to warto dmuchać w torebkę, najlepiej papierową- żeby zminimalizować atak niepokoju.No i zawsze wato mysleć- to minie bo zawsze mijało. Poza tym wszstko mija- dobra oi zła chwila. Taki lajf. Mam pytanie - czy miewasz ostre ataki typu: ostre napięcie twarzy , drżenie warg, niepokój, natłok myśli, spięcie głowy- do tego czasem miałam skurcze rąk, przykurcz , a też co mam to w stopach odczucie jakbym miała je podłączone do prądu. Biorę czasem na ostrzejsze stany leki antylekowe typu xanax czy rudotel- one na dłuższą metę uzalezniją , zatem warto ich nie brać dłużej. Powaodzenia! I jeszcze jedno pyt- kto Cie leczy neurolog czy endokrynolog? A i warto zbadać PTH- ono zazwyczaj jest podwyższone- to jest wtórna nadczynność przytarczyc- dochodzi do niej bo organizm sam chce wyrównać poziom wapnia i pobiera je na siłę - stąd duże PTH.

Czy zeby zdiagnozowac tezyczke to jest potrzebny ten test? Ja u siebie podejrzewam tezyczke,ale lekarz (nie neurolog) na IP wyklucxyl u mnie tezyczke bo poziom magnezu mam w normie,a wapn mam nawet na gornej granicy normy. Za to mam duzy niedobor wit d. Lekarka z IP kazala nie brac wit d bo wapn jest za wysoki, a rodzinna kazala vrac wit d, bo ulatwi wchlanianie wapnia z surowicy do kosci i ja juz sama nie wiem co robic. I co z ta tezyczka.