Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie rozkurczowe serca a sport przy nerwicy

gumisiek68

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich, chciałbym zasięgnąć porady.Od dzieciństwa grałem w piłke nożną, jednak kontuzja wyeliminowała mnie na 2 lata z tego sportu. W ciągu tych 2 lat troche dzwigałem ciężary i sam stałem się ociężały. W między czasie miałem różne perypetie życiowe. W pewnym momencie zaczołem mieć problemy psychiczne : jakieś leki itp. Wkrótce doszedłem do wniosku, że najprawdopodobnie złapała mnie nerwica(mam wszystkie te objawy co osoby na forum). Postanowiłem z tym walczyć, zrzuciłem zbędne kg itp, tylko pozostał jeden problem, a mianowicie nadciśnienie. Zazwyczaj mierzyłem nadciśnienie 3 razy pod rząd i dawało takie wyniki 160-82, 155/80, 150/80. Postanowiłem odwiedzić kardiologa który stwierdził, że serce ok, echo ok, ekg ok, przerost w granicach normy lewej komory (od wysiłku). Przepisał mi lek o nazwie concor cor (słaby lek który ma poprawić również moją psychike). Zarzywam ten lek od 1,5 tyg poprawa widoczna - ciśnienie waha się między 125-135/82-79. Chce wrócić do piłki, ponieważ sport to może być to co mi jest potrzebne do walki z nerwicą, zawsze jak pobiegam, popływam to się 100 razy lepiej czuje. tylko pytanie do was CZY MOGE Z TYM CIŚNIENIEM SPOKOJNIE GRAĆ W PIŁKE NOŻNĄ? chce poznać opinie ludzi, którzy w tym siedzą, lub mogą się na tym znać. Pozdrawiam!!
przy nadciśnieniu najlepiej pomoze ci pływanie.Sporty siłowe są wyluczone,siłownia całkowicie odpada.To jeszcze podnosi ciśnienie.Przeczytaj w internecie na temat: niefarmakologiczne sposoby obniżania cisnienia.To bardzo dobrze,że schudłeś,to ważne jest dla obniżenia cisnienia.Tylko nie bierz żadnych napojów enegetycznych power coś tam.Często jest tak ,że już samo schudnięcie o ok.7% wagi już wystarcza,zeby cisnienie samo się unormowało.
Gość bikez1192

Bardzo podobny przypadek do mojego ja tez od do 12 roku zycia bardzo duzo grałem w piłke nożną i wogole duzo sie ruszałem na swiezym powietrzu gdy zaprzestałem powoli aktywnosci fizycznej zaczeły sie problemy ze stresem i nerwica i to chyba bład ze zaprzestałem tej aktytwnosci i teraz na nowo probuje aktywnie spedzac czas ale nauka nie pozwala zawsze na ruch