Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Palpitacje serca i wysokie tętno a stres

Puls22

Rekomendowane odpowiedzi

Moje dane: Kobieta 22lata wzrost: 170 waga: 73 kg Bylo to rok temu. Moja pierwsza plapitacja serca. Przyznam, ze pilam wtedy duze ilosci kawy, palilam paczke fajek dziennie i towarzyszyl mi spory stres( nowa praca, zle warunki mieszkaniowe) Przed wyjsciem do pracy serce zaczelo mi strasznie szybko walic, ogromnie sie pocilam i bylam przekonana, ze odchodze z tego swiata. Pojechalam na pogotowie. EKG nie wykazalo nic zlego, stwiedzono, ze z sercem jest wszytsko ok, a to wina nerwow i stresu. Od tamtego czasu mialam paniczny strach, ze stanie sie to kolejny raz. Momentalne po pierwszym plapitacjach zucilam fajki, kawe ( jakiekolwiek napoje energetyzujace) Ale palpitacje nadal byly. Zrobiono mi badania na serce ( holter 7 dniowy, EKG, badania krwi, przeswielenie itp.) Wszytsko wykazalo, ze nie mam problemow z sercem i wszystko jest ok. Mimo wszystko palpitacje nadal sie utrzymuja, ale zdarzaja sie znacznie zadziej ( maks. 3 razy w miesiacu). Moj puls normalnie wynosi 75-85 w spoczynku, podczas wysilku rzecz jasna wrasta. Ale sa dni kiedy moj puls rano wzrasta ( 90-110) i utrzymuje sie po kilka godzin. Cisnienie mam w normie ( 125-135) . Wtedy czuje sie dziwnie i czuje, ze moje serce bardzo szybko bije. Nie jestem typem hiohondryczki, ani panikary, ale czuje, ze cos z moim sercem jest nie tak. Nie rozumiem dlaczego mam te poranne plapitacje, dlaczego mimo braku wysolku moj puls wzrasta. Prosze o rade!
Ania 05 nie sadze, aby byla to kachykardia, poniewaz moje serce nie bije, az tak szybko. Zdarzylo mi sie to pare razy w roku ( mysle maks. 10) ze serce boli mi w okolicach 120/min w spoczynku. Natomiast teraz puls znacznie sie obznizyl. Szybkie bicie serca zdarza mi sie szczegolnie ranoi waha sie miedzy 90-105. Innego ranka mam w normie np. 75-85, a innego jeszcze inaczej. Juz sama od tego wariuje. W Sumie nie mam zadnych boli itp, wiec nie ma to wplywu na moje zycie. Natomiast sam mozg broni sie przed tym i czuje ogromny niepokoj, jstm uzalezniona od cisnieniomierza i gdy pokazje puls powyzej 90 to juz czuje, ze cos jest nie tak.

Tez mam tak jak Ty. Tyle ze mam 14 lat. Od miesiaca juz nie mam tych ataków palpitacji. Ale mialem tak ze 3x po 150. Strach ze umre, ogromny lek i bol pod lewa pachą. Badania porobione i nic. Kardiolog nie widzi u mnie choroby. Mozg ok, wszystko ok. Towarzyszy mi uczucie depersonalizacji.

Hej tez tak mam i mam stwierdzon tachykardie zatokowa puls w czasie spoczynku 120 13o to juz wysoki do 100 jest norma kiedys zawsze taki mialam teraz mam raz niski raz wysoki zalezy od dnia czasem nawet 50 meczy mnie to strasznie zaprzata mi glowe nie umie o niczym innym myslec i normalnie funkcjonowac pozdrawiam