Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość kapolcok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich. Mam na imię Marek i jestem tu pierwszy raz. Proszę o pomoc. Od czego zacząć?... Może o mnie... Mam 36 lat i jestem kierowcą, od 10-u lat żonaty, 3 miesiące temu urodził mi się mój Kochany synek. Do tej chwili nie przywiązywałem większej wagi do swojego zdrowia, chociaż ciągle miałem problemy z nadciśnieniem. Czasami odczuwałem silny ucisk na klatkę piersiową który próbowałem stłumić napiciem się wody co powodowało chwilową ulgę ( nigdy nie miałem tego problemu w domu - tylko w pracy) Kilka... lub kilkanaście razy miałem takie coś, że latały mi mroczki przed oczami, widziałem niewyraźnie, stawałem się jakiś dziwny, potem to przechodziło, widziałem nadzwyczaj ostro a po chwili nieznośny ból głowy. Dwa dni temu przestraszyłem się poważnie. Jadąc ciężarówką poczułem to, co czasami mi się zdarzało, ...ALE nagle poczułem dziwne mrowienie w głowie, rękach i nogach... nagle moje dłonie zaczął łapać jakiś skurcz, powykręcały się tak strasznie nienaturalnie, dzięki Bogu, że akurat trafiłem na przydrożny parking. Zatrzymałem się i jakoś wyszedłem z kabiny. Chodziłem kilka minut, myśląc, że to chyba już KONIEC... Ustąpił skurcz, ale uczucie niepewności zostało cały dzień. Od tej pory staram się bardziej dbać o siebie (muszę się przyznać, że nie stronię od alkoholu a przed tym zdarzeniem byłem po 2 dniowej imprezie). Czy to jest nerwica lękowa, czy nadciśnienie? Pomóżcie, proszę. POZDRAWIAM. Marek.
Witaj Marku. Bez zrobienia podstawowych badań, nikt Ci nie postawi sensownej diagnozy : nadciśnienie czy nerwica. Musiałbys monitorować swoje ciśnienie ( ale w granicach rozsadku), żebyś miał dane i dla siebie i dla lekarza, do którego ( moim zdaniem powinienes sie udac), gdyz to, co Ci sie przydarzyło, to ostrzezenie.Jesli to nerwica, powinienes rozpoczac terapie, gdyz prawidłowo dobrane leki plus terapia, moga przywrócic równowage w Twoim organizmie. Zapraszam Cie na watek * Z nerwicy się wychodzi*, moze znajdziesz tam informacje, które na poczatek pomoga Ci zrozumiec, troche oswoic objawy, jakie masz ( czytaj od poczatku). Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo Pani jadwigaszpaczynska za odpowiedź. Badania podstawowe typu krew, mocz, ekg robiłem ostatnio jakieś 2 lata temu, wszystko wyszło dobrze, doktor podejrzewał bezdech, ale po nocy przespanej z aparaturą na sobie ( nie wiem jak to się nazywa) to stwierdził, że bezdechu nie mam a powinienem na pewno zrzucić z wagi, bo to pogłębia moje nadciśnienie i jak się spotkamy za kilka lat i nic nie zmienię, to już tak słodko nie będzie. Kupiłem sobie przedwczoraj przyrząd do kontroli ciśnienia i wygląda to tak: rano: 117/76 puls62, wieczorem 122/80 puls70, rano147/104 puls72, wieczorem 131/90 puls89. to wyniki pomiaru z 2 dni. W poniedziałek lecę do Polski i mam zamiar pójść do doktora, to pewne, ale będę w Kraju tylko tydzień i nie wiem czy to wystarczy? POZDRAWIAM. Marek.