Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość kASIA2

Rekomendowane odpowiedzi

Moja mama ma założony stymulator serca raz w miesiącu sprawdza wskaznik inr ale trudno jest utrzymać zalecany wskażnik 2,0 2,5 ostatnio miała 3,85 bierze cały czas acenokumalor nie wiem czy może dieta czy nerwy mają na to wpływ a jezeli wskaznik jest za wysoki czy są jakieś objawy sotatnio oblewały ja poty bolała ją głowa odczuwała lekkie zawroty głowy
Gość skomplikowany
po latach można nauczyć się samemu pod okiem kardiologa . teraz biorę 4,3,4,3 na przemian jak krzepliwość za bardzo spada dodaje więcej trójek , jak jest za duża więcej 4 . Ja przyzwyczaiłem się patrzeć na wskaźnik quika u mnie najlepiej jak jest 40-50 %. (mechaniczna zastawka ) Wykluczone branie jednoczasowo jakichkolwiek aspiryn ale to mam nadzieje dla wszystkich *oczywista-oczywistość * Na acenocumarolu lecę już 11 lat ... PS . jest coś takiego jak leczenie przeciwkrzepliwe łączone , mala dawka aspiryny (500MG) raz na dobę i pół tabletki acenocumarolu , koleżanka tak się leczy , ale ja tego nie stosuje . Acha wprowadzono też acenocumarol 1mg , takie małe tabletki , nie pomylcie się . musi być acenocumarol 4mg -- duże przedzielony na 4 części tabletki , niebieska etykietka . TO SPRAWA ŻYCIA LUB ŚMIERCI SŁUCHAJCIE TYLKO SWOJEGO KARDIOLOGA .

Acenokumarol biorę ponad 15 lat. INR wg. zaleceń kariologa 2-3.  Obecnie biorę 3,3,3,3,2,3,3,3,3,2 itd, w przypadku przekroczenia INR w górę lub dół do tygodnia powtarzam badanie INR. Jak za małe INR dawka w górę jak za duże dawka w dół. W wypowiedzi skomplikowanego jest błąd "... jak krzepliwość spada dodaję więcej 3..."

-  chyba powinno być:"...więcej 4...."

Potwierdzam wypowiedź skomplikowanego - 4 milgramowy acenokumarol jest bardzo poręczny, można go z łatwością dzielić na 1 mg dawki. 

Metodologia skomplikowanego jest bardzo dobra - stosuję podobnie - biorę ciągle daną dawkę i ewentualnie dokonuje małej korekty. Może to posłużyć jako odpowiedź do aleksandry37 oraz wszystkich którzy tu zaglądają.