Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból głowy pod wpływem nacisku, zawroty głowy i szum w uszach

Gość Dariusz G.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dariusz G.
Witam. Mój problem jest następujący. Od jakichś czterech lat, dotyka mnie ból głowy, który pojawia się po nacisku na jakąkolwiek część głowy. Ból obejmuje całość głowy i stopniowo z czasem nacisku ból rozprzestrzenia się na całą czaszkę. Najbardziej uciążliwy i odczuwalny jest po przebudzeniu. Do tego dochodzą po przebudzeniu mdłości co uniemożliwia mi poranny posiłek. Dodam, że te objawy w części pokrywają się z objawami guza mózgu. Neurolog z którym się konsultuje nie stwierdził u mnie, żadnej przypadłości neurologicznej, wszystkie reakcje są prawidłowe. Zdjęcia rentgenowskie także nie wykazały obecności guza. Do tej pory nie poddałem się jeszcze temu bardziej zaawansowanemu skanowaniu (tomografia?). Serce także jest sprawne i działa prawidłowo. Ciśnienie jest wzorowe, jedynie tętno jest niskie przeciętnie 60 uderzeń na minute, często mniej. Mam 19 lat, dziadek miał guza mózgu, babcia schizofrenie. Mama ma nacisk kręgów szyjnych na nerwy (być może mam to samo, w niedługim czasie udam sie na odpowiednie badanie). Kilka miesięcy przed pierwszymi objawami, dosyć mocno uderzyłem się w głowę co skutkowało kilkudniowym pobytem w szpitalu. Tamtego czasu wszystkie badania wyszły w porządku. Mój neurolog poddał mnie leczeniu lekiem o nazwie Flunarizinum WZF. Podziałał on na bardzo krótką metę i raczej więcej szkód przyniósł. Ostatnio objawy dosyć mocno się nasiliły w dodatku doszły dosyć nie przyjemne zawroty głowy które występują w nocy, przeważnie o tej samej godzinie (około 4 w nocy). Zawroty na leżąco + narastający szum w uszach niezbyt umilają mi życie... Dodam jeszcze, że po odpuszczeniu nacisku, np po wstaniu z pozycji leżącej ból stopniowo ustępuje aż do całkowitego zaniknięcia. Bardzo liczę na waszą pomoc, mój neurolog niestety jest bezradny... Pozdrawiam Dariusz
prześwietl sobie kręgosłup szyjny.By sprawdzić czy w opisie nie ma jakiejś nieprawidłowości.Poza tym pomyśl czy śpisz na dobrym łóżku.ŁÓŻko ma być płaskie.Jak są zawroty głowy,to warto spać na specjalnej wyprofilowanej poduszce.Wtedy ta poduszka podczas leżenia podpiera kark i kręgosłu[p odpoczywa.Jeśli natomiast śpisz na wersalce,która po obu końcach ma takie podwyższenia,to śpisz zgarbiony,a kark jest w powietrzu.Zadbaj o właściwe miejsce do spania i poduszkę.Czasem przyczyna dolegliwości jest błaha,a myśli się,że to Bóg wie co.
Gość Dariusz G.
Dziękuje za odpowiedź. Te bóle zaczęły się gdy spałem na płaskim łóżku, w tej chwili śpię na twardszym. Poza tym pół swojego życia przespałem na tego typu poduszce podpierającej kark z myślą, że to przez tą poduszkę mam te bóle, zmieniłem ją. W tej chwili śpię na normalnych poduszkach.
Gość Dariusz G.
Już teraz wiem, robiłem tomografię, a nie robiłem rezonansu. Mój lekarz stwierdził, że rezonans to będzie ostateczność. Gdy tylko wspomniałem, że flunarizinum przyniósł tymczasową poprawę, zrezygnował z rezonansu. Dziękuję za odpowiedź, polecacie jakiegoś dobrego lekarza neurologa w Rzeszowie?
Nie rozumiem niektórych lekarzy .Zamiast od razu zlecić bardziej czytelne badanie zlecają najpierw tk ......Wiem z autopsji że bóle głowy pochodzące od kręgosłupa są niesamowicie mocne i dokuczliwe i nie dają odporu ale jeśli są nudności i wymioty rano to ja już nic nie wiem .Może ty masz po prostu migrenę do cholery ?
Gość Dariusz G.
Nie wiem na czym polega migrena za bardzo, ale ten neurolog ją wykluczył. W każdym razie w rodzinie nikt na migrene nie cierpi. Migrenowe bóle są raczej nieregularne, nie wiem dokładnie. A tu wystarczy, żebym położył głowe na czymś, nawet teraz i po chwili zaczyna boleć, najpierw miejsce ucisku a następnie już cała głowa. Nie ważne czy leże na boku, na plecach, na brzuchu czy też siedze i trzymam sobie głowe na czymś. Swego czasu nawet czapka taka na zime powodowała tego typu ból. W tej chwili aż tak sie nie dzieję. Już się do tego przyzwyczaiłem, zresztą po takim czasie chyba każdy by sie przyzwyczaił. Jednak utrudnia mi to życie i chciałbym się tego pozbyć.
Gość andrzej11

Mam na imię Andrzej mnie też boli głowa już od 15 lat,a może nawet dłużej kiedyś brałem tabletki od bólu głowy z krzyżykiem i to pomagało. Jednak od 15 lat nie pomaga a boli bardzo mocno zaczyna się o 4-rano o godzinie 6-ran dwie godz. później, ból jest taki, że ból zęba jest niczym przy tych bólach głowy. Żaden pracodawca nie chce mnie dłużej trzymać w pracy niż dwa lub trzy lata w pracy,no bo jak taki ból mnie dopadnie to nie chce się żyć a daje znać o sobie raz lub dwa razy w tygodniu.Do tej pory brałem urlop,a to oddałem krew żeby mieć dzień wolny usprawiedliwiony a, to zwolnienie lekarskie,i tak dwa lata i pracodawca dziękował mi za pracę u niego i kazał iść na rentę ,lub szukać pracy gdzie indziej i tak do dziś medycyna jest bezsilna

Gość krystyna52

Ja mam uciski klucia bol wiercenia w glowie od czasu leczenia hormonalnego przez uzdrowicielke ktora mi uciskala oczy po kilku miesiacacu po zamknieciu powiek widzialam 3 kolory zrenice mi sie powiekszaja i zmiejszaja wszystko poprzez nerwy oczu mam polaczony mozg inarzady wewnetrzne poprzwz galki oczne robilam badania eeg tr glowy wyniki dobre zaden lekarz mi nie pomogl jestem zdrowa psychicznie prosze was o pomoc kto moze mi pomuc cierpie juz od 5lat uzdrowiciellka byla oszustka ktora leczyla popszezkolory uciskajac oczy co mam robic juz nie wiem pozdrawiam krystyna

Gość jolanta 52

Prosze pomuzcie mam uciski wiercenia klucia bol w glowie badania w porzadku powodem jes ze leczylam sie u uzdrowicielki hormonalnie poprzez ucisk oczu co po pewnym czasie zmiejszaly i zwiekszaly zrenice oczu caly uklad nerwowy oczy i mozgu polaczyla znarzadami wewnetrznymi widziallam po zamknieciu powiek kolory zolty niebieski rozowy zielony lekarze niemoga mi pomuc bo nie wierza mi jestem zdrowa psychicznie prosze o pomoc pozdrawiam bo nie moge normalnie od 5 lat funkcjonowac pozdrawiam

Gość bozena52

Uwazajjcie na uzdrowicielke zczestochowy ktora leczy poprzez ucisk oczu co po pewnym czasie po zamknieciu powiek widzi sie kolory teczy to trwa kilka miesiency czlowiek nie moze normalnie funkcjonowac ma klucia uciski czuje sie jak ma oczy mozg podlczony z cialem ibol w tym nie pomoze medycyna akademicka bo niewierza ze tak sie z czlowiekiem dzieje ostrzegam ja sie mecze 10 la i nik niemoze pomuc ale to jest prawda pozdrawiam

Witam Jakieś 17 lat temu męczyłam się z takimi bólami głowy jak wszyscy tu opisujecie, odwiedziłam wszystkich możliwych lekarzy ortopedów neurologów, i innych magików - oszustów. Jakieś 9 lat temu trafiłam na niedowidzącego pana który zajmuje się rehabilitacją zawodowo w specjalistycznym szpitalu, namówił mnie na rezonans kręgosłupa. Skierowanie dostałam tylko na odcinek piersiowy i to był strzał w 10tkę. Okazało się że mam pomiędzy trzema kręgami nieduże nieprawidłowości w budowie tarczy. od tego czasu jestem pod jego opieką i nie wiem co to prawdziwy ból głowy. postawił mnie na nogi. Nauczył mnie prawidłowo oddychać (okazało się to bardzo istotne), prawidłowo wszystko podnosić, podnosić się i ćwiczeń które pomagają dbać o kręgosłup itp. Żyję normalnie, profilaktycznie chodziłam na zabiegi raz na pół roku teraz po urodzeniu dziecka chodzę co miesiąc. Miałam to szczęście że trafiłam na mądrego człowieka, który wcale nie jest lekarzem ale zna ludzkie ciało i zależności jakie nim rządzą. Polecam zwrócenie się do specjalistycznych placówek rehabilitacyjnych o pomoc! pozdrawiam i trzymam za was kciuki

Gość ania77

A co powiecie na *miejscowe* bole glowy, ale wystepujące tylko przy nacisku? Nie sa bardzo mocne, z tylu glowy tak na gorze, zwlaszcza jak opre o sciane i troszke docisne, jestetem osoba zestresowana, ciagle mnie pobolewa glowa, czasem cos jak migrena ale zadnych innych objawowa raczej nie ma, badania krwi OK :)

Gość jolanta 52

Prosze was napiszcie czy ktos byl leczony przez uzdrowiciela poprzez ucisk oczu aby uzyskac kolory pozamknieciu powiek czy tylkoo ja bylam taka naiwna trwa to juz pare lat polaczyla mi nerwy wzrokowe z mozgiem icialem od czubka glowy do stup mialo to byc leczenie hormonalne czego bardzo zaluje zaden lekarz nie moze mi pomuc szukam pomocy wleczeniu. pozdrawiam 7