Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia zatokowa i ropne migdałki a wysokie ASO i drgawki

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie! Mam 24 lata,miesiąc temu zaczałem odczuwac pewne dolegliwości( od czasu od czasu przyspieszona akcja serca, kłocie w okolicach serca, problemy z głębokimi oddechami, w momencie *ataku* bardzo silne drżenie całego ciała,uczucie jak by się miało zaraz stracić przytomność). Zaraz po wystapieniu pierwszych objawów które mnie zaniepokoiły wyladowałem w szpitalu,tam zrobiono mi EKG, RTG i badania krwi-wszytskie wyniki w normie(lekarz zasugerował,że moze byc to spowodowane duzo iloscia stresu), po nastpenym silnym *ataku* wyladowałem na oddziale kardiologicznym,tam EKG, Echo Serca,Holter i badania krwi ( podwyzszone ASO). Lekarze stwierdzili tachykardie zatokowa i ropne przewlekłe migdałki,dostałem antybiotyki i Bisocard na serce. Skonczylem kuracje antybiotykowa ale ASO jest wciaz w granicach 270 (norma 200). Wrocilem za granice i wczoraj znowu wyladowałem w szpitalu ( szybka akcja serca, uczucie omdlenia, niesamowicie silne drżenie całego ciała) i znowu EKG, RTG badania krwi-i jak zwykle wszystko w normie. Miał ktoś podobne przejścia jesli tak to prosze o odpowiedz. Z góry dziekuje i Pozdrawiam! I I jeszcze jedno pytania czy badania wymienione wyżej pozwoliły by lekarza rozpoznac ZMS jesli by wystepowało?

Witam, W stanach infekcyjnych, szczególnie podczas gorączki lub stanów podgorączkowych, czynność serca się przyspiesza i może to być odczuwane, jako szybkie bicie serca. Podwyższone ASO może się jeszcze przez jakiś czas utrzymywać. ZMS prawdopodobnie ma oznaczać zapalenie mięśnia serca? - czy tak? Jeżeli miał Pan wykonywane echo serca i EKG, w których nie stwierdzono danych na zapalenie mięśnia serca, to prawdopodobnie stan zapalny szczęśliwie nie objął w Pana przypadku mięśnia sercowego.