Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Piekący ból w klatce piersiowej po alkoholu

Gość pracuś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 21 lat. Od mniej więcej 2 lat doskwiera mi ból w klatce piersiowej. Pojawia się tylko i wyłącznie po alkoholu. Niezależnie od trunku, który piję oraz jego ilości [czasami zdycham po kieliszku wina, a czasami po konkretniejszej ilości]. Ból ten, nie jest też raczej nerwicowy. Raz, że jestem osobą z dużym dystansem do świata, a dwa, że ból doskwiera również kiedy są powody do radości. Ból ten jest strasznie doskwierający. Zaczyna się powoli, od okolic serca. Najpierw jest ucisk, jakby ktoś w garści trzymał moje serce, a później zaczynają mnie piec płuca. Dosłownie, jakby ktoś je podpalił. Każdy oddech jest ciężki i nigdy pełny, jakby na mojej klatce piersiowej ktoś położył palący głaz. Jednak w styczności z zimnym powietrzem, nasila się jeszcze bardziej. Ból trwa 10-20min, a później znika. Zdarza się, że w czasie jednej nocy pojawia się dwa razy. Nic nie pomaga, ani nie przynosi ulgi, niezależnie czy się położę czy usiądę. Był okres, kiedy nie spożywałem alkoholu [pół roku], ból pojawił się jednak znowu. Jakieś wskazówki, co to może być i do kogo się z tym zwrócić?
Gość ania05111971
Zrób sobie morfologię z rozmazem .W niektórych chorobach objawem jest właśnie ból w śródpiersiu po spożyciu alkoholu .Czy masz powiększone węzły chłonne ?Zrób jeszcze rtg klatki .I do lekarza z wynikami .Może to być też nadkwasota .pobierz jakiś lek zobojętniający kwas żołądkowy .No i nie pij niestety ...
a może cię to pali w przełyku?Sprawdż czy przestanie jak ranigast weżmiesz.Może tu gastrolog potrzeby raczej.Idż do lekarza.To trzeba sprawdzić.Na wszelki wypadek nie jedz rzeczy słodkich,tłustych,smażonych.Dieta lekkostrawna.Z owoców-dojrzały banan,winogrona.Biały ser niekwaśny.Pij len mielony wieczorem i na czczo.Zero alkoholu.Bad. krwi Alat,Aspat.