Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie rozkurczowe u nastolatka

martanka666

Rekomendowane odpowiedzi

Przyczyn może być wiele. Koniecznie idź z tym do lekarza. Aby znaleźć przyczyny lekarz powinien skierować na różne badania - poczynając od krwi i moczu. Ewentualnie badania USG brzucha i serca. U mnie przyczyna nadciśnienia rozkurczowego tkwi w sercu/płucach, co mi objawia się powiększeniem prawej komory serca i panującego w niej ciśnienia. Ale w tak młodym wieku zapewne masz jeszcze zdrowe serce?
Skurczowe różne ale przekracza zawsze 150. Przy takim ciśnieniu zawsze mam silny ból głowy oraz pogarsza mi się widzenie (jakby za mgłą) kłuję mnie też w klatce piersiowej z strony serca aż po lewy bark. Sprzęt sprawny bo mierzę zawsze dwoma . Około miesiąca temu byłam w szpitalu miałam robioną tomografie komputerową jamy brzusznej wyszło że mam dodatkowa słabą tętnice w lewej nerce ( lekarz prowadzący stwierdził że to nie jest przyczyna nadciśnienia).Dali mi tabletki na anemie i nadciśnienie i to wszystko nawet nie ustalili od czego bierze sie nadciśnienie. Jeśli chodzi o wyniki to są takie. Morfologia Leu. 7,9tys/ul Ery:4,70mln/ul Hb: 11,2g/dl Ht:36,2 MCV:77,0fl MCH 23,8pg MCHC 30,9g/dl PLT: 362 tys/ul Jonogram Na 142mmol/l K:4,29mmol/l Kreatynina o,79mg/dl GFR*60ml/min AST: 23U/l ALT:16U/l Glukoza 82mg/dl TSH 4,04ulU/ml Żelazo 17ug/dl TIBC 491ug/dl UIBC 474ug/dl transferyny 3% Badanie moczu c.wł;1,025 pH 5 kolor: bursztynowy cukier norm białko 25mg/dl ketony neg; urobilinogen norm osad moczu: nadł.płaskie:bardzo liczne wpw leu 1-3 wpw DZM jonogram Na 136mmol/24h K 23,730 Ekg rytm zatokowy miarowy o częstotliwości ok 95/min normogram. Zapis w granicach normy. Ferrytyna 5,66ng/ml Kortyzol 27,44ug/dl