Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia na tle nerwowym a ciąża

kasiaczek95

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie kochani. Potrzebuję wsparcia i rady. Mam 35 lat i wysokie, skaczące ciśnienie, nie biorę leków i nigdy nie leczyłam się na nadciśnienie. Po rekordowym 210/110 udałam się do lekarza i ręce mi opadły. Planujemy z mężem ciążę i nie wiem co mam robić. Lekarz bagatelizuje moje obawy związane z ciśnieniem krótkim :to na tle nerwowym, otrzymałam receptę na Captopril, a inny lekarz przypisał mi Valsacor ( czy jakoś tak) wydaje mi się, że powinnam zostać dokładnie przebadana pod kątem przyczyny nadciśnienia? Badania podstawowe są w normie, hormony też, dno oka zmiany niedokrwienie (wykonam powtórne badanie u innego lekarza). Najprościej zaaplikować tabletki i tyle. Nie wiem do kogo się udać? Jakie dodatkowe badania zrobić? Dodam, że mój tata choruje na nadciśnienie i serduszko, ale to chyba mały szczegół dla lekarza. Czy powinnam się uprzeć i prosić o skierowanie do specjalistycznej przychodni czy kliniki? Wyraźcie proszę swoją opinię. Dziękuję Kasia
witaj:) ja też choruję na nadciśnienie i to już prawie 10 lat,leczę się przyjmuję leki mam 37 lat i jestem w 3 miesiącu ciąży. Obecnie mam całkowitą zmianę leków biorę dopegyt 250 i od dzisiaj isoptin sr120. Jestem dobrej myśli ciśnienie mam skaczące, ale wiem ,że muszę dużo odpoczywać i żyć teraz wolniej, kontroluje ciśnienie nawet 4 razy dziennie i zapisuję. Moja mama też choruje od lat na nadciśnienie lekarze mówią,że to dziedziczne,ale też nie wykluczają ,że może być od nerek na ,które także choruję.Kasiaczku głowa do góry udaj się do nefrologa zrób badania, a będzie dobrze. Mam dwie córki 16 i 13 lat też wtedy ciąże były z ciśnieniem i zakończyły się cięciem, ale pamiętaj musisz wybrać dobrych,kontaktowych lekarzy, którz Cię dobrze poprowadzą:)pozdrawiam:)