Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie odrealnienia i lęk po traumie

Gość Czlowiek szukający p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , od dłuższego czasu mam stan odrealnienia , wiem co się dzieje itd tylko widzę wszystko tak dziwnie , jak bym nie mógł złapać ostrości , na nic nie mam ochoty , nie mam apetytu , czasem napady lęku przed tym , że w końcu mi odbije albo coś . Najbardziej się boje , żebym nie wpadł w jakąś schizofremie , zaczołem łykać ziołowe tabletki uspakajające , co dziennie z nimi wydaje mi się , że jest poprawa , staram się z rana jezdzić na rowerze , jakoś z tym walczyć . Mam 17 lat i chyba wiem gdzie jest przyczyna tego , rok temu się topiłem byłem kilka min pod wodą zdałem sobie wtedy sprawę , że to koniec po prostu pogodziłem się , naglę ktoś mnie wyciągnoł . Cały dzień trząsłem się nie przyznałem się nikomu siedziałem koło mamy i w takim odrealnieniu myślałem *cholera przecież mnie by tu nie było , teraz była by zapłakana i załamana (aż mi się łza kręci jak to piszę) . Mam szansę wyjść z tego , bez psychiatry ? Jak bym poszedł do psychiatry w towarzystwie którym jestem , został bym odepchnięty , bo przecież jestem *świrem* Wystarczy ,że ktoś napisze że jest szansa i mnie to bardzo podniesie na duchu ... ;/ . Z góry dziękuje za odp :)
Gość Weronika M.
Witam Myślę, że masz powody, by się tak czuć. Przeżyłeś przecież ogromny szok. Myślę, że tak długo nie możesz się po tym pozbierać dlatego, że nikomu o tym nie mówisz, nie opowiadasz. Nie wstydź się tego co czujesz. To jest normalne. Porozmawiaj o tym z kimś do kogo masz zaufanie. Niekoniecznie zaraz musisz iść do psychiatry ale psycholog na pewno, by ci pomógł zrozumieć to co czujesz, przez co przechodzisz. Pomógłby Ci pozbyć się niepotrzebnych lęków, które masz. Zwykli ludzi, przyjaciele czasami mogą nie zrozumieć Twoich problemów, jeśli sami nie przeżyli czegoś podobnego. Może zadzwoń na telefon zaufania, wygadaj się. Tam mogą Ci pomóc. Pozdrawiam
A nie znasz może jakieś lektury na internecie ? aby to zrozumieć jakoś ? Mam jeszcze głowę zawaloną tym , że właśnie wpadnę w jakąś schizofrenie i łapie mnie taki lęk i takie myśli robią się nachalne , że aż to straszne , umh.
Witaj *szukający pomocy*. Jesli chodzi Ci o lekture na temat leków , odrealnienia poczytaj opowieść osoby, która wyszła z nerwicy i o tych sprawach, które Cie interesuja pisze na stronie:moja-nerwica.republika.pl ( na pasku u góry opowiesci pod *Wyzdrowieć* znajdziesz taki temat jak *Derealizacja* i inne). Poza tym jest taka super strona *Cud niedziałania, czyli jak mądrze odpoczywac*, na której sa zamieszczone artykuły psychologów a takze osób zajmujacych sie tematykja rozwoju osobistego.Przyjrzyj sie takim tematom jak *Energia wewnetrzna*: oraz :Rozwój i swiadomość* znajdujacym sie pod POLECAM . No i zapraszam na watek *Z nerwicy się wychodzi*, na którym zamieszczam wszystko, co znajde na ten temat. *(tylko nie czytaj za dużo na raz, bo to tez moze zaszkodzic)Pozdrawiam.