Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół Marfana

gusiaczek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 16 lat i podejrzewam u siebie zespół Marfana. Przypadkiem trafiłam na artykuł w gazecie poświęcony tej chorobie, moją uwagę przykuły objawy : wydłużone ramiona i nogi, wysoka szczupła sylwetka (mój wzrost to 1, 75 m waga 50 kg bez diet i odchudzania, od zawsze byłam szczupła), skrzywienie kręgosłupa(mam skoliozę), płaskostopie(lekarz je u mnie wykrył ale uważam, że go nie mam), stłoczone zęby w szczęce(mam troche krzywe zęby), krótkowzroczność (mam -3 drioprie) w internecie przeczytałam również o szmerach nad sercem ( na bilansie 10-cio latka p. doktor wykryła szmer skurczowy nad sercem). Nie wiem co mam robić, ta choroba jest genetyczna, ale moja mam nie jest osobą chudą wręcz przeciwnie i nie sądze żeby była chora, a o tacie nic nie wiem, ponieważ umarł 14 lat temu. Mówiłam mamie o moich obawach, lecz ona stwierdziła,że nic mi nie jest i żebym nie wymyślała. Co robić, jeżeli naprawde jestem chora?!
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Iść do lekarza, by sprawdził, czy rzeczywiście masz wszystkie, czy też większośc objawów.. U nie też by się kilka znalazło, tylko niestety nie jestm ani wysoka, ani chuda :-( Warto zajrzeć też na forum dla osób z ZM:-) www.marfanforum.pl
Gość skomplikowany
chorobę dziedziczy się albo rodzinnie , albo mutacja jest spontaniczna , czyli w przypadku gdy rodzice są zdrowi . Aspekt naczyniowy jest najważniejszy , przede wszystkim skup się na tym , echo serca raz na rok -- to musowo . Chcesz pogadać o tym pisz do mnie na skype pawel_krystyna , zdrowia .