Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Okresy tachykardii po ablacji przy dodatkowych pobudzeniach komorowych

wronka88

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po ablacji z powodu dodatkowych pobudzeń komorowych. Na wynikach z holtera była to moja jedyna dolegliwość (7/24 tys. pobudzeń). Dzisiaj odebrałam wyniki z holtera , który miałam robiony miesiąc po zabiegu i pobudzeń mam 0. Ale w interpretacji mam napisane * okresy tachykardii do 156/min*. Cz mogła bym prosić o wyjaśnienie skąd się mogło wziąść bo ani razu wcześniej w wynikach tego nie miałam . I czym właściwie jest ta tachykardia?
Okresy tachykardi do 156 na min tzn. Tachykardia jest uznawana powyzej 100 uderzen lub 120 na min pewien nie jestem. Jeśli wchodziłas szybko np na 4 piętro i serce zaczynało szyciej bic to jest jak by nie patrzec chwilowa tachykardia. Ale ze byłas w ruchu to normalne. Chyba ze miałas puls 156 podczas znu to juz nie jest normalne.

Zespół chorego węzła zatokowego to nazwa, którą określa się problemy związane z zaburzeniami rytmu serca, w których węzeł zatokowy odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego rytmu serca, nie działa poprawnie. Węzeł zatokowy to obszar znajdujący się w górnej komorze serca, w którym umieszczone są specjalne komórki odpowiedzialne za kontrolę rytmu serca. Zazwyczaj, węzeł zatokowy wytwarza regularne impulsy elektryczne w stałym tempie. W przypadku zespołu chorego węzła zatokowego, sygnały te, nie są utrzymane na jednym poziomie. U pacjenta z chorym węzłem zatokowym, rytm serca może być za szybki lub za wolny i dodatkowo, całkowicie przerywany na kilka sekund. To moze byc przyczyna twoich dolegliwosci . Pozdrawiam Maciek

Wronko, i jak się czujesz po ablacji? Gdzie ja miałaś robioną? Ile miałaś ognisk arytmii? Czy juz widomo skąd taki wysoki puls?Może to powikłanie po ablacji? Bedę wdzieczna odp. Ja sama biję się z myslami- na holterach mam 8000-15 000 poudzeń komorowych z wielu ognisk:( Luna