Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku ECHO serca

Angelika19

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , przeprowadziłem sobie w dniu dzisiejszym echo serca w ramach kontroli a raczej zaniepokojenia (kołatanie serca, arytmia, *gilanie serca*) Niestety parametry te są mi zupełnie obce i chciałbym się poradzić a raczej dowiedzieć czy wszystko jest w normie i jakie parametry za co odpowiadają czym są ... Do rzeczy. Wiek 23 lata IVSd 0.86 cm LA D 4.11 cm AoRoot 3.09 cm LVPWd 0.89 cm EF Teich 72.34% LVIDd 5.30 cm Aortic Valve: - AVpeakV 1.49 m/s - AVpeak PG 8.86 mmHg Mitral Valve: -MVpeakA 0.52m/s -MV E/A 1.53 -MVpeak E 0.79m/s Tricuspid Valve -TRpeakV 1.82 m/s -TRpeakPG 13.18 mmHg -RVPs 18.18 mmHg Pulmonary Valve -PVpeakPG 7.47 mmHg -PV AccT 151.1 msec PVpeakV 1.37 m/s Komentarz: Osierdzie wolne. Graniczny wymiar PK (z 4CH wielkość podobna do LK) oraz LP. Grubość mięśnia LK oraz jego całk. funkcja skurczowa w normie. Zast. t. płucnej-Act=150ms. Zast. trójdzielna łagodnaTI, TVPG=13mmHg. VCI 2.3 cm, podatność oddechowa 50 %. Przegroda m/przedsionkowa w środk. części scienczala, przecieku w badaniu TTE nie widać. Generalnie dowiedziałem się tylko że parametry są ok, jedynie powiększona prawa komora ale w górnej granicy normy. Prosiłbym o szerszy opis , czym są dane parametry oraz czy wszystko jest w jak najlepszym porządku czy jednak coś może niepokoić ?