Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Płyn w komorze serca i włókniak w okolicy koniuszka serca

igabi2

Rekomendowane odpowiedzi

W wyniku próby dobutaminowej , opisano, że w spoczynku płyn przed wolną ścianą PK z wyrózniającą się warstwą włóknika w pobliżu koniuszka serca----- 2 tygodnie temu robiono mi echo i nic nie stwierdzona a teraz to.......czy ktoś mi może powiedzieć, co jest tego powodem i czy mogło się to pojawić w przeciągu tych 2 tygodni , z góry dziękuję za wszelkie infa
Gość Piotr Szymański,kard
Witam uprzejmie. Interpretacja wyników cudzych badań jest oczywiście trudna, zwłaszcza jeśli słowa lub zdania wyrwane są z kontekstu (czyli nie wiadomo ile masz lat, na co chorowałeś, jak wygląda elektrokardiogram i tak dalej ... czyli normalna konsultacja kardiologiczna). A najlepiej jeśli konsultujący kardiolog potrafi sam WIARYGODNIE wykonać badanie echokardiograficzne. Niemniej spróbuję - chodzi o WŁÓKNIK nie o włókniak i płyn. W dużym uproszczeniu włóknik i płyn są objawami zapalenia/uszkodzenia mięśnia sercowego i znajdującego się wokół niego worka osierdziowego (otaczającego i chroniącego serce). Jeśli zatem w ciągu kilku tygodni zdarzyło się coś niedobrego z Twoim sercem (np. zapalenie albo zawał serca) - to płyn i włóknik mogą się pojawić - zwykle najpierw mało, potem trochę więcej i znowu mniej. Obraz echokardiograficzny nie zawsze jest w tym przypadku łatwy do interpretacji zatem w przypadku rozbieżności zawsze warto rozpoznanie zweryfikować (jeszcze raz ocenić obecność płynu). Piotr Szymański,kardiolog.
Dziękuję bardzo za wszelkie informacje.Mam aktualnie 48 lat, w wieku lat 18, przechodziłam zapalenie mięśnia sercowego wywołane wirusem coxaki.Teraz wykonuję badania ponieważ zle sie czuję, duszność, słabość, utrata wagi ciała, skoki ciśnienia..Próba dobutaminowa wyszła ujemna.W raporcie EKG HOLTEROWSKIM stwierdzono kilka poj. pobudzeń przedwczesnych przedsionkowych, bez komorowych zaburzeń.Okresowa niemiarowość zatokowa, znamienne obniżenie odc.ST w kanale1,3.Nic mi nie wiadomo abym przechodziła zawal( chyba , że bezobjawowy), nie stwierdzono też stanu zapalnego mięśnia sercowego.Może to nie ma znaczenia ale od pewnego czasu mam przeciwciała przeciw mięśnia gładkim dodatnie z mianem 30.Dodatkowo choruję na asmę oskrzelową. Zbieżność tych dwóch chorób powoduje, że lekarze odsyłają mnie jeden do drugiego.Jeszcze raz dziękuję i jeśli dodane informacje nasuwają jakieś spostrzeżenia, to bardzo proszę o informację.
Gość Piotr Szymański,kard
Po pierwsze przypomnę internet nie może służyć do udzielania indywidualnych porad lekarskich - bowiem wymagane jest zbadanie pacjenta, przeczytanie wyników badań a często ich weryfikacja (np. echo). Po tym zastrzeżeniu komentarz: rzadkie skojarzenie - astma i choroba serca to tzw zespół Churg-Straussa. Oczywiście nie wiem czy to skojarzenie ma jakikolwiek sens w Pani indywidualnym przypadku (tzn czy konieczna jest diagnostyka w tym kierunku) - o tym musi zdecydować lekarz konsultant. Piotr Szymański,kardiolog, echo serca, Warszawa.