Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość myszka_1992

Rekomendowane odpowiedzi

Gość myszka_1992
Witam serdecznie. Trochę na pewno się rozpiszę, ale bardzo potrzebuję porady. Wiem że każdy mi napisze prędko do lekarza, ale zaraz wszystko wyjaśnię, dlaczego nie byłam jeszcze. Zacznę od tego, że mam 17 lat i jestem dziewczyną. Jak każda osoba, jak w każdej rodzinie są dobre sytuacje i złe. Stresujące i mniej stresujące. Przyznam, ze ja się stresuję wieloma rzeczami mimo że tego po mnie nie widać. Ale wiem że ludzie maja gorsze problemy, więc nie uważam żeby moje były jakieś wielkie. Chciała bym opisać Wam moje objawy, to co się ze mną dzieje od pewnego czasu. Więc, z 2,3 lata temu, zdarzyło mi się jak siedziałam pod kocykiem i czytałam gazetę to był już wieczór, że nagle miałam takie drżenie, trzęsienie ciała jak by było mi zimno. Wtedy nic temu nie towarzyszyło. Teraz około rok temu zaczęło zdarzać się to coraz częściej i doszły inne rzeczy. Zdarza się tak że następuję przerwa miesiąc czy coś. Ale teraz to się wszystko nasila. A więc: -Zdarzyło się tak że zmarła moja koleżanka, niby na coś na co zwykła, zdrowa dziewczyna nie umiera. Niedawno koleżanka, mojej koleżanki również zdrowa dziewczyna. - Ja bardzo martwię się o swoje zdrowie. Coraz częściej myślę czy nie mam jakiegoś guza mózgu gdy boli mnie głowa, albo gdy kręci mi się w niej. -Mam takie kłucie w sercu, ze przez chwilę w ogóle nie mogę wziąć oddechu. Czasami zaboli mnie w klatce piersiowej, mam uczucie takiej ciężkości na niej. Jak bym tam miała coś. Raz obudziłam się w nocy serce waliło mi jak oszalałe, i przez moment poczułam tak jak by w tej klatce piersiowej coś mi się tam mieszało. robiło mi się nie dobrze, właśnie tak drżało mi ciało. -Gdy drży mi tak ciało serce wali mi jak oszalałe, czuje gorąco na twarzy. Przechodziło to najczęściej było to w nocy, albo wieczorem. -Nie mierzę ciśnienia bo gdy zaczynam to odrazu skacze. Ostatnio mama mierzyła i puls miałam 140. Raz wieczorem mierzyłam trochę się zdenerwowałam moim zdrowiem, miałam 135, 140/90 a puls 90. -W ciągu dnia ciśnienie mam raczej dobre. Raz miała 11 ta górna granica raz 125. -Teraz już nie jest tak łatwo. Szczególnie ostatnie noce. Zasypiam nawet dobrze, budzę się w nocy, czasami po czymś co mi się przyśniło. Trzęsie tak trochę mną, czasami tak jak mówiłam pobolewa w klatce, ale serce mi strasznie wali. I nie może się uspokoić. Wtedy biorę tabletkę labofarm uspakajającą. Boję się że w końcu serce mi stanie od tego takiego walenia. Tym bardziej że wieczorem, w ciągu dnia ono jest 55,60. - Teraz praktycznie każda noc tak wygląda. Nie chcę brać wieczorem tej tabletki bo puls to 55. Boje się że w nocy zemdleję, a że u mnie mają wszyscy mocny sen, to nikt mi nie pomoże. Wiem że mam dopiero 17 lat, i wszyscy mówią ze w takim wieku nie zdarzają się takie choroby itd. Wiem, wyczytałam ze takie objawy też mogą być przy zakrzepicach, zatorowości. Takie duszności, przyśpieszone bicie serca chwilami. Tym bardziej że moje serce teraz bije wolniej, a w nocy potrafi wariować. I mam takie [pytanie, czy badania na to może zlecić lekarz z przychodni.? Mamy sporo problemów rodzinnych, mama również jest bardzo nerwowa, dużo zmartwień na razie nie mam odwagi z nią porozmawiać. A jest gorzej, i z psychiką i ogólnie. Wizyty u psychiatry, psychologa odpadają bo muszę mieć 18 lat aby iść sama. Ale muszę zacząć coś robić. Już myślę czy nie iść do lekarza rodzinnego, powiedzieć o wszystkim a to będzie strasznie trudne. Ale chciała bym aby zleciła wszystkie badania, nawet sama bym na nie poszła a później powiedziała mamie. Albo już po wizycie u lekarza. Może skieruje mnie do szpitala na kilka dni, nie wiem czy takie badania dokładniejsze przeprowadzi się nie w szpitalu. Wiem że muszę coś robić bo oszaleję a martwię się strasznie ;-( Mam nadzieję że mnie zrozumiecie. Opisałam chyba wszystko. Dziękuję za wyrozumiałość i jakieś podpowiedzi co zrobić. Pozdrawiam.