Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca i ból w klatce piersiowej przy wypadaniu płatka zastawki mitralnej

Gość adamjac5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Proszę o odpowiedź tych co znają odpowiedzi. Kilka dni temu zrobiłęm USG serca wyniki to morfologia zastawek prawidłowa niewielka fala zwrotna bliska fizjologicznej przez zastawkę mitralną określana na +, reszta podobno ok , RTG klatki wykazał sylwetkę serca w normie. Na dniach udaje się do kardiologa ale męczy mnie kilka pytań. Wiem że to dość ciężka wada mogąca się pogłębiać i właśnie : co ma wpływ na pogłębianie się jej i jak szybko to postępuje. Moja doktor rodzinna stwierdziła że moja fala jest zbliżona do fizjologicznej gdyż jest niesłyszalna przy osłuchu, natomiast pan kardiolog który mnie skierował na usg zdiagnozował po osłuchaniu wypadanie płatka czego nie ma na usg, mam za to niedomykalność mimo tego iż zastawki są prawidłowe morfologicznie. Ogólnie interesuje mnie jak długo może utrzymać się taki stan mojego zdrowia ponieważ nie jestem wstanie stwierdzić od kiedy mam tę wadę dolegliwości które zacząłem odczuwać rozpoczęły się po przedźwiganiu a są to kołatanie serca i bóle w klatce piersiowej. Nie mam problemów z drętwieniem i krążeniem przynajmniej na razie oraz z wytrzymałością. Kardiolog i doktor rodzinna bagatelizują sprawę twierdząc że to nic takiego ale przecież może mnie to doprowadzić do operacji. Pozdrawiam wszystkich i proszę o odpowiedź.