Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Omdlenie przy zespole wazowagalnym

mamaAni

Rekomendowane odpowiedzi

Moja córka 28 lat ostatnio zemdlała, pogotowie AM w Gdańsku, rozpoznanie zespół wazo... .po 3-4 godzinach wypisali do domu, proszę o podpowiedz od czego zacząć, czy powinna jakieś wyniki zrobić, zaznaczam że nigdy nie chorowała i raczej żadnych wyników nie robiła,ja mieszkam daleko od niej i nie mogę jej pomóc,a boję sie ze ona to zignoruje, proszę o jakiekolwiek rady abym mogła jej przekazać i zmobilizować do leczenia
W Gdańsku przy UCK (byłej AMG) jest Poradnia Omdleń dla osób z poza trójmiasta oraz w Sopocie w Kardiotelu (można też na NFZ) dla osób z trójmiasta i okolic. W obu tych poradniach przyjmuje prof Dariusz Kozłowski. Badania to głównie potwierdzenie lub wykluczenie tego zespołu: test pochyleniowy, ekg, holter ekg, czasami eeg, badania krwi. Leczenie w zależności od typu zespołu: treningi pionizacyjne, unikanie sytuacji doprowadzających do omdleń, nawadnianie organizmu, dosalanie pokarmów, leczenie lekami podnoszącymi ciśnienie, w skrajnych przypadkach stymulator, ale wszystko zależy od tego jaki to jest typ zespołu i ew od chorób współistniejących. Niech córka uda się do tego profesora, trzeba określić typ zespołu i ew sposoby radzenia sobie z nim. Skierowanie od lekarza rodzinnego. Niestety do tego specjalisty czeka się dość długo. Pozdrawiam. PS na forum jest wiele wątków o zespole wazowagalnym, warto poczytać