Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zanikający prąd sercowy

Gość The_Mek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Bardzo proszę wytłumaczcie mi co to jest ten symulator serca. (jakaś przystawka) Chcą coś takiego założyć żonie (lat 25), ponieważ wykryli szmery 3-ego stopnia. Jak mi lekaż tłumaczył: prąd który wzbudza serce, przechodzi przez nie i własne jakimś miejscu czasem zanika, a objawia się to omdleniem i chwilową utratą przytomności (3-5sec), jak się ocknęła serce szybko biło. Wcześniej zdarzało się to parę razy, może 1-2 do roku i wydaje mi sie ze przy np. jak coś ustało jej na żołądku i potrzebowała to zwrócić. Na kardiologi przebywa już tydzień miała robione kilka badań tj ech serca, mtodą hannn… (nie pamiętam, coś co badało przez 24h), no i lekarze podejrzewają jak wspomniałem powyżej, zanikający prąd serca. Bardzo proszę wytłumaczcie mi o co tu chodzi, bardzo się denerwuje, młoda dziewczyna a ma mieć takie poważne operacje?
WITAJ MNIE sie wydaje ze zanikajacy prad w sercu to niestety bardzo powazna sprawa, poniewaz moze doprowadzic do zatrzymania pracy serca a w efekcie do zgonu.Jak wiesz nasze serce oprocz te ze sklada sie z komor przedsionkow, zastawek pracuje na zasadzie pradu jak taka mala elektrownia jesli cos z elektryka w secu jest nie tak to wtedy trzeba to naprawic. Podejrzewam ze Twoja zona najpierw przed zaslanieciem ma bradykardie czyli tetno ponizej 60 uderzen na minute a potem nastepuja te omdlenia z koleji po wybudzeniu sie serce chce zrekompensowac sobie ta przerwe ktora nastapila i reaguje szybkim biciem srca co z koleji nazywa sie tachycardia. roche na ten temat wiem bo sama mam zespol tachy-brady czyli raz szybko a raz wolno ale ja to mam na tle nerwowym(nerwica serca), jesli przynajmniej dwoch lekarzy postawi diagnoze o wszczepieniu rozrusznika to niestety chyba bedzie musialo tak byc. To urzadzenie wszczepione jest do serca , a baterie sa nieci pod sora blizej poniewaz co dziesiec lat sa wymieniane, pociesze wAs tym faktem ze jak bylam ostatnio u kardiologa to spotkalam starsza pania ktora ma 74 lata jest juz 15 lat po wszczepieniu rozrusznika i ma sie dobrze tez wlasnie miala omdlenia, i bradykardie a ile zona ma pulsu, i cyz ma jesycye jakas wspolisteniejaca wade serca, pozdrowienia i glowa do gory
Puls ma ok. 82 na minute, mierzony przy dobrym samopoczuciu, przed omdleniem nie sprawdzałem. O innych wadach wrodzonych nic nam nie wiadomo, badania również nie stwierdziły. Aktualnie ma założone ponownie ten rejestrator (Holtera czy jakos tak), jutro się dowiem czy już na pewno będzie miała wszczepiany ten symulator. Tak jak lekarz tłumaczył, symulator kontroluje prace serca i jeżeli nastąpi spowolnienie, urządzenie wyśle impuls pobudzający. Dodatkowym utrudnieniem w naszej sytuacji jest fakt że żona jest w 4-ym miesiącu ciąży. Ciąża osłabiła organizm i dopiero ta dolegliwości wyszła.