Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w klatce piersiowej i kłucie serca po wypiciu napoju energetycznego

korii23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Przez noc w środę wypiłem 4l coli, a rano czy w południe 1l Be powera ( napój energetyzujący) Mam dopiero 15 lat i 1l tego napoju to bardzo duzo dla mnie ( z tego co dowiedziałem sie pozniej) Wieczorem w srode mialem dziwne uciski w klatce piersiowej + klucie serca i robilo mi sie duszno, pojechalem do szpitala na obserwacje, pani doktor w szpitalu byla zszokowana ze wypilem tyle tego swinstwa, mialem wtedy 160/90 cisnienie. Bardzo wysokie, pani dala mi tabletke i polozyla na oddziale. W nocy dostalem 2x kroplowke aby wyplukac plyn , 2x 500ml. W miedzy czasie mialem mierzone cisnienie. Wachalo sie ono pomiedzy 150/90, 140/85 itp. W piatek rano mialem badania krwi, zdjecie, EKG, moczu. Postanowili mnie wypisac narazie do domu po wypisaniu mialem 130/85 cisnienie. W domu gdy sie troche uspokoilem ( bo w szpitalu bardzo sie denerwowalem) mierze cisnienie cisnieniomierzem na nadgarstek i moje cisnienie jest dobre w okolicach 115/65,62 puls +-70. Dodam ze badania nie wykryly niczego poza podwyzszonym wskaznikiem metabolizmu czy cos takiego. Tak mam nadwage i to spora. Mam 176 cm wzrostu i waze +- 85kg, po wizycie w szpitalu zrozumialem ze musze sie odchudzic i odrazu przeszedlem na mala diete + bieganie (zalecane). MOJ PROBLEM POLEGA NA TYM ZE DALEJ PO 5 DNIACH CZUJE LEKKI UCISK W OKOLICY LEWEJ STRONY KLATKI PIERSIOWEJ I CZASAMI LEKKIE KLUCIE, NIE ZAWSZE TAK JEST, CZASAMI TYLKO MNIE TAK UCISKA, GŁOWNIE WIECZOREM. Tak jak powiedzialem badania wyszly dobre, takze nie wiem co jest grane, pani doktor powiedziala ze jezeli bede mial dalej wysokie cisnienie (dlatego ze przy wypisie ze szpitala mialem 130/90) to bede musial isc na nefrologie na 3 dni na badania, ale cisnienie mam dobre tak jak mowilem +- 115/60-65 i puls +- 70. Czy mam sie martwic tymi dolegliwosciami? czy to pozostalosci JESZCZE po tej duzej dawce kofeiny ktora sobie zafundowalem? Wiem bede sie odchudzal i zero kofeiny, zadnej kawy, coli, czy napojow energetyzujacych. Tylko powiedzcie czym wywolane sa te bule. Prosze o pomoc. Nie jest to typowy ból tylko lekki ucisk i małe kłucie od czasu do czasu. Dodam ze bardzo sie stresuje ta sprawa i nie wiem czy to nie przez stres. :( Prosze o pomoc
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Pewnie wypłukałes sobie magnez z organizmu,l no i ta kofeina robi swoje. Człowieku, masz 15 lat, więc pewnie nie pracujesz nocami, ani cięzko fizycznie i nie uprawiasz zawodowo sportu, więc po co piłwes takie ilości coli i napoje energetyzujące?????Przecież mogłes dostać zawału! Z tym odchudzaniem to lepiej tez nie zaczynaj, bo jeszcze rośniesz i możesz sobie jeszcze bardziej zaskzodzić. Nie jedz słodyczy i fast foodów,(o paleniu papierosów i piciu alkoholu nie wspominam, bo chcę wierzyć, ze nigdy ich nie tknąłeś!) a będziesz zdrowy. Oczywiście stosuje sie dokładnie do wszelkich zaleceń lekarza.
Nie, nic mi nie przepisał, poprostu mnie wypuscil i mam kontrolowac cisnienie i sie odchudzic. Cisnienie juz sie ustabliziowalo, odchudam sie minelo 5 dni od spozycia tego napoju , a czasami dalej mam taki ucisk i klucie ale nie zawsze. Robic cos czy to powod do niepokoju?
sam sobie przeczysz- ,,ograniczam słodycze**- a pijesz 4 litry coli.Czy wiesz ile cukru jest w coli?! To samo z sokami z kartonu,Jak ci się chce pić ,to ugotuj sobie z rana gar kompotu niesłodzonego na cały dzień.Albo wodę z sokiem z cytryny.Żadnych kolorowych napojów.Ja myślę,ze nic ci nie jest.To tylko chwilowe,bo przecież ciśnienie ci spadło.Wez sobie ziołowe tabl. uspokajające labofarm,to sie uspokoisz,bo sie po prostu wystraszyłeś.Zajmij się pływaniem,rowerem,w domu skacz na skakance,bo trzeba ci koniecznie schudnąć.I przy kompie nie przesiaduj.Mamusi powiedz niech ci gotuje takie rzeczy,abyś schudł.Zamiast normalnej herbaty ,pij herbate z głogu i dzikiej róży,ale nie expresową,tylko ,,sypaną** ze sklepu zielarskiego.Głóg i dzika róża to na serce dobre zioła.I miód gryczany jest dobry na serce,nawet jak jest zdrowe: 1 łyżeczkę miodu wieczorem wrzucić do szkl.wody zimnej przegotowanej,a rano na czczo zamieszać i wypić.Codziennie.
a soki z cytrusów mam nadzieję,że nie z kartonu !!!Zawierają mnóstwo cukru.Jeśli już,to wyciskane z owoców.I nie pękaj.Nic ci nie będzie.Jak będziesz się odpowiednio odżywiał i dużo ruszał [codziennie!!!!],to trochę schudniesz automatycznie.Nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak można wypic 4 litry coli.
Gość 17 Lat  Dziewczyna

Witam mam ten sam problem co kolega kilka dni temu wypilam 2 litry napoju enrgetyzującego i kilka godzin po wypiciu zaczelo robic mi sie nie dobrze źle mi sie oddychało i mialam straszne kłucia w klatce piersiowej i strasznie szybko biło mi serce mam juz tak 3 dzien powiedzcie mi co mam robic piszcie na moje gg 36457674 czekam niecierpliwie na wasza pomoc dzieki z gory :)

Gość Ewa30zToF

Dziewczyno! Co Ci strzeliło do głowy, by pić tak dużo tego napoju? On zawiera duzo kofeiny i różnych związków chemicznych, które pobudzają serce, ale mogą je też uszkodzić. Picie tych napojów w nadmiarze moze powodować zawał serca. Napoje energetyzujące sa dla ludzi wykonującyhc duży wysiłek fizyczny, np. dla ciężko trenujących sportowców, ludzi dorosłych, anie nastolaktów! Dlaczego jeszcze nie poszłas do lekarza? On Ci zrobi podstawowe badnai, osłucha serce i powie, co dalej.