Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku EKG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Iisiaii, Wszystkie zapisy EKG nalezy interpretować łącznie z obrazem klinicznym. Opisy nie wydają się groźne. Warto porozumieć się ze swoim lekarzem. Ważne jest czy ma Pani bóle w klatce piersiowej, jaką mają lokalizację i czy są związane z wysiłkami fizycznymi? Prawdopodobnie warto zrobić echo serca. Jeżeli są dyskomforty w klatce piersiowej, jest cukrzyca (otrzymjje Pani Glucophage XR 750), niedoczynnośc tarczycy i prawdopodobnie nadciśnienie tętnicze - to może warto również wykonać próbę wysiłkową?

Wysiłkowe miałam startowalam z pulsem 126 i po 3 metrach przerwano z powodu wyczerpania limitu tętna mialsm 178 a tsk to wynik ujemny Tak jest i cukrzyca, niedoczynność tarczycy , Hashimoto , nadciśnienie tetnicze oraz policystyczne jajniki Mam 30 lat i mam dosc spora wage i brak miesiaczki po 8 miesiecy

Gość Dominika7857

Ostatnio miałam robione ekg i chciałabym się dowiedzieć czy to coś groźnego i czy powinnam iść do kardiologa czy nie. Przede wszystkim czasami mam uczucie kołatania serca, czuje jak ono przyspiesza i zwalnia. Czasami mnie też tak jakby przytyka. Raz omdlałam i ogólnie czasami robi mi się tak duszno i słabo. Wyniki EKG: HR: 92 [1/min] RR: 652ms P: 85ms QRS: 92ms PQ: 140ms QT: 345ms QTc: 424ms Oś QRS: 59 stopni Z opisu to co udało mi się rozczytać to: *Niezupełny blok prawej odnogi pęczka Hiza*

witam ,mam taki problem opiszę jak najlepiej się da. zacznę od tego ,że od 10 lat leczę się na nerwicę i zaburzenia lękowe. od 6 miesięcy co jakiś czas jakoś już z 5 razy miałem uczucie zlewania zimnym potem itd. blady na twarzy , lodowate ręce całe też zblednięte, takie jakby duszności ,ale bez żadnego bólu uczucie że za chwile zemdleje itd. w ostatnią sobotę miałem coś takiego bardzo mocno, ciśnienie mam graniczne podczas tego zdarzenia omdlewania , drętwienia itd miałem ciśnienie 200/110 ale to był 10 minut pózniej spadło. zadzwoniłem na pogotowie ,zasugerowali,że to pewnie nerwica itd. i że mam się położyć. zgadza się takie objawy też daje nerwica itd. postanowiłem zrobić ekg , przy ekg czyli dzisiaj od rana znowu silne lęki nerwicowe, itd, uczucie strachu bez powodu, podczas badania czyli chwile przed ciśnienie skoczyło mi do 160/100 i tak zostało to badanie wykonane. na tym diagramie czy jak ta tam się nazywa bo wziąłem bez konsultacji. pojechałem do rodzinnego wcześniej przeczytałem ,że lekarz tam napisał 74 czyba rm łamane na coś nie moge rozczytac i obok zaburzenia przewodzenia sródkomorowego. poszedłem do rodzinnego internisty. szczerze nie wiem co myśleć internista osłuchał serce itd. stwierdził ,że jest wszystko dobrze. na diagram też spojrzał ,ale ja nie ufam tym lekarzą. do tego przeżywam już horror mam nerwice. jestem hipohondrykiem, mam wrażenie ,że za chwile umrę boję się jak przeczytałem co to jest zaburzenia przewodzenia to jest tragedia nie wyjde z domu przez miesiąc bojąc się śmierci. czy ja moge jakoś wysłać skan tego ekg nie wiem jak to się odczytuje. proszę niech ktoś mi tu pomoże bo na dziś na pewno skończy się znowu na telefonie na pogotowie jak zacznie mnie to znowu brać. szczególnie przypisuje temu te napady tych omdleń uczucia ,że odjeżdzam gorąco mi , bledne , mam sine pod oczami a ręce są jak wyjęte z zamrażarki pomimo ,że mam nerwice tak silne to jeszcze nigdy nie było , czy przez nerwice ekg mogło wyjść zle? nigdy nie miałem problemów z sercem w rodzinie też nie. fakt jestem osobą otyłą przez psychotropy. ciśnienie normalnie to tak 130/100 . 130/94 . 140/91 czasami 120/82 itd. często przez nerwicę jestem pobudzony. nie boli mnie w klatce czasami mam kłucia ale to na plecach , w nogach w sercu też ,ale rzadko myśle ,że to akurat od nerwów. jak tu można dodać skan tego badania???

Z tego co wiem lekarz tutaj nie interpretuje zapisów .Czy wynik opisu jest komputerowy ,jeśli tak to nie przejmuj się bo aparat nie jest stanie zinterpretować zapisu tak jak człowiek ,dlatego twój j lekarz stwierdził że nic tam nie ma .Weż coś na uspokojenie ,kup sobie mg plus wit B 6 .Stres tylko napędza objawy .Może elektrolity ci się wypłukały ,może stres ,pogoda .Najważniejsze to uspokoić się .Może watro zbadac cukier na czczo .I nie czytaj w necie o chorobach !

Wynik opisu jest komputerowy robiłem badanie EKG prywatnie i tamten lekarz długopisem napisał ,że jest zaburzenie przewodzenia,ale nie poszedłem tam do internisty , tylko poszedłem do mnie do przychodni i mój lekarz widząc to zaśmiał się bo powiedział ,że to głupota co tamten lekarz napisał,następnie osłuchał porządnie serce dość długi czas i powiedział ,że wszystko jest dobrze. Ja na to może lepiej zrobię echo serca itd. za swoje pieniądze prywatnie, a on że nie ma sensu tego robić. Fakt biorę dużo leków psychotropowych.

Hey wiem co czujesz bo od jakiegos czasu tez zle sie czulam miala ataki paniki skoki cisnienia dusznosci bole w klatce; ( ladowalam na pogotowiu co 3 dzien i wszyscy mowili ze jest ok ze to nerwica dopiero za czwartym razem jakis lekarz stwierdzil ze moze jednak zrobia mi Ekg i wtedy wszyszlo zle dal mi skierowanie na badania do szpitala i poszlam co sie okazalo mialam za malo potasu i dlatego ekg zle wychodzilo teraz jestm po 3 tygodniowej kuraci i zarzywam potas i wszystko w miare wraca do normy ale oprocz tego bylam robic badania prywatnie echo serca i ekg holtera i echo wyszlo dobrze a na to drugie badanie musze czekac na wynik. Wiec radze tak od siebiee abys zrobil te badania prywatnie i nie sluchal lekarzy ;) i nie czytaj o chorobach w necie ja czytalam i przez to gorzej sie nakrecalam;) mialam wszystkie jakie byly mozliwe i zwiazane z sercem;) ale musze przyznac ze dusznosci nadal mam i czasem zle samopoczucie jak holter wyjdzie dobrze to ide zrobic badania na tarczyce...;) wiec nie przejmuj sie bedzie dobrze i idz zrobic prywatnie badania;)

Elwira 30 Dziękuję za radę co do witamin to magnez-B6 biorę a fakt z tym potasem itd, może być różnie. Ja jestem w trakcie odstawiania jednego leku na nerwicę więc też sądzę jak koleżanka PINDA ,że lek też może to spowodować tym bardziej ,że są w ulotce napisane takie objawy odstawienne jak właśnie kołatanie serca , zaburzenia nerwowo-mięśniowe a to jest wszystko ze sobą powiązane. Teraz pójdę w czwartek na echo serca dla świętego spokoju ,żeby się nie martwić a ekg holtera dowiem się co i jak i też zrobię. Kiedyś jak miałem takie silne w objawy somatyczne to od razu lekarz kierował do szpitala dzisiaj ,żeby zrobić wszystkie badania. Dzisiaj to raczej graniczy z cudem niestety. Dzięki jeszcze raz. :) Pozdrawiam. Tak to już mamy mimo wszystko mam nerwicę lęki i przewlekłą depresję a ile razy wydaje mi się ,że już minęło to bumm wraca w najmniej nieoczekiwanym momencie. Mam 30 lat a czasem boję się tego bardziej niż małe dziecko. Pozdrawiam

Witam, Rytm jest zatokowy, miarowy, prawdopodobnie prawidłowo częsty (brak jest podanego przesuwu papieru co utrudnia obliczenie częstości rytmu serca). Obecne niespecyficzne zmiany zespołu STT prawdopodobnie nie mają większego znaczenia. Jednakże, nie podano czyj to jest zapis i z jakiego powodu był wykonywany? Proponuje udać się z EKG do lekarza, który kierował Panią/Pana na EKG.

Są to wyniki mężczyzny, lat 26 wykonane profilaktycznie. Możliwość konsultacji z lekarzem będę miał dopiero za 2 miesiące (wyjazd). Czy coś wzbudza podejrzenia, które skłąniałyby do podjęcia kolejnych badań czy raczej spać spokojnie i czekać na wizytę?

Gość Zaniepokojona20

Witam, ostatnio zgłosiłam się do szpitala z ostrym bólem w okolicy lewej łopatki i trudnościami z oddychaniem. Zaniepokoiły mnie wyniki ekg opisane tak : RZM ok 95/min, niski woltaż załamków w aVF, brak progresji załamka R w V1-V4, zespół rSr w V1, V2 , QRS= 100 msek, płaskie załamki T w III, aVF V2-V4. Ciśnienie 158/110 Dodam, że jestem 20-letnią kobietą . Czy mogę prosić kogoś o interpretacje wyników? Czy mam się z tymi wynikami zgłosić do kardiologa? Proszę o odpowiedź .

Gość magdaMAGDA

Witam Jestem po diagnostyce i nie rozumiem opisu ekg .Jest wszystko dobrze czy powinnam sie wybrac do kardiologa? Rytm zatokowy miarowy o 75/min. Słaszczone załamki T w odprowadzeniach przedsercowych.Obnizony odcinek ST-T do 1mm. w odprowadzeniach V3-V5.Niski woltaż zespołów komorowych w odprowadzeniu aVF Badanie kontrolne. Rytm zatokowy miarowy o czestości 75/min. Słaszczone załamki T w odprowadzeniach III, aVF ,V2-V3 Ujemne załamki w odprowadzeniu V1 .Niski woltaż zespołów komorowych w odprowadzeniu aVF katerinawit Posty: 27

Witam wszystkich, od jakiegos czasu jestem w posiadaniu kieszonkowego ekg omron, czesto urzadzenie pokazuje mi wynik ekg z opisem *deviating waveform* lub *Irregular heart rate* czasem są razem. nie wiem czy oznacza to powazna chorobe czy nie powinienem sie tez martwic, przesylam dwa moje wyniki ekg, dziekuje za pomoc. http://zapodaj.net/a1a3f0ca48332.png.html http://zapodaj.net/fb2846d4cd12c.png.html

Witam, Interpretuję zapis górny: http://zapodaj.net/a1a3f0ca48332.png.html Rytm zatokowy miarowy, prawidłowo częsty 75/min. W zapisie 0 sec nie ma zaburzeń rytmu, tylko jest artefakt, czyli błąd techniczny, bez większego znaczenia. Poza tym nie wiele więcej można powiedzieć, ponieważ nie jest to pełny 12-odprowadzeniowy zapis EKG, tylko z jednego odprowadzenia. Taki zapis, jaki jest stosowany na monitorach na salach intensywnej terapii lub salach reanimacyjnych. Określenie waveforms deviation lub deviating waveform - można przetłumaczyć, jako nieprawidłowe kształty załamków EKG - bez podawania, o które załamki chodzi. Ponieważ jednak jest to tylko 1 odprowadzenie, to niezbyt dużo można o tym powiedzieć. Tego rodzaju urządzenie może głównie służyć do oceny rytmu serca.