Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki cholesterol i bardzo wysokie trójglicerydy

Rekomendowane odpowiedzi

nie jest dobrze.Ile masz lat napisz.Przeczytaj artykuł pt.,,Cholesterol i tr ojglicerydy** autor Sławomir Gromadzki.Tam jest wszystko podane jak się odżywiać,by obniżyc cholesterol i trójglicerydy.Jest polski lek ziołowy,,Cynarex** jego stałe używanie powoduje obniżenie trójglicerydów i chol. całkowitego.Używaj go długotrwale i co miesiąc badaj krew i obserwuj jak spada.HDL podwyższysz ćwicząc codziennie.- rower lub rowerek treningowy,szybki marsz lub p ływanie-co ci najlepiej odpowiada.Co najmniej godzinę dziennie.Jak nie masz kondycji,to zacznij np.2xpo 15 minut.Jak masz nadwagę,to musisz schudnąć.Odrzuć wszystko,co słodkie.Zresztą wszystko o odżywianiu masz w ww. artykule.Jak będziesz sie dużo ruszać i schudniesz kilka kg,to HDL samo wzrośnie.Podam ci przykład faceta ok.45 lat,miał HDL 26,a po 3 miesiącach diety obniżającej chol. i pływaniu,jeżdżeniu rowerem do pracy [5km] podniosł sie na ponad 50.! Zanim jakiś konował da ci leki na cholesterol,które szkodza m.in. na wątrobę,mięśnie..itd...spróbuj ten cynarex ziołowy+ dieta+ ruch.Na opakowaniu pisze,że 3x po 2 tabletki dziennie.Facet ,o którym piszę brał 3x1- i to trójglicerydy z 230 spadły na ponad 90 w ciągu chyba półtora miesiąca.Warto spróbować.Ważne -zero alkoholu i papierosów.Codziennie otręby pszenne lub owsiane [błonnik! zawierają],oliwa z oliwek do surówek,olej lniany po łyżce dziennie, rodzynki,orzechy włoskie,słonecznik,pestki dyni-to wszystko są tłuszcze roślinne.Żadnych ciast,potraw zawierających jednocześnie w swoim składzie cukier,jajka i mleko- np. naleśniki,placki....Podam ci przykład śniadania,chudy twaróg z jogurtem naturalnym+ łyżeczka otrąb+ rodzynki+ 2orzechy włoskie.Leczo z samych warzyw[cebula+cukinia+papryka+pomidory+ trochę soli +zioła prowansalskie]Teraz warzywa tanie,to mozna leczo jeść na okrągło,na zimno i na ciepło,brać do pracy i na 2 sniadanie zjeść....Inna potrawa to pasta z makreli wędzonej pyszna do chleba.Skład: Makrela,Oliwa z oliwek+ posiekane 2 ogórki kiszone+ jajka na twardo[żółtka wyrzucić-cholesterol!]+ 3 cebule duszone na oleju kujawskim[bez oleju,na którym sie dusiły].Włożyć do lodówki do pojemniczka,mozna trzymać do następnego dnia,nie dłużej.Te potrawy sa pyszne i dobre dla osób z cholesterolem.Ja mam dobry,ale to często jem ,bo lubię.Mięso ograniczyć bardzo,zero żółtego sera,dużo warzyw !!!Smacznego.
już widzę jak tu zaraz mnie zaatakują,twierdząc ,że zioła nie pomogą.Ale warto spróbować i badać co miesiąc krew,by się przekonać.Jak nie da rady,to leki chemiczne to OSTATECZNOŚĆ*Uważam,że lekarze pod presją koncernów farmaceutycznych zbyt lekką ręką przepisują leki chemiczne,mające szalenie szkodliwe skutki uboczne.Nasiona wiesiołka jeszcze sobie kup.Są tabletki oeparol z wiesiołka ,ale ich cena jest kosmiczna.A nasiona za grosze.
4 dajesz fajne rady odnośnie cholesterolu , wszyscy którzy mają z tym problemy niech cie słuchają Sama to robię i po odebraniu wyników dzisiaj uśmiechnęłam sie sama do siebie Karczoch i jeszcze raz karczoch itd ........ Ja używam wyciąg z karczocha firmy Doppel Herc Na opakowaniu pisze na wątrobe Jest on z dodatkiem Omega 3 Ale trzeba być cierpliwym i brać systematycznie na pewno pomoże I przede wszystkim otręby owsianne Powodzenia
Gość xxmariolaxx31
Witam ponownie....jak pisałam na początku mój cholesterol był taki; CH -całkowity 450mg / dl Trójglicerydy -2700 mg /dl CH HDL dobry 28 ,3 mg /dl a cholestoru złego niemogli zbadać bo było dużo trójglicerydów to badanie robiłam 4 . 08 . ale wyniki mnie tak nakręciły że tylko chodziłam płakałam myślałam już o najgorszym co może mnie spotkać .Dzisiaj poszłam do laboratorium i zrobiłam nowe wyniki i nie uwierzycie chyba cud się stał albo te pierwsze wyniki nie były moje bo bez porównania są inne ; CH całkowity - 226 mg /dl HDL -------------- 36,8 mg / dl LDL -------------- 109 mg /dl Trójglicerydy --------- 403 mg /dl I jak tu wierzysz wynikom dla mnie to jest nie do uwieżenia że w sumie to jest tylko 12 dni a brałam tabletke na chlesterol tylko tydzień czasu jadłam mniej i piłam jogurt benakol i jak tu nie wpaść w depresjie na którą też się leczę *4* jak napisałaś kupiłam te tabletki ziołowe i olej z nasion wiesiołka w tabletkach i jak sprawdzę że nie będzie tróiglicerydow to za miesiąc jeszcze raz zrobię wyniki i jak będą dobre to tabletek nie będe brać ...... Dobranoc

Czesc mam 37 lat i juz od kilku lat mam problem ,obecnie mam zly cholesterol -700,natomiast trojglicerydy to az 5000 tysiecy ,robie czesto badania i nic sie prawie nie zmienia,a na dodatek mialem juz silne zapalenie trzustki ,biore jakies leki,ale chyba to nic zabardzo nie daje ,bo niemam zadnej diety,czy ktos moze mi doradzic jak to zbic najprostszym sposobem ,bo wiem ,ze to jest juz bardzo zle?

Ograniczyć do zera tłuszcze zwierzęce, smażone potrawy na oleju smalcu, spalonym tłuszczu itp, żółtka jaj w nadmiarze też nie są dobre, biały chleb również( zastąp ciemnym pieczywem wieloziarnistym). To co powinieneś zrobić to spacerować codziennie ok. 1 godziny i rozpocząć suplementację kwasami tłuszczowymi omega 3, które obniżają cholesterol. Polecam Gold omega 3 zobacz sobie w necie, do kupienia w aptekach oraz sklepach z suplementami. Firmy nie podaję , bo będzie ,że reklamuję produkt. Musisz zwracać uwagę na tłuste przetworzone rzeczy, które musisz z diety wyrzucić. W takim razie co jeść? Z czego czerpać energię? Warzywa to podstawa w Twoim przypadku, kup sobie olej lniany, albo oliwę z oliwek, który zawiera olbrzymie ilości omega3( pamiętaj oleje i tłuszcze tylko na zimno inaczej tracą właściwości i zaklejają żyły), do tego 2 kaps. dziennie gold omega 3. Możesz zacząć bazować na piersi z kurczaka, która nie ma prawie tłuszczu oraz rybach( najlepiej piec w piekarniku bez tłuszczu) i to wszystko jeść z warzywami polanymi zdrowym olejem( ale bez przesady). Pytanie tylko czy masz na to fundusze? Do tego min. 2 litry wody dziennie. Po jakimś czasie możesz dodać węglowodany w postaci pół torebki ryżu, kaszy gryczanej, ziemniaków(mało) Ruch i dieta to podstawa. Pozdrawiam!

Gość ariamkowal

Moja historia z leczeniem cholesterolu Cynarexem przed wieloma laty /w wieku ok. 60 lat/ pozwoliły obniżyć wynik do wartości mieszczących się w normie. Teraz ma 69 lat i moja historia wyników wygląda następująco: Od 26.092011 do 15.12.2012 zażywałam regularnie 3x dz. po 2 tabl. dietę stosowałam, lecz niezbyt restrykcyjnie.Moje wyniki: 26.09.2012 15.12.2012 Chol. całk. 273 240 HDL 73 66 LDL 178 156 TG 105 90 Nie jest to zawrotna zmiana, jednak na 2,5 m-ca jest nieźle. Zaniedbałam jednak dalsze zażywani Cynarexu i po przerwie 15.05.2012 zrobiłam badania i oto wyniki: Ch 232 HDL 62 LDL 146 TG 119 Z tej analizy wynika, że zażywanie Cynarexu systematyczine przez dłuższy czas będzie skuteczne. Po osiągnięciu pozytywnych wyników będę zażywać go 3x po 1 tabl.. ący.Tak robiłam za pierwszym razem. Efekt był zadowalający. Tym razem zrobiłam dużą przerwę, ale nie jest źle, myślałam, że będzie gorzej. Nie ma jak ziołowy Cynarex,po co truć się chemią.

Gość andrzej443143

Ja mam 34 lata problem z wysokimi trójglicerydami sięgającymi do 400 zbiłem sposobem który mi polecił lekarz bez leków pilem przez miesiac szklanke soku z buraków ktory wczesniej trzeba przez godzinke przetrzymac w lodówce spadły mi niesamowicie polecam do smaku dodawalem marchew zeby lepiej smakował

Gość 44 latek

Niestety - jak dla mnie nie pomogło picie Cynarex 3x2 tab. + Omega 3 Gold 2x2 tab. przez 2 miesiące - systematycznie. Może za krótki okres: CH całk. - 273, poprzednio 280 HDL - 46, poprzednio 49 LDL - 184, poprzednio 184 Trójglicerydy - 215, poprzednio 232 Od ponad 4 miesięcy - co 2 dzień, również trening na siłowni.

Od kilu lat biorę leki na obniżenie cholesterolu i tylko one utrzymują og na odpowiednim poziomie. Przetestowałem picie herbatek i spożywanie ziół. Obniżają cholesterol ale tylko o ok 10-15%. Więc przy wysokim poziomie cholest. nie ma co sobie zawracać głowy ziołami, trzeba brać leki. Cudów nie ma, i nie ma co się łudzić. Jeśli masz cholest. lekko podwyższony to jest sens robić mikstury . Przy b. wysokim szkoda czasu, bierz leki.

Gość Jnkie82

Najlepsze są metody naturalne, ja polecam olej ziołowy bądź mieszankę ziołową, jest mnóstwo tego typu naturalnych leków które pomogą Ci z twoimi objawami, nabyć je możesz na przykład na http://zielarzradzi.pl

Mam 52 lata od zawsze miałem problem z trójglicerydami no przy tym cholesterol - wczoraj odebrałem wyniki badań SZOK cholesterol całkowity 265 trójglicerydy 1123,40 od wczoraj się trzęsę mam odczucia ,że wszystkie żyły i tętnice mam zapchane ,czuję się źle już mam lek LIPHANTYL ,ale strach jest silniejszy.

Piotrze, czy wynik trójglicerydów dobrze podałeś? Sądzę, że można je zbić dietką. Natomiast przy całkowitym cholesterolorze trzeba przeanalizować przyczyny. Czy tylko źle się odżywiasz, czy może za mało się ruszasz, albo nie panujesz nad stresem. Nie bój się tylko wprowadź zmiany do swego życia.

Gość Trójglicerydy - jak zbić

To ja bez reklamy coś napiszę. Mój poziom trójglicerydów wynosił uwaga 6843 !!! Dodam tylko, że poziom trójglicerydów zawsze u mnie plasował się w okolicach 6000-7000 tysięcy. To tak jakby ciut za dużo przy normie do 150 😉

Po 12 dniach zrobiłem badania i wyszedł wynik 118.

Można można. Bez żadnych cudownych preparatów. Zmieniłem jedynie odrzywianie się, zrzuciłem 4% masy ciała i zacząłem intensywnie ćwiczyć - to okazało się kluczem do sukcesu. 

Polecam włączyć do swojej diety śledzia oraz owoce granatu. 

Byłem kiedyś tydzień u znajomych i objadalem się słodyczami, gdyż znajoma pracowała w cukierni i codziennie je przynosiła. Akurat po powrocie robilem badania i trójglicerydy wyszły ok. 800. Po tygodniu diety spadły na ...200 aż lekarz się zdziwił. Wiec ostrożnie ze slodyczami !