Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból serca i kłucie w klatce piersowej przy nadciśnieniu a sport

lotar1984

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.Od jakiegos czasu mam taki problem z sercem.Mam nadcisnienie i od ponad roku zarzywam lek Pritor 80mg.Od pol roku czuje lekkie jakby zmeczenie serca,lekkie bóle w sercu ,niepokój,małe dusznosci .Mialem robione EKG,USG,ECHO i nic mi nie wykazało.Lekarz powiedzial mi ze jestem przemeczony.Chcialbym dodac iz jestem sportowcem uprawiam kulturystyke,wyciskanie sztangi i inne cwiczenia silowe mam 26 lat i od jakiegos czasu nie moge sobie z tym poradzic.Moje cisnienie waha sie w granicach 135-148 / 60,70 przy pulsie 60,65.Mowilem lekarzowi ze cwicze ze wisilek ,sport jest dla mnie bardzo ważny w zyciu i nie chciałbym z tego rezygnowac.Gdy zaczynam trening wszystkie bole i zmecznie serca znika i nie mam zadnych problemo z wydolnoscia ,natomiast w dni kiedy nie cwicze takie objawy wracaja.Co do leku to tak powiem szczerze ze nie trzyma mi tak bardzo tego cisnienia bo czasem ono skacze i zastanawiam sie nad innym mocniejszym lekiem.Moze czułbym sie lepiej z nizszym cisnieniem tak 120-130 /60,70 bo nigdy nic mnie nie bolalo przy takiem cisnieniu .Prosze o porady.Z góry dziekuje.

Witam, Wartości ciśnienia tętniczego 135-148/60-70 oznaczają, ze skurczowe ciśnienie bywa 148 mmHg, a to jest za wysoko. Widać, że leczenie nie kontroluje wystarczająco wartości ciśnienia. Być może trzeba dodać inny lek lub inne leki do Pritoru 80 mg? czy stosuje Pan jakieś preparaty powodujące rozrost mięśni? Część z nich może podwyższać ciśnienie tętnicze. Może warto zrezygnować z tych preparatów?