Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 17 lat, uprawiam sport codziennie dokladnie piłke nożna, nigdy nie zemdlałem, nie jestem jakis osłabiony, czy łapie szybko zadyszke, wręcz przeciwnie.. I wykryto u mnie szmery więc zapisałem sie do kardiologa i to co mi wyszło http://img401.imageshack.us/gal.php?g=zdjcie010z.jpg pomóżcie mi odczytac to: ekg 1/6 p??? czy ekg N6 ??? Strasznie się boje... Nie wiem co zrobić jak będę miał dziurę w sercu?? Jedyne co mnie trzyma na duchu to to ,ze jak miałem 8-10 lat nie pamietam to miałem robione echo lecz nie pamietam czy wtedy było wszystko dobrze, ale chyba tak bo w wieku 11 zostałem zapisany na pływanie(a jak bym miał wade to chyba bym odrazu miał jakąś operacje) ...... napiszcie cos prosze...
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Dziurę w sercu się zamyka, przezskórnie lub operacyjnie. Nic wielkiego. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, tam są tez dorośli z wrodzonymi wadami serca:www.forum.sercedziecka.org.pl Co z tego, że miałes robione echo kilka lat temu? Trzeba je zrobić jeszcze raz. badanie jest nieinwazyjne, więc nie ma się czego bać.
nie rozumiem tego, czuje sie swietnie, nigdy nie zasłabłem, codziennie gram w piłe, jestem pełen energi, nie boli mnie serce czy jakos kuje... I mam robić operacje po której nie będę mógł uprawiac wyczynowego sportu i mogą być powikłania..?? Głupie to jest. Modle o to by było to jakas drobnostka.
Ale przy wadzie serca nie czujesz bólu, czy kłucia. Zwłaszcza przy ASD II.Śp.Maria Kaczyńska też miała wrodzoną wade serca i nieźle sobie w życiu radziła... Taką wadę ma też były lider Acid Drinkers, Robert Frierdich Litza, a ten daje czadu na scenie:-) Jeśli faktycznier masz wade serca, to dziękuj Bogu, ze Ci ją w końcu wykryją. Niezamknięty ubytek międzyprzedsionkowy może doprowadzić np. do udaru mózgu, arytmii,a nawet nagłej śmierci. Takie wady wykrywa się własnie u młodych sportowców, którzy nagle tracą przytomność na boisku. Dobrze więc się przebadaj i nie narzekaj.
Nie wiem, ile kosztuje wizyta prywatna, bo zawsze chodzę w ramach ubezpieczenia, Co do wymiaru ubytku, to raczej tak, jeśli masz na myśli echo przezklatkowe, choć dokładniejsze jest echo przezprzełykowe :-) Lepiej iśc prywatnie i się nie denerwowac, niż kilka miesięcy czekać na darmową wizytę. Echo to inaczej badanie ultrasonograficzne serca. Fale dźwiękowe odbijają się od organów i naczyń, co daje ich obraz.