Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Holter - porady praktyczne

Gość Mirka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małą arytmię i w związku z tym mam mieć badanie holterem. Z grubsza wiem, co to jest - EKG całodobowe, ale jak to wygląda w praktyce? Czy to pudełko (jak to nazwac?), gdzie powstaje zapis, jest duże? Gdzie się je nosi? W kieszeni? Czy z holterem idzie się normalnie do pracy, czy lepiej wziąć na ten dzień urlop? Czy to w ogóle jest widoczne na zewnątrz? Jak to badanie przebiega? Idzie się do lekarza, on to wszystko zakłada, potem po upływie doby znów sie idzie do lekarza, żeby mógł to zdjąć? Napiszcie mi proszę jak najwiecej, jak to wszystko wygląda i jak się odbywa. Pozdrawiam wszystkich sercowców - Mirka
Mirko,holter jest wielkości mniej więcej przenośnego odtwrzacza MP3.Naprawdę jest mały.Przynajmniej ja takiego nosiłam.Nosiłam go na szyi na sznureczku.W ten dzień nie można się tylko kąpać,żeby nie zamoczyć urządzenia.Holter jest niewidoczny i niesłyszalny.Nie trzeba brać urlopu na dzień,w którym się ma założony holter. Przy założeniu holtera,lekarz nakleja te przyssawki (tak to nazywam) tak jak przy EKG,podpina do tego elektrody i już zaczyna się zapis pracy Twojego serca.I tak całe badanie holterowskie wygląda.
Gość Agnieszka 2.
Mireczko - holter zakładany jest po to aby sprawdzić jak pracuje Twoje serce przez cały dzień, w warukach roboczych. W związku z tym branie dnia wolnego czy jakieś oszczędniejsze niż zwykle przeżycie tego dnia poprostu mija się z celem. To tak jakbyś okłamywała samą siebie, żeby tylko wynik był jak najlepszy. A przecież nie o to chodzi. Mnie pielęgniarka powiedziała, żebym tego dnia nie zapomniała o dodziennej dawce sexu, bo wszystko mam być tak jak bez holterka :)
Gość Agnieszka 2.
:) Przygotuj się na problemy ze zmyciem śladów po tym cholestwie tzn po plastrach :( ble.... spirytus, aceton.... Ą jeszcze jedno - żeby się dobrze trzymało - nie smaruj się w okolicy klatki piersiowej balsamem. Co prawda pielęgniarka zrobi Ci taki miejscowy peeling, ale lapeij nie natłuszczać sie .
Wkrótce mam mieć zrobione badanie holterowskie. Rozumiem, że po podłączeniu tego aparaciku mam się zachowywać normalnie, w tym także pracować. Nie wiem tylko, czy praca innych urządzeń może zakłócać pracę holtera? Chodzi mi o urządzenia typu komputer, tel., drukarki itp. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na to pytanie? Z góry dziękuję :)
ja osttanio miałam takie badanie. w poniedzialek... i oni jak zakładają mówią ze nie uzywać komórek komputerów itp... tlyko ze ja prawie cały czas siedziałam sobie przed komputerem byłam w poblizu gdzie koelżanki miały komórki i dobrze wyszło wszystko ;p
Gość marysia
mialam nie dawno zalozony holter. lekarz ktory zlecil mi wykonanie tego badania mowi zeby byl to normalny dzien w pracy tylko bez komputera i telefonu. mialam wykonywac wszystko w jak normalnym dniu. w momencie kiedy zakladala mi pielegniarka dostalm wytyczne czego mam nie robic to stwierdzila ze chyb a przesiedze caly dzien nie ruchomo. powiedzial ze mam ograniczyc ruch rękoma tzn głownie chodzilo jej o to zeby nie podniosic ich do gory.a urzedzenia mijala w odleglosci 3 metrow nawet telewizor:) ale tego w normalnym zycie nie da sie zrobic. chociaz bylam tak oklejona tymi plastrami ze nawwet trudno bylo mi podnisc potwierdzam słowa agnieszki 2 - ciezko jest sie pozbyt sladów po holterze - ale ja wpadlam na genialny pomysl szybko uzylam OLIWKI dla niemowlat i było po kłopocie:)
tak trzeba zdjąć stanik (no ale chyba to nie kłopot - to tylko na minute czy dwie) do przyklejenia elektrod i podłaczenia kabli, potem mozesz ubrać na te kabelki - da się normalnie ubrać tyle że pod nim masz kabelki i plasterki :) załozenie holtera trwa kilka minutek
ja jak miałam zakładany holter nie musiałam sciągać stanika.. lekarz sam wkładał mi te elektrody pod spód.. i jeszcze do tego zmywania to lekarz dał mi benzynę medyczną.. świetnie schodziło..a wcześniej jak tego nie miałam to używałam kremu i też było ok.. pozdrawiam życzę miłego noszenia holtera i dobrych wyników:****

Jak to wygląda przy zdejmowaniu holtera? Bo ja mam jednego dnia i ściąganie i jeszcze inne badania... w innej klinice. Czy ściąganie tego itd. długo trwa? Nie chcem przekładać badań bo czeka się na nie strasznie dużo czasu, a teraz udało mi się nie tylko wyjątkowo szybko załatwić, ale przede wszystkim darmowo i to jeszcze na ostatnie refundowane miejsce w tej klinice.

Gość myHeartIsSick

mika : Witaj. jeżeli masz godzinę na którą jesteś umówiona do lekarza to myślę, że nie powinno to zająć zbyt wiele czasu. Przynajmniej, gdy ja miałam holter to trwało to ok 15 minut może troszkę więcej. najpierw lekarz oberwał te elektrody, potem drukował wyniki. Także uważam, że u Ciebie to jakoś specjalnie dłużej nie zejdzie:)

Gość bezinteresowny

dokladnie jak powyzej: komórka czy telewizja, komputer, nie ma przeciwwskazan, ewent nie siedziec z nosem w mikrofalówce caly dzien, ale zakladam ze tego nie robicie .. ruch konczyn gornych kontrolowac, nie przesadzac, bo mogą wyjsc na wydruku artefakty ( czyli zabazgrane i nieczytelne ekg ), poza tym w miare normalnie, pozdr