Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Holter - porady praktyczne

Gość Mirka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kajtutek

Zależy czy pozwolą na to i czy nauczą cię odpowiedniego wyłączenia, bo wyjdą zbdury albo co gorsze, skasuje zapis... jak ci pokażą gdzie i jak go wyłączyć i pozwolą na to aby ktoś inny oddał, to nie ma problemu ale samemu bez ich zgodynie radzę, wkurzą sie :D

Gość kajtutek

A nagrywa póki baterii starczy... czyli może nagrywać na poprzedni zapis nawet, poza tym są też holtery na 48 - te same tylko zależy czym dysponują i na ile jest zlecone. Nie wyłączy się sam, mi raz działał ponad 25h, bo były straszne korki i zanim dojechałem to minął czas

Polecam zrobic sobie jakis krotki wysilek, bieganie, dluzsze wchodzenie po schodach, moze jakis horror obejrzec, oczywisice w ramach mozliwosci i podejrzewanej choroby. W trakcie badanie holterowskiego najlepiej polowe dnia spedzic rutynowo (praca, obowiazki domowe, spacer) a druga polowe dnia wzniesc serce na troche wyzszy poziom, w ten sposob masz taki mini test wysilkowy gratis. Przesiedzenie dnia mija sie z celem. Pomijam przypadek w ktorym np wiesz ze jestes powaznie chora i nie powinnas niektorych rzeczy robic a mam namysli ze to twoje pierwsze badanie i chcesz sie upewnic ze wszystko jest ok bo np nerwy, dodatkowe skurcze, klucie itp

Hotlery EKG są różne, tak jak same aparaty EKG :) Hotlery muszą być małe, bo pacjent musi je nosić cały dzień przy sobie. Jakoś sobie nie wyobrażam noszenia wielkiej skrzynki przez 24h i do tego normalnie funkcjonować. A żeby takie badanie miało sens, to nie można się położyć i czekać na koniec :) tylko normalnie funkcjonować, a nawet bardziej. Dopiero wysilone serce może pokazać (a tym samym łatwiej to będzie zarejestrować) wadę która ma. Na stronie dystrybutora https://kredos.pl/ znajdziesz opisy, wymiary i zdjęcia. Łatwiej to sobie wtedy wyobrazisz. Poza badaniem hotlerem EKG polecam jeszcze badanie hotlerem ciśnienia. Też pozwala zarejestrować ciekawe zmiany w organizmie.

Mam *przyjemność* noszenia Holtera już drugi raz i znów na 48 godzin. Za pierwszym razem badanie było latem - w największe upały!!! (nie można się kąpać!!!). Plastry trzymające czujniki i kabelki prawie wtopiły mi się w skórę...Najbardziej jednak dokuczało mi to, że sznurek na szyi, na którym wisi urządzenie, nie jest jednorazowy... Ja pociłam się jak szczur... Zakładam, że przede mną w ten sam sznurek pociło się setki osób :-( Było to dla mnie obrzydliwe i niehigieniczne. Uważam, że sznurek powinien być jednorazowy - apel do producentów tych urządzeń by to przemyśleli i zastosowali w kolejnych Holterach. Obecnie mam go od 3 godzin i znów dokucza mi smród sznurka...

Mam holtera lifecard cf, mam go sama zdjąć i wyłączyć w niedzielę a oddać w poniedziałek. Problem w tym, że kobitka zapomniała mi pokazać jak wyłączyć sam holter..? Nie chciałabym skasować pomiaru.. Są dwa przyciski i wiem tylko, że żółty na dole mam wcisnąć jak coś będzie się działo.. a jak to ustrojstwo wyłączyć? I ewentualnie jak nikt nie będzie wiedział: jak odepnę elektrody, zdejmę i odłożę bez wyłączania, żeby bateria sama się rozładowała to nie skasuje wyniku?

Chciałam tylko dodać, że nieprzyjemne jest to odtłuszczanie skóry przed założeniem elektrod -albo akurat przy moim pielęgniara była taka niedelikatna. Na gazik nałożyła jakąś pastę ścierną (a przecież skóra była sucha i czysta, zero potu), oczywiście zaraz wystąpiły czerwone placki w tych miejscach i swędziało jak diabli. Elektrod było siedem (4+3). Moim zdaniem u kobiet przetarcie spirytusem w zupełności wystarczyłoby.

Mi pani doktór kardiolog i pielęgniarka jak mi zakladali w szpitalu hortera to kazali ściągnąć stanik i później nie ubierać i założyć luźno bluzkę żeby mi nie uciskało klatki piersiowej bo wyjdzie hortera źle później byłam u 2 pani doktora i też mi zakładała i też mowiła żebym nie zakładała a tak to trzeba robić wszystko tak samo jak do tej pory i mogłam iść do pracy normalnie