Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Omdlenia i zawroty głowy przy padaczce i niedoczynności tarczycy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Czytałem bardzo wiele na forum odnośnie mojego schorzenia ale Sam nie wiem jak mozna to nazwać. Więc zacznę od poczatku. Wszystko zaczeło sie okolo 3 lata temu. Dostałem wtedy podczas wstawania atak(straciłem przytomnosc i wylądowałem w szpitalu). Podobno był to atak padaczkowy. Od tamtego czasu lecze sie na padaczke(spożywam Depakine chrono 300). Robiłem EEG ,rezonans magnetyczny głowy, badanie MR.Wszystkie badania wyszły okay. Bez zadnych zmian. Leczę się także na niedoczynność tarczycy i spozywam Euthyrox N50. Nie wiem co mam robić. Ostatnio jest coraz gorzej, z dnia na dzień się pogarsza;(( Podczas chodzenia czuję jak bym miał się zaraz przewrócić i czuję jak by mięśnie przez chwile nie działały...Lecę poprostu na ścianę albo poprostu na ziemie:( Najgorsze jest to, że kiedyś podczas leżenia lub siedzenia nic nie miałem a teraz mam. Czuję jak czasami oczy uciekają mi ku górze lub na boki . Boli mnie głowa i budzę sie rano niewyspany;((Moje ciśnienie to średnia 150/90 a tętno 80-90 w stanie spoczynku. Też czuję jak mi bije serce a kiedyś tego nie czułem...Powiedzcie co mi moze byc...Mam juz dosyc tego. Kiedyś byłem inny-wychodziłem chetnie z domu,uprawiałem sport a teraz boję się tego wszystkie;((Boję sie wstać do toalety, że się wywrócę a co dopiero wyjść z domu;(((POMOCY!:(
Gość smerfetka666
Witam, Nie jestem lekarzem.Nie znam sie na medycynie. Nie chce cie wprowadzac w bład. Ale chętnie podziele sie z toba moja historią. Wszystko zaczeło sie 5 lat temu. Świetnie biegałam i mialam niezłą kondycję. Zaczeła mnie codziennie boleć głowa, miałam silne zawroty głowy, mialam straszne dusznosci, potem zaczełam bez przyczyny upadać, przewracać sie i chwiać na jedną strone, potem doszło do tego ze nie slyszalam co do mnie inni mówią (ale tylko chwilami) Skończyło sie na zanikach pamięci. Wyniki EEG, rezonans magnetyczny byly prawidlowe. Rok pozniej trafilam do szpitala z dusznosciami i omdleniem. Okazało sie, że moim problemem jest brak potasu. W tym roku mialam robiony tomograf glowy i lekarze potwierdzili staly spadek potasu czyli hipokaliemia.
ja bym ci radziła zrobic dla kontroli bad. krwi TSH,ft3 i ft4.,USG tarczycy.Być może twoja dawka euthyroxu jest niewłaściwie dobrana.A elektrolity tez koniecznie zbadaj.Dziwi mnie też,że bierzesz leki na padaczkę,gdy EEG jest prawidłowe.Czy chodzisz do por. leczenia padaczki,czy do zwykłego neurologa,który zajmuje się wszystkim.?Gdy bierzesz lek na tarczycę ,musisz cz ęsto kontrolowac poziom TSH,by sprawdzić jak organizm reaguje na lek.
Gość borys1986
Lekarz ktory się mną zajmuje jest na yrlopie. Dzisiaj ide do innego lekarza ale tylko po skierowania na badania. EEG było prawidłowe ale było robione półtora roku temu . Wezmę dzisiaj także skierowania na badania krwi,TSH ft3 ift4. Usg tarczycy zrobie u swojego lekarza nadzorujacego moja tarczyce. A co to jest to ft3 i ft4?? Tzn z padaczka byłem u neurologa , ktory zajmuje sie tylko neurologia....
Koniecznie zrób całodobowy pomiar ekg i ciśnienia, czyli holtera ekg oraz holtera ciśnieniowego. Pomierz sobie też ciśnienie w momencie wstawania. Możliwe że masz jakieś zaburzenia rytmu serca i/lub skoki ciśnień, np spadki podczas pionizacji (np. hipotonia ortostatyczna). Może okazać się że nie masz żadnej padaczki i niepotrzebnie faszerują cię tymi lekami.
miałam na mysli to,że w Polsce jest ok. 50 poradni leczenia padaczki,w których przyjmuja neurolodzy zajmujący sie zwłaszcza tą chorobą.A WIĘC ZNAJĄ SIĘ NA TYM LEPIEJ NIŻ INNI NEUROLODZY .Sa takie poradnie w dyzych miastach.Sprawdż czy w internecie nie ma ich wykazu.Przeważnie są w tych miastach,które dawniej były województwami.Też uważam,że być może niepotrzebnie te leki na padaczkę bierzesz.Musisz iść do neurologa zajmującego sie padaczką,nie do pierwszego leopszego.W poradniach leczenia padaczki mają lepsze aparaty do EEG.Bardziej precyzyjne.TSH,ft4,ft3 to sa badania hormonów tarczycy.Razem z USG dają obraz dokładny jak pracuje twoja tarczyca.
Gość borys1986
Ile mnie wyniesie taki holter??Bo bardzo duzo pieniedzy idzie mi na lekarzy i ogolnie na leki...I poprostu mam juz tego dosyc...Jutro ide na elektrolity,TSH i tam jeszcze jakies;p. Lekarz dal mi cos tam jeszcze, jakies badania krwi i inne. Jutro ide wszzystko zrobic i zobacze. Wzielem sobie skierowanie do neurologa i endokrynologa i postaram sie szybko zalatwic te sprawe. Poszukam tez poradni leczenia padaczki i postaram sie takze zalatwic wizyte.
Na holtera może dać ci skierowanie lekarz (rodzinny, neurolog, kardiolog). Prywatnie holter ekg kosztuje ok 70 zł (3-odprowadzeniowy czyli dość kiepski bo najlepsze są 12), nie wiem ile kosztuje holter ciśnieniowy. Po prostu poproś lekarza aby dał tobie skierowanie na te badania. Nie zrobią ci ich od ręki, ponieważ się na nie czeka trochę. Holter EKG jest podstawą przy diagnozowaniu omdlenia itp, tak jak EEG i inne badania głowy. Jeżeli EEG nie wykazało padaczki, to dziwię się że leczą coś czego nie ma, a nie zrobili dodatkowych badań. W pierwszym poście podałeś że średnie ciśnienie masz 150/90 i żaden z lekarzy nie zwrócił na to uwagi? W tak młodym wieku powinieneś mieć niższe ciśnienie. Coś mi się zdaje że leczą cię nie w tym kierunku co trzeba ;). Wyduś od nich te badania
Jutro bede mial wyniki a do lekarza dopiero w czwartek. Jeszcze mam pytanie . Zaczely mi wyskakiwac dziwne plamy- takie czerwone,ktore sie łuszczą. Czy może być to spowodowane przez tabletki na tarczycę? Czy bardziej przez tabletki na padaczke?? Nie wiem juz co robic...Cały czas wyskakuje mi cos nowego i nie moge sie z niczego wyleczyc;/
Tzn *po słońcu* nie chodziłęm .TYlko po dworze jak świeciło;p/.A tak na poważnie własnie wróciłem z wynikami tak:ALAT 39(*=42),Magnez 1,91(1.6-2.6), Sód 135,9(135-145),Potas 3,93(3,8-5,5),TSH 7,303(0,4-4,0).Te w nawiasach to zakres prawidłowy. Jeszcze jest cos takiego : GRA% 49,5(50-80), MCHC 28,8(31-35,5). Te dwie wartosci sa nieprawidłowe więc tylko je napisałem. Nie wiem co to jest więc tylko to napisałem;p. Sprawdzałem wyniki z 29 wrzesnia 2008 i MCHC 33,8 a te drugie nie było robione. Poziom TSH dnia 7.01.2010 miałem 9.733 wiec troche spadlo...ale czy nie powinno wiecej??

Jeżeli niedoczynność tarczycy przeszła w chorobę hashimoto, to zapewne to co atakuje tarczycę zaczyna atakować komórki w Twoim mózgu, to żadkie schorzenie nazywa się encefalopatia hashimoto. Wykryto może z 300 przypadków, ale to tylko dlatego, że jeszcze nikt tego schorzenia nie zna zabardzo. Na szczęście jest do wyleczenia, sterydy, najlepiej kuracja pregnizonem i padaczke odstawisz do lamusa. Tylko, że w Polsce to nie wiem kto Cię z tą chorobą zdiagnozuje. Ja musiałam jechać za granicę. Pozdrawiam

Smiac mi sie chce z waszych komentarzy !! prednisone sterydy ha ha szok ! nie sluchaj sie matolow !!! przede wszystkim masz bardzo zle wyniki ! tarczyca powinna miec 2.5 a nie 4 nie patrz na normy I tabele patrz jak sie czujesz !!! wiec masz juz kilka chorob w sobie !!! a do tego masz nerwice I to tez musisz leczyc ! ludzie zrozumcie ze kazdy czlowiek moze miec po kilka chorob w sobie a nie jedna ! potas ha ha usmialem sie z tego tez !

Stary wątek, ale muszę napisać - TSH 7 mimo leczenia i nikt nie zwrócił uwagi, że to stanowczo za dużo? TSH osób leczących się (nie ma to zastosowania u zdorwych) lewotyrosyną powinno oscylować koło 1 - przy dobrym samopoczuciu, bo to ono jest najważniejsze, nie wynik. Encefalopatię hashimoto diagnozują w Polsce - dobrzy specjaliści.