Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam na imię Łukasz i mam 24 lata. Od niedawna dowiedziałem się, że mam nadciśnienie tętnicze lecz co dziwne tylko podwyższone na lewej ręce a na prawej jest dobre. Przedtem miałem bardzo stresujące dni poniewarz był remont mieszkania, wnoszenie i wynoszenie mebli noi do tego pełno spraw ze stażem, który m isię już kończył i latanie między pracą , domem, a urzędem pracy . Pewnego dnia około 2 miesiące temu dosnałem w ciągu 30 minut 2 ataków tachycardii lecz takich krótkich trwających zaledwie 4-10 sekund. Od tego momentu moje życie się zmieniło, zacząłem mieć różnego rodzaju problemy ze soba. Lekarz przepisał mi beto zk 25 co zacząłem brać i pierwszy tydzień brania tego leku był dramatem ponieważ miałem lekkawe zawroty głowy, które nie były udręką tylko jak bym wypił jedno piwo tak się właśnie czułem i miałem też nogi jak z waty. Podczas spania czułem bicie serca co nie dawało mi zasnąć do godziny 2-3 i trwało to około 3 dni, później już było dobrze. Podczas kuracji lekiem beto zk 25 , a raczej trzy dni po ustaleniu tego nadciśnienia i tachycardii. Przy tym pojawił sie kaszel i lekkie duszności(kaszel suchy i nie dajązy żadnej wydzieliny prócz lekkiej chrypki i podczas jedzenia czegoś ostrego wydzielina sie pojawiała ale tylko na kilka odkaszlnięć po czym kaszel znów był suchy). Zrobiłem RTG i spirometrie lecz te nic nie wykazały. Lekarz powiedizał, że może to być alergia i dostałem leki na alergię lecz pomogły tylko w małym stopniu i zaczałem z tym zyć i się przyzwyczajać. Czasami miałem kłucia w gardle podczas przełykania ale tylk owtedy kiedy się naczytałem o raku krtani i gardła. Kiedy zacząłem o tym czytać to miałem też zatkane prawe ucho z czym poszedłem do laryngologa, który przeczyścił mi uszy zajrzał w gardło i powiedział, że t oalergia jest i zapisał mi raz dziennie Alermed i 2 razy dziennie Buderhin to taki śtodek do wtryskiwania do nosa. Prezyznam, że po tym kaszel nie jest z byt częsty lecz niestety nie znikł i czasami mam takie stany jakby duszenie lekkie lub potrzebe załapania większego wdechu i ciężkości na oskrzelach. Niedawno leżałem sobie na ziemi podparty o poduszkę i oglądałęm telewizor, aż tu nagle poczułem , ze coś się wydarzy i przyłożyłem rękę do serca i się zaczęło... Serce jakby stanęło na 2-3 sekundy i jak się zerwałem z łóźka to tata i brat siedzący obok się przestraszyli co mi jest, nagle poczułem napływ jakby krwi do mózgu i takie chwilowe ciepło i zaczęła się po 2 miesiącach znowu tachycardia i trwała jak zwykle 4-10 sekund max. Po tym wydarzeniu czyłem się roztrzęsiony z nerwów, miałem humor bo śmiałem się z tego i żartowałem z tata i bratem lecz byłem strasznie zlęknięty i dopiero melisa zaparzona przez mamusię uspokoiła mnie lecz sen miałem jak wtedy dopiero od 2-3 w nocy przez 2 dni. Dodam jeszcze, że czasami mam jakby mniejszą ostrość w oczach i miałem kilka dni problemy z żołądkiem, w kale znalazłem śluz lecz śluz ten pojawił się dzień po przeczytaniu artykułu o chorobach jelit itp. Mam takie wrażanie, że jak coś przeczytam to dolegliwości przenoszą sie na mnie. Jest to możliwe na tle nerwowym ? Niedawno nosiłem holtera jago wyniki zaprezentuję , może ktoś mi powie co to jest. Na echo serca czekam jeszcze 2 miesiące ;/ ZABURZENIA: QRS 102132 HR 65 Minimalny HR 42(04:27 2010-07-31) Maksymalny HR 139(09:05 2010-07-31) Minimalny RR 242 ms (10:31:27) 2010-07-030) --------Maksymalny RR 1828 ms (06:41:16 2010-07-31) TO ZOSTLAO SKRESLONE PRZEZ DOKTORA------- Bradykardia 43 Opnienie - Pauza - ZMIENNOSC RYTMU SERCA: SDNN 242 ms SDANN index 206 ms SDNN index 118 ms rMSSD 95 ms pNN50 32.5% QT: SDQT(NN) 44 ms SVQT(NN)12% QTmod 325 ms PODSUMOWANIE: Rytm zatokowy, okresowo niemiarowosc zatokowa, Poza tym bez zaburzen rytmu i przewodnictwa. Zal T naszerokiej podstawie w ciagu zalego zapisu Reszty wiadomości nie pisałem ponieważ wszędzie było N/A albo kreseczki. Prosił bym o interpretację tego wyniku holtera jak i przeanalizowanie moich dolegliwości.
Gość 23431362asd
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Jeszcze tylko jak ktoś by mógł zinterpretować to podsumowanie z holtera: Rytm zatokowy, okresowo niemiarowosc zatokowa, Poza tym bez zaburzen rytmu i przewodnictwa. Co t oznaczy i czy to jest coś ważnego czy nie przejmować sie tym. Wizytę u kardiologa mam dopiero za miesiąc
Człowieku, poszukaj sobie fajniej dziewczyny, wyjdź na spacer a nie wsłuchuj się tylko w swój organizm, bo to szkodzi przede wszystkim na głowę. W Twoim wieku to chyba nie jest natyralne ciągle serfowanie po forach z dolegliwościami starców. To moja diagnoza dla Ciebie. Zastosować i nie stękać! Pozdrawiam (bez obrazy) Tola
Chciałam się podpisać pod tymi wypowiedziami. Rzeczywiście pierwszą rzeczą jaką masz zrobić to wstać od komputera. Druga to pozytywne myślenie. Wiem i przyznaje, że nie jest to proste ale warto spróbować . Uwierz!!! I jeszcze zrobić coś miłego co przyniesie radość Tobie i innym. Powodzenia
Tola po 1 nie znasz mnie więc proszę nie oceniaj z góry, że jestem jakimś maniakiem, który siedzi przed komputerem,telewizorem itp i nie prowadzi życia towarzyskiego. Często bywam ze znajomymi, ostatnio byłem na dyskotece i bawiłem się świetnie a na drugi dzień miałem lekkie drgawki i dreszcze nie wiem z czego, przez chwilę rano miałem jakie ś zaburzenia nerwowe chyba ponieważ moje całe ciało pulsowało. Jak trzyma się szlifierkę obrotową i szlifuje karoserię samochodu to całe ciało mi drżało i mrowiało wszystko na zewnątrz bo język itp nie, miałem też jakiś ucisk w nadbrzuszu na całej szerokości.
Witam Was.U mnie tachtkardia zaczela sie nagle,kiedy przeczutalam artykul o obcym chlopaku,ktory zaginał.przyspieszone bicie serca a zaraz uczucie omdlenia i strach,pojechalam do lekarza stwierdzil lekko przyspieszony puls przepisal metocard.napady szybszego bicia serca pojawialy sie tuz przed snem,do tego doszly uderzenia goraca wiec poszlam do kardiologa,holter nic tachykardii nie wykazal.okazalo sie ze mam nadcisnienie wiec biore isoptin 120.Uderzenia goraca i to ze slysze bicie swego serca raz szybkie raz zbyt wolne,wypedzilo mnie do lekarza internisty ten stwierdzil nerwice i przepisal Coaxil.Nawet teraz jak pisze czuje jak sie rozpływam.Badania chormonalne i tarczycy mialam -ok.nie moge dojsc co jest tego przyczyna ,mam wrazenie ze lekarze tez bo kardiolog powiedzial ze napewno nie mam nerwicy.co wiec leczyc?!Pozdrawiam**GORĄCO**;-)