Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Koronarografia po zawale serca

Gość krzysztof1.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krzysztof1.
Jestem przed konsultacja kardiochirurga.28 kwiecien tego roku,obrzek pluc w przebiegu swiezego zawalu serca z uniesieniem odcinka ST.Jestem przytomny,zawal niezbyt ciezki,sam dzwonie na pogotowie,potem 8 dni szpital.Wyniki koronografi LM bez przewezen,LADamputowana w segmecie proksymalnym,obwod pokazuje sie dobrze od ukladu RCA/LCx,LCx bez przewezen,oddaje b. dobrze rozwinieta OM1,OM1 naczynie wysokoodchodzace przewezone istotnie w odcinku poczatkowym,RCA zmiana istotna w segmencie proksymalnym,obwodowo bez istotnych zmian,widoczne dobrze rozwiniete krazenie oboczne do LAD.Wniosek,do konsultacji kardiochirurga.Boje sie iz decyzja bedzie bay-pasy, a USG serca slabe,lewa komora zniszczona EF ok.25%.Nie wiem czy poddac sie ewentualnej operacji,moze cos poradzicie.Mam 62 lata,biore systematycznie leki i obecnie czuje sie bardzo dobrze,nawet piate pietro nie jest straszne aby wejsc bez zadyszki,nie pracuje jestem stypendysta ZUS,czyli emerytem.
Gość Barbara  tel. 501232
Krzysztofie- możesz sobie pomóc, jeśli poznasz mechanizm powstawania miażdżycy. Są to mikrouszkodzenia tętnic, do których przyklejają się cząsteczki cholesterolu w celu ich naprawienia. Nie jest to wina cholesterolu, jakoby on sam był przyczyną problemu. Zmiana diety i uzupełnianie składników , brakujących w żywności może pomóc w naprawie i oczyszczaniu naczyń.

mieszkam w anglii, mam 38 lat i 2 tyg temu dostałem zawału.z mojej strony była szybka reakcja gdyz mój tata miał zawał i znałem objawy.więc kolega natychmiast zawiózł mnie do szpitala.w ten czwartek miałem zrobioną koronografie (przez nadgarstek prawej ręki).i za 5 godzin po badaniu byłem juz w domu.lekarze powiedzieli ze moje serce jest całkowicie czyste i nie potrzebuję nawet leków. na drugi dzien zasłabłem i dostałem bóli w klatce piersiowej.pogotowie zabrało mnie do szpitala.lecz po wszystkich badaniach zlecono mi 3 razy dziennie nifedipine i na drugi dzień poszedłem do domu , gdyz wykluczono ponowny zawał w moim przypadku.jeszcze wieczorem tego dnia ponownie zle sie poczułem , ale kilkakrotnie użyłem nitrogliceryny pod język i wszystko się uspokoiło.narazie do tej pory czuję sie troszke słabo ale jest ogólnie wporządku.mam nadzieje że tak pozostanie i bę dzie coraz lepiej.mimo,że są zagrożenia przy tym badaniu to uważ sie go za bezpieczne.i ja uważam tak samo. czy ktoś miał podobną sytuację do mojej po koronografii jak ja???

Gość kecaj65

Mam 48 lat, koronografię miałem 3 razy, w 1 i 2 wstawiono stenty, trzeci kontrolny wyszedł dobrze. To było 5 lat temu.Teraz czuję się źle, lekarze mówią że to nerwica, z leków biorę tylko polokard 75, lub aspirin cardio 100...no i od roku jadę na relanium-od 5 do 15 mg dziennie...