Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silny ból brzucha, wzdęcia i zgaga

Gość Justyna

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna mam problemy z brzuchem, częsta zgaga, odbijanie, zaparcia. Dostałam od gastrologa leki Gasec i debretin, które mi pomogły. Przez około 2 lata miałam spokój, no może czasem lekka zgaga, ale rzadko i tabletka po rennie od razu przechodziła. Ale od 2 miesięcy zaczęło mnie bardzo wydymać, po obojętnie jakim jedzeniu miałam brzuch jak balon (dodam że mam 20 lat). Ale codziennie chodziłam do szkoł i pracy i nie miałąm czasu iść do lekarza, jadłam activie. Teraz mam tydzień wolnego i korzystając z okazji chciałam się przebadać i zanim to zdąrzyłam zrobić zaczęło się wszystko, a mianowicie wczoraj po obiedzie wysadziło mi brzuch, był tak duży i bolący że miałam aż problemy z oddychaniem, wzięłam ranigast i poszłam spać. W nocy obudził mnie bardzo silny ból najpierw w okolicy pępka, później przeniósł się na podbrzusze, aż nie mogłam się ruszyć, ale wzięłam nospe i zasnęłam. Dziś boli podbrzusze, tak jakby mnie ktoś uderzył jakby było posiniaczone. Żóładek nie boli, ale bardzo mi się odbija mimo że jem tylko ryż. Poszłam oczywiście do lekarza, zmierzył mi temperaturę 37,1, zbadał cały brzuch i zbadał mnie od strony ginekologicznej, pobrał jakieś wymazy do badania, wyniki za tydzień. Powiedział, że ból żoładka jego zdaniem nie jest związany z bólem w podbrzuszu, że może to być od jajników, ale nie jest pewien... Na żołądek dostałąm Lansoprazole, a na podbrzusze dwa antybiotyki Metronidazole i doxycycline. Jakby podbrzusze bolało nadal lub bardziej mam zadzwonić po karetkę... I właśnie o to się martwie, wzięłam już lekarstwa, podbrzusze boli nadal jakby było posiniaczone, najbardziej gdy wstaję i probuje sie wyprostowac. Czy ktoś może mi doradzić, bo martwię się, czy to może nie jelita lub wyrostek, czy powinnam iść do innego lekarza, bo ten przyznał szczerze, że nie jest pewien na 100% ale podejrzewa że to jajniki i antybiotyk mi da bo jeśli ma rację to trzeba to leczyć. Ale co jeśli racji nie ma...? Od dawna miałam wzdęcia i zgagę, a podrażnienie żołądka i choroba jajników tego samego dnia to trochę dziwny zbieg okoliczności. DOdam że już od ponad pół roku wieczorem mam stan podgorączkowy koło 37,5 z niewiadomych przyczyn i mam implant antykoncepcyjny od którego mam niewielkie krwawienia i plamienia. Bardzo proszę o radę, może ktoś był w podobnej sytuacji, będę wdzięczna za kazda pomoc.
Gość ania05111971
Bardzo często choroba jajników manifestuje się wzdęciami i zgagą (tak ,tak zgagą ) dlatego jest tak póżna wykrywalność poważnych chorób jajników -pacjentki bardzo póżno zgłaszają się do lekarza bo kto by się zgagą przejmował .Powinnaś się bardzo dokładnie przebadac ginekologicznie !