Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szum w uszach i kołatanie serca po odstawieniu leków na nadciśnienie

radam5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od 6miesięcy biorę leki na nadciśnienie. Dokładnie w styczniu poczułem się źle. Ciśnienie wtedy miałem165/110 dostałem leki i biorę je do dziś. Ok 2 miesięcy temu lekarz zmienił leki. Biorę tritace 5mg 1/2 tabletki rano (od miesiąca 1/4) oraz inhibace 0,5mg 1/2tabletki rano. Więc wydaje mi się że dawki chyba bardzo małe. Ciśnienie mam 105-120 na 67-80. Ostatnio wyjechałem i nie zabrałem ze sobą leków. Nie brałem ich przez 3 dni i co ciekawe ciśnienie (bo kupiłem na miejscu aparat do mierzenia żeby sobie sprawdzać) najwyższe jakie zanotowałem to było 126/85. Czy w takim przypadku mogę odstawić leki? Dodam, że bez leków miałem częstsze bóle w lewym boku oraz małe problemy z zaśnięciem (niepokój, szum w uszach i mocne bicie serca) ale to podejrzewam, że z powodu lęku o ciśnienie (które tak jak pisałem wynosiło w takich sytuacjach 126/85 jedynie puls ok 70)
w mojej rodzinie jeden facet ok. 45 lat miał 160 na 100.Jak się odchudził i zaczął pływac na basenie kilka razy w tyg.,to mu samo spadło.No i dieta obniżajaca ciśnienie i cholesterol, tylko nalewka z jemioły.Myślę,że fakt,iz schudłeś w dużym stopniu przyczynił się do spadku cisnienia.Dużo ruchu i odpowiednie odżywianie oraz zioła.A spróbuj brać ziołowe tabletki usopokajaące labofarm.Może masz po prostu lęk,że jak odstawisz tabletki ,to cos ci się stanie.Zrób bad. cholesterolu i echo serca,prowadż systematycznie zapiski ciśnienia.Nie pal i nie pij.Zachowuj spokój.Nie mogę się wypowiedzieć na temat czy masz brać dalej leki.Sam najlepiej wiesz i znasz swój organizm.Mierząc 2x dziennie cisnienie monitorujesz sprawę na bieżąco.A jakby co,masz tabletki.Podaję ci skład mieszanki ziołowej na obniżenie ciśnienia,którą sam możesz zrobić.Tylko pamiętaj,że zioła działaja pod warunkiem długiego i systematycznego stosowania.Skład:1].ziele skrzypu 30 g , 2]. owoc głogu 30g, 3]. ziele jemioły 30g , 4]. ziele glistnika 15 g.Zioła wymieszać.Łyżkę ziół zalać szklanka wrzątku,przykryć ,odstawić na 15 min.Pić letnie 3x dziennie 10 minut przed posiłkami.