Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, od dwoch lat mam ogromne problemy zdrowotne ktore przeszkadzaja mi w normalnym funkcjonowaniu. Zaczelo sie od zielonej biegunki, potem ona byla normalna ale nie opuszcza mnie od tamtej pory. Zaczelam brac laremid, ale po tylu latach brania powoduje u mnie zaparcia. Od ok. pol roku zaczelam miec mdlosci, wymioty(zwlaszcza wczesnie rano po przebudzeniu) oraz bole brzucha. Bylam w szpitalu robiono mi endoskopie(z wycinkiem jelita) badania kalu i krwi na wszystkie mozliwe choroby(yersina, lamblia, transglutaminoza tkankowa, endomesium, pasozyty bakterie morfologie) i wszystk jest wporzadku. Czuje sie coraz gorzej, Wiem ze ta cala sytuacja mnie przerasta i przez to mam stany lekowe i nerwy ktore nasilaja wszystkie objawy. Lekarze nie wiedza co mi dolega. Jestem wiecznie zmzeczona i nie wyspana(po przebudzeniu czuje sie jakby brzebiegla jakis maraton taka jestem padnieta). Czeka mnie jeszcze kolonoskopia i laparoskopia(ginekolog podejzewa endometrioze, mam czasta zapalenia precherza i jajnikow oraz ogolno bol podbrzusza) Juz nie mam sily z tym walczyc, mam nadzieje ze moze ktos przechodzi to samo co ja i leczy sie na to skutecznie.
myślę,że zaszkodziłaś sobie długotrwałym braniem laremidu.Dziwię,sie,że do gastrologa nie poszłaś, a sama się ,,leczyłas.** Być może pomogłyby ci zioła na jelita.Po pierwsze jeść mielony kminek z mielonym majerankiem- w proporcji 1do 1.Można sypać na kanapke,do zupy.albo pół łyżeczki rozmieszać w wodzie i wypić przy każdym posiłku.Wymieszac kminek z majerankiem i trzymać w zakręconym słoiczku.Oprócz tego pić kłącze tataraku.[jest w skl. zielarskim]Pół łyzeczki kłącza zalać szkl. wrzątku,trzymać pod przykryciem 30 min.pić 3x dzienniepo jednej trzeciej szklanki.Pić lekko ciepłe.Na biegunki dobre są też suszone jagody czarne.Teraz możesz sobie ususzyć na zapas.Łyżkę suszonych jagód zagotować 2-3 minuty w szklance wody i pic 3x dz.No i na uspokojenie dziurawiec z melisą często pij.I najważniejsze- odpowiednie odżywianie.Poczytaj sobie o diecie przy zespole jelita wrażliwego- tak masz się odżywiać,by pomóc jelitom.Jeśli chodzi o kminek i majeranek,to kminek działa rozkurczowo na mięśnie jelit,a majeranek- przeciwzapalnie i likwiduje skurcze jelit.I jeszcze jedno: czy powiedziałaś lekarzowi jak długo faszerowałaś się laremidem?
Dziekuje za odp. Chcialam zaznaczyc ze zanim to sie zaczelo dwa msc wczesniej bylam w turcji(tam sie czyms zatrulam i brzuch mnie bolal do konca wyjazdu) badania na bakterie i pasozyty nic nie wykazaly. Juz staram sie nie brac laremidu codziennie. Wiesz jak to jest, myslalam ze w koncu samo przejdzie a czas tak lecial szybko. Bylam kilka razy w przychodni ale moja lekarka jak zwykle mnie olala. Mowilam lekarzowi ze bralam tak duzo tych tabletek. Mialam robiona endoskopie i wszystko jest w jak najlepszym porzadku (oprocz jakichs maly naciekow komorek zapalnych limfoidalnych czy jakos tak) . Czekam juz miesiac az moj lekarz wroci bo wyjechal... Co do diety to sobie rozpisalam wskazania i przeciwskazania napewno unikam tlustych i smazonych rzeczy, bol brzucha wtedy gwarantowany;) Jeszcze myslalam zeby zaczac pic siemie lniane zobaczmy jak podziala

*Endometrioza to choroba macicy, nie ukladu pokarmowego.* Co za bzdura maksymalna! Endometrioza to przerost błony śluzowej macicy, a nie choroba macicy! I tak, jak najbardziej może zaatakować układ pokarmowy. Moze zająć nawet płuca. Osoba, która napisała powyższą *mądrosć* pojęcia nie ma, co wygaduje i czym jest endometrioza oraz jakie może mieć objawy. Radze sie dokształcić, zanim się zacznie udzielać światlych porad.

Przerost blony sluzowej to nie choroba?:) to norma? Endometrioza jest zaburzeniem/stanem chorobowym. Po drugie najczesciej rozsiew komorek macicy nastepuje do otrzewnej w jej okolicach, b. rzadko do pluc, kosci. Pierwsze mysli w przypadku zaburzen z ukladu pokarmowego (jelita) ida w strone zaburzen TEGO ukladu, a nie endometriozy, to tak a propos pouczania. Taka diagnoze mozna wysnuc, jak wszystkie inne sie nie potwierdza. Przy endometriozie b. czesto wystepuja krwawienia i to jest podstawowy objaw, a nie biegunka. Z tego co widac z postu autorki byla badana wzgledem pasozytow i zab. typu celiaklia + organicznych, a nie chorob typu ZJD itd.

Hexe, proponuję nauczyć się czytać ze zrozumieniem, a na pewno warto przeczytać zdanie do końca, bo chyba uciekło Ci ostatnie słowo, a pisałam tak: Endometrioza to przerost błony śluzowej macicy, a nie choroba macicy! Chodzi mi o to, że choroba ta nie ogranicza się do macicy, tylko atakuje najczęściej inne układy, ma prawdopodobnie podłoże autoimmunologiczne, wiąże się z innymi schorzeniami autoimmunol. Doskonale wiem, czym jest endometrioza, bo na nią choruję i mam wiele objawów ze strony układu pokarmowego. Wmawiano mi zespoł jelita drażliwego i inne cuda wianki, komponenty czynnościowe itp. Warto by było nie wypisywac bzdur po forach, jak się na czymś człowiek nie zna. W endometriozie czeste jest odsyłanie chorej od lekarza do lekarza, co tam, niech sobie pochodzi, a w ogóle to jej się wydaje, że ja boli. Oczywiście nie twierdze, ze Autorka MA ENDOMETRIOZĘ. Natomiast z całą pewnościa trzeba to sprawdzić i wykluczyć.

Kogo, tez proponuje czytac ze zrozumieniem. Napisalam, ze rozsiew komorek jest glownie do otrzewnej, ale nie tylko. Zaprzeczysz? Czyli to co piszesz. Przyczyna jest rowniez w tym kontekscie nieistotna. Moze byc autoimm., a moze byc hormonalna. Znam przypadki u kobiet 40letnich, znam u dziewczyn 20letnich. Nie napisalam bzdur, tylko fakty. Endometrioza zaczyna sie w macicy, bo to jej komorki sie rozsiewaja, a nie np. pluc. Jest to zatem choroba tego narzadu, ale moze atakowac inne. Lub nie. Rozrost moze byc w jajnikach, w otrzewnej przy macicy itd. Nie jest to choroba ukladu pokarmowego, ale moze tam dawac objawy. Nadal sie nie zgadzasz? Wszystko co napisalam nie wyklucza Twojgeo przypadku, czyli rozsiewu komorek blony do jelit. Co nie znaczy, ze autorka watku ma to samo. Dopoki nie wykluczono zespolu jelita drazliwego - nalezy to zrobic. Endometrioza jest ostatnia, a nie pierwsza do wykluczania. Nie oceniaj wszystkich przypadkow biegunek i wymiotow z punktu widzenia chorego na endom. Znac sie a chorowac na cos to roznica.

Ja stawiam również na endometriozę i to nie dlatego że na nią sama choruję, ale właśnie dlatego że pomagam dziewczynom chorującym na tą okropną chorobę. U większości właśnie są podobne objawy mylone z zespołem jelita drażliwego, nerwicą itp. Autorka postu wyraźnie napisała o objawach i bardzo mnie dziwi zupełnie rażąca brakiem wiedzy na temat endometriozy wypowiedź HEXE. Autorka postu przecież napisała że ma objawy takie jak częste stany zapalne w narządach rodnych itp. A jelita tyle czasu dają popalić, bo są najbliżej w miednicy mniejszej i często wyłapują pierwsze fragmenty błony śluzowej macicy. Często *biegunka* która nie jest obfita jest dokuczliwa, bo jelita próbują pozbyć się śluzu, często krwi i stąd parcia. Jelita przy endometriozie nie lubią jeść. Czasami są jednak przypadki kiedy choroba nie rzuca się na jelita i chorująca nawet nie wie że ją ma. Trzeba iść do dobrego ginekologa, zrobić usg przezpochwowe, markery ca 125 z krwi i umówić się na ewentualną laparoskopię. Pobrać później hormony i uśpić trochę to świnstwo. Pomaga również ciąża, ale w nią rzadko udaje się zajść naturalnie bez leczenia. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Na ból pomaga solpadeine do rozpuszczania, a na biegunkę najlepiej nic nie brać, pić len, jeść jabłka.

Mnie ranne mdłości wymioty kojarzą się tylko z nerwicą.. też tak mam od roku, robiłam wszystkie badania prawie.. już po którymś razie nawet chciałam żeby COŚ wyszło źle, żebym wreszcie wiedziała co mi dolega i wzięła jakieś lekarstwo na to.

Gość Kasia098

Źle mowicie pisząc ze to zespol jelita itd!! Mialam to samo! Od 2 lat mam problemy z jelitami, nerwami.. Lekarze diagnozowali wszystko po kolei. Kandydoze, zespol jelita, nerwice.. Ale za kazdym razem leczenie nie pomagalo. Niedawno okazalo się, ze mam endometrioze i wszytko powoli sklada sie w calosc... te wszystkie objawy byly od tego.

Jestem niemalże pewna że to endometrioza - ale oczywiście musi to potwierdzić laparoskopia. Dlaczego pewna? - Bo sama mam takie objawy i stwierdzoną endometriozę 4 stopnia. Wszystkie objawy które tutaj pani opisuje - idealnie pasują do tej choroby. Proszę pamiętać, że endometriozę może wykryć tylko laparoskopia i badania histopatologiczne. Pozdrawiam i życzę zdrówka!!!

Gość kamikami

Uważajcie na stronę www.endometrioza.aid.pl i www.endometrioza.aid.pl/forum. Panie które ją prowadzą blokuja nowych używkowników i każdego kto ma inne zdanie niz one i im nie przytakuje. Pozatym obrażają lekarzy, wszytskich wyzywają od konowałów itp. Same wszystko *wiedzą* najlepiej a o niczym nie mają pojęcia. Przykład- załozycielka forum niejaka Kosakowska zaszła w ciążę dzięki in vitro i dlatego pisze wszystkim że jajowody po udrażnianiu są już niefunkcjonalne co jest nieprawdą (czego jestem żywym przykładem, po udrażnianiu moje jajowody normalnie funkcjonują!). Podejrzewam że ta pani jest po prostu zazdrosna że inni zachodza naturanie a ona miała in vitro aletego od razu namawia każdego nawet z lekka endometriozą i drożnymi jajowodami do in vitro.