Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

zrobić badania krwi: TSH,ft3 ,ft4,Poziom prolaktyny i progesteronu ,.poziom elektrolitów, Ob, morfologia z rozmazem.USG tarczycy.Z tym do lekarza.Progesteron w 2 połowie cyklu.Może w tym wieku nie w każdym cyklu masz jajeczkowanie.Mierz temperaturę po przebudzeniu,przed wstaniem z łóżka rano.W pochwie lub pod językiem i rób wykres.Ze trzy miesiące.Przekonasz się czy jest jajeczkowanie.Jeśli w 2 połowie nie ma wzrostu temperatury- to niestety -nic z tego.Nie w każdym cyklu może masz jajeczjkowanie.W twoim wieku to normalne.Trzeba wiedzieć kiedy ,,celować**.A tego wszystkiego się dowiesz badając te hormony i rysując wykresy temperatury.A jak z tarczycą cos nie tak,to endokrynolog ci pomoże to wyrównać.
rzeczywiście tarczyca ma coś wspólnego z zajściem w ciążę.Bywa,że choroba tarczycy wiąże się ze zbyt wysokim poziomem prolaktyny,co uniemożliwia zajście w ciążę.Ale to proste do wyrównania.Ginekolog sobie łatwo z tym poradzi.Jeśli chodzi o objawy tarczycy - to kiedyś to przechodziłam- było to jak u ciebie drżenie rąk,brak siły fizycznej i czasem kołatanie serca-zupełnie bez powodu-np.siedzę lub leżę ,a tu nagle kilka mocnych uderzeń-i samo przechodzi.Długo też nie mogłam stać .Musiałam zaraz usiąść,bo nie miałam siły,a wejście na 3 piętro-coś okropnego juz w połowie serce w gardle,słabo i brak sił.Teraz czuję sie doskonale,.Będzie dobrze,tylko zrób badania i zacznij działać.