Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół WPW a sport

Martha00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, robiłam dziś EKG i lekarz stwierdził u mnie zespół WPW, dostałam skierowanie do kardiologa i teraz moje pytanie brzmi: gdzie prywatnie w Szczecinie mogę szybko umówić wizytę u kardiologa? Na pewno będzie niezbędne badanie USG, ile mnie to razem wyniesie? Czy ktoś może mi udzielić orientacyjnie odpowiedzi? Konsultacja u kardiologa+USG=?? Badanie EKG robiłam, ponieważ było mi ono niezbędne przy wizycie u lekarza sportowego - chciałam zacząć trenować sztuki walki, a mianowicie brazilian jiu-jitsu. Lekarz, który oglądał wyniki powiedział, że sportowy mnie z tym zespołem nie puści na sztuki walki...;-/ Tutaj na forum czytałam już o podobnym problemie, ale chłopak trenował sport... Od czego to wszystko jest zależne? Jakie są szanse, że będę mogła trenować to co chcę? Nigdy wcześniej nie wykryto u mnie WPW i nie mam żadnych objawów tego zespołu. Skąd się w ogóle bierze ten zespół WPW? W internecie na to pytanie nie znalazłam odpowiedzi. Kiedyś jak byłam młodsza, miałam niedomykalność zastawki,ale z wiekiem to zniknęło gdy zaczęłam dorastać, nie było potrzeby chodzić więcej do kardiologa, więc ostatni raz na takiej wizycie z badaniem byłam w 2005roku... Proszę o szybkie i konkretne odpowiedzi, bardzo zależy mi na czasie.

Witam, Zespół WPW rozpoznaje się na podstawie obrazu EKG. Dlatego warto zrobić kolejne zapisy elektrokardiogramu, co ułatwi ostateczną interpretację. Szczecin jest dużym miastem z uniwersytecką kliniką kardiologiczną i wieloma kardiologami praktykującymi prywatnie. Dlatego dotarcie do kardiologa nie jest w Szczecinie trudne. Można posłużyć się internetową informacją o szczecińskiej służbie zdrowia. Zrobienie echa serca jest potrzebne do oceny dalszego postępowania. Ceny badań i konsultacji są różne, w zależności od miejsca, w którym są wykonywane. Dlatego w sprawie cen warto zapytać w rejestracji danej poradni, w której będzie Pani badana.