Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie tętno przy piciu kawy i paleniu papierosów

Gość Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 30 lat. Ostatnio miałem okazję przebywać w szpitalu celem wykonania pewnego zabiegu, który wymagał znieczulenia ogólnego. Niestety kiedy po przewiezieniu na blok operacyjny już po tzw. *głupim jasiu* zostałem podłączony do monitora, ów monitor dwukrotnie zarejestrował u mnie tętno, które wahało się pomiędzy 220 a 230 a momentami obserwując wyświetlacz widziałem na nim wartość 250. Wysokie tętno utrzymywało się za każdym razem na w/w poziomie przez ok. 1 minutę po czym wracało do normalnej wartości, tj. 110. Cały czas czułem się zupełnie normalnie, byłem całkowicie wyluzowany. Podano mi jakieś leki dożylnie i tętno spadło do ok 90. Konsekwencją wysokiego tętna było to, że zrezygnowano z zabiegu. Nazajutrz zbadał mnie internista, który stwierdził, że przyczyną moich wahań tętna jest picie kawy - piję ok. 3 dziennie, oraz palenie papierosów - ok. 20 dziennie. W wypisie szpitalnym nie mam zaleceń badań kardiologicznych ale nie ukrywam, że przeglądając internet zdiagnozowałem tą dolegliwość jako tachykardię. Może jestem przewrażliwiony ale chciałbym poznać Waszą opinię: Czy powinienem udać się do kardiologa? Pozdrawiam Mateusz
Witam cie mateusz. wydaje mi sie ze tak, powinienes udac sie do kardiologa. ja z takim tetnem pojechalam na sor i zostalam w szpitalu, wynik-napadowy czestoskurcz komorowy i nie jest on skutkiem nerwow i stresu. byc moze u ciebie powodem wachan tetna jest inny powod i powinienes to skonsultowac z kardiologiem i zrobic badania. dziwi fakt ze lekarze w szpitalu nic z tym dalej nie zrobili
Witaj Właśnie nigdy mi nic nie dolegało, nie czułem szybszych uderzeń serca ani duszności. Cały czas czuje się całkiem normalnie - czasami tylko, tak od ok. pół roku czuję się troszkę senny i zmęczony, co tłumaczyłem sobie przerostem 3 migdała, który miałem mieć usunięty podczas w/w zabiegu i bezdechami sennymi. Mnie również zadziwił fakt, że nie wezwali do mnie kardiologa - leżałem w Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Jastrzębiu zdr. na oddziale laryngologii i piętro niżej był oddział kardiologiczny. Wysłali mnie jedynie na EKG, które nic nie wykazało. Zadziwił mnie również fakt, że internista - obcokrajowiec, który pojawił się u mnie dopiero 22 godz. po incydencie i stwierdził, że mam przestać pić kawę i palić papierosy. Reasumując: Na moje pytanie czy zostanie wykonany mi zabieg uzyskałem odpowiedź odmowną od anestezjologa, który oznajmił mi, że powinienem sobie wyleczyć serce a z drugiej strony internista stwierdził. Chcieli mnie zostawić na oddziale laryngologii, więc wypisałem się na własne żądanie. Udam się do kardiologa za kila miesięcy - tyle się czeka na wizytę u tego specjalisty.
To bardzo dziwne podejscie z oddzialu laryngologii moim zdaniem, cos jest na rzeczy skoro anestezjolog odmowil. to ekg co robili tobie w szpitalu to zarejestrowalo ten stan? jesli tak po zadaj tego ekg i do kardiologa wez. byc moze bedzie tak ze kardiolog zleci np holtera usg i podstawowe badania. gdyby w domu to odczul jedz odrazu na sor chociazby po to by miec dowod w postaci ekg, ja tak zrobilam i szybko ruszylo w kierunku leczenia tego ale nieukrywam ze wielu lekarzy to bagatelizuje i zwala wine np tez na nerwice tak mialam za pierwszym razem bo jak sam zauwazylesz to szybko mija. a uprawiasz jakies sporty? takie tetno raczej da sie wyczuc, to tak jakby serce mialo wyskoczyc jakby w gardle sie je mialo takie mniej wiecej odczucia, oraz np nagle pocenie sie, nagle zmeczenie. moim zdaniem cos tu szpital zbagatelizowal choc nie chce straszyc. napewno jest u ciebie wiecej poradni kardiologicznych, poszukaj nie wszedzie tak dlugo sie czeka

Czytając ten wątek tak sobie własnie pomyslałem, że kardiolog przepisze betabloker bez sukania przyczyny takich czestoskurczów. Przecież żeby cokolwiek leczyć to trzeba znaleść przyczynę. Równie dobrze mogłeś iśc do lekarza rodzinnego i poprosić o betabloker, zaoszczędziłbyś pieniąze na wizycie i czas. Ale mi kardiolog.  a chociaż zbadano ci elektrolity we krwi jak potas, magnez i inne? badania tarczycy zrobiono? Echo serca kardiolog zrobił co by wykluczyć jakieś schorzenia serca? Tętno można obnizyć także lekiem zwiekszajacym ilosc acetylocholiny - donepezilem, niekoniecznie trzeba betabloker brać. Tak najłatwiej, przepisać lek na serce a przyczyna moze być gdzie indziej. Czy kardiolog stwierdził że receptory w sercu (typu beta) są nadkatywne albo jest ich za dużo? i dlatego trzeba je zablokowac betablokerem? to tak jakby przepisać lek przeciwgoraczkowy nie leczac infekcji, obnizac goraczke paracetamolem i nieleczyc infekcji ktora caly czas jest i powoduje wzrost temperatury. cos powoduje wzrost tetna ale oni nie umieja znalsc przyczyny wiec daja betabloker i umywaja ręce, wielcy lekarze jak z koziej dupy trąba