Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Michaal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od wielu lat lecze sie na nerwice. Okolo dwa tygodnie temu wyladowalem na pogotowiu z cisnieniem 180/130. Przeszlo po zastrzykach. Jednak od tamtej pory mam dziwne objawy, ktore sa bardzo meczace. Otoz przez kilka godzin kazdego dnia serce zaczyna mi szybko bic, tetno wynosi wtedy okolo 100, cisnienie w normie. Mam wrazenie jakby serce mialo za malo miejsca i odczuwam mocne dusznosci oraz duza ciasnosc w klatce piersiowej. Nie mam sily wtedy nawet sie podniesc z lozka. Przejscie do drugiego pokoju to dla mnie ogromny wysilek, a tetno skacze wtedy jeszcze wyzej, wystarczy ze rusze noga. W jednym momencie wszystko to potrafi przejsc by za chwile powrocic. Nie wiem juz co robic, niesamowicie sa to nieprzyjemne i meczace odczucia a z kazdym dniem trwaja coraz dluzej. :( Mial ktos cos podobnego? Zamecze sie myslami czy to kolejne objawy nerwicy czy jakas nowa choroba:(
Ze mną było podobnie z tym,że zamiast wysokiego ciśnienia tętno mi urosło do 210 uderzeń na minutę i tak trafiłam do szpitala. po serii badań USG Echo EKG tarczyca Holter stwierdzono, że: -serce zdrowe - nerwica (((czyli zdrowa))) Jednakże zdaniem lekarza mając lat 70 mogło by się to skończyć zgonem. ( na razie mam 30 lat) Zastosowano leczenie betaloc - nie pomogło, rudotel, trochę lepiej, xanax też dawał radę, przez kilka następnych mesięcy stosowałam propranolol tętno w miarę się ustabilizowało przez trzy miesiące nawet cieszyłam się w miarę dobrym stanem zdrowia, od lutego tego roku mam problemy z zasypianiem. w pierwszej fazie snu serce zaczyna mi mocno uderzać ale stabilnie i miarowo W obecne sytuacji stosuję bisokard i pramolan ale nawet kilka razy w tygodniu mam te wybudzenia, po których prze kilka godzin nie mogę zasnąć. Rytm serca czuję wówczas wszędzie w każdym nawet najmniejszym palcu, na skroniach. Czy te objawy też powinnam zdefiniować jako nerwicę. Czy jest ktoś kto z tego się wyleczył dodam jeszcze ,że prowadze raczej spokojny tryb życia dom i praca bez większych stresów więc dlaczego *nerwica* Proczę o pomoc ponieważ chciałabym móc prowadzić normalny tryb życia i znów się cieszyć i uśmiechac jak dawniej.
Witaj Agnes ,wiem co przechodzisz. Mam to samo.Męczę się z tym potwornie ale nie poddaję się .W tej chwili nie biore zadnych leków ponieważ nie działają na mnie ,nie zwalniaja mi rytmu ani siły uderzen serca wiec branie ich jest bezcelowe .Wierze że tylko lekceważenie tych objawów jest skutecznym lekiem chociaż to nie jest łatwe powoli sie tego uczę i rzeczywiście staram się różnymi rzeczami zajmować żeby o tym skołatanym sercu nie myśleći to mi pomaga.Najważniejsze że serca mamy zdrowe, tylko ta cholerna nerwica nas tak tymi objawami straszy. Wyleczyć się nie jest łatwo bo tego tabletkami się nie da wyleczyć, na chorą dusze jeszcze tabletek nie wynależli , ale życzę Ci ,jak i sobie więcej spokoju i żebysmy już nie wsłuchiwały się w Nasze przecież podobno zdrowe serca.Pozdrawiam.
Witajcie Zmęczeni z Szybkim Tętnem. Ja to znam.Niepokój, co to takiego? Wysokie tętno. Silny ból zamostkowy. Czasem temperatura. Takie nietypowe objawy powtarzające się co ok.6 miesięcy przez 3 lata miała moja córka. Bez powodu typu zmęczenie czy przeziębienie. Raz było zdiagnozowane nadwyrężenie mięśni przykręgosłupowych-dolegliwości minęły po ketanolu. Kiedyś lekarz podejrzewał początek grypy-minęło. Była też rozmowa o nerwicy. A w tym roku do bólu,braku tchu i tachykardii do 160 dołączyło zapalenie płuca i płyn w opłucnej i osierdziu...Po b.wszechstronnej diagnostyce CUDOWNI-DOCIEKLIWI-TROSKLIWI-LUDZCY lekarze znależli chorobę-toczeń rumieniowaty układowy. Jesteśmy szalenie wdzięczni całemu zespołowi lekarzy bo to specjaliści wielu dziedzin z różnych placówek. Konsultowali między sobą wyniki badań i stan zdrowia córki w chwilach pogorszenia nim badania potwierdziły się przypuszczenia a teraz omawiają podwanie leków... Tylko na francuski lek PROCORALAN (270 zł za 58 tabletek-bo nie ma refundacji) zareagowała spadkiem tętna.. Teraz łyka leki garściami i walczy z podstępnym wilkiem... Pozdrawiam Wszystkich z Szybkim Tętnem-mama
hej u mnie też stwierdzili że mam nerwice myślałam że to serce wszystkie badania kardiologiczne w normie mam też mieć robiony jeszcze test pochyleniowy stwierdzający od czego są omdlenia i krótkotrwałe utraty przytomności ,ale dusznosci ,ucisk w klatce piersiowej i całkowite zmęczenie nie opuszczają mnie przez cały czas mam 30 lat a czuje się jak stara babcia najgorsze jest to że nie można normalnie żyć. pozdrawiam wszystkich :)

Witaj Agnes Problem mam podobny.... Ciśnienie mam raczej albo w normie, albo poniżej. Ale tętno o zgrozo dochodzi do 230 uderzeń na minutę, przy czym to uczucie panicznego lęku. Cała sytuacja trwa kilka chwil, są jednak sytuacje, kiedy te ataki arytmii potrafią się powtarzać falami. Następnego dnia jestem tak okropnie zmęczona, że nie mam siły wstać z łóżka. Muszę dodać, że mam wypadanie płatka zastawki mitralnej. Biorę sotahexal 40 oraz bisoHEXAL 5, które w ogromnym stopniu mi pomagają walczyć z tą paskudną arytmią. Ale lęk przed kolejnym atakiem jest straszny.....i to właśnie ten lęk napędza koło, które powoduje kolejne ataki.

Pierwszy raz jestem na forum i uwierzyć nie moge,że tyle ludzi ma podobny przypadek jak ja. Do tej pory myślałam,że tylko ja mam *to coś*:). NIkt z moich znajomych czy ludzi z otoczenia nigdy czegoś takiego nie doznał. U mnie trwa to już ok 7 lat a może i dłużej. Ekg miałam robione już nie raz, każdy był zdziwiony że mam tak wysoki puls, ale od czego i dlaczego nikt nie wiedział. Jedna pani doktor nawet stwierdziła,że jak tętno będzie mi podchodziło pod 200 uderzeń wtedy trzeba coś z tym zrobić. Kołatania mam dość często w różnych sytuacjach (ostatnio przy niewielkich ćwiaczeniach ok 179 uderzeń), podczas zasypiania, czasem z nikąd podczas siedzenia na nudnym wykładzie;) Ostatnio w nocy miałam dość groźny napad, który trwał kilka dobrych godzin połączony z trudnościami z oddychaniem i oczywiście z zaciśnietym gardłem czy jakąs kulą w nim - jak to ktoś wcześńiej napisał(ja nie wiem jak to inaczej i lepiej nazwać). Dwa ekg, które wyszły niezbyt dobrze, przyśpieszony rytm serca, rozpoznanie tachykardia. Dostałam lek proplanol, który miał mi uspokoić serce, oprócz tego biore magnez+B6 i potas i czekam na dalsze badania już u kardiologa. Ale nie wiem jak to się rozwiąże i szczerze wątpie,że w ogole się rozwiąże. Jest to jednak uciążliwe, a uczucie pojawiające się przy tym jakiegoś niepokoju, lęku, zdenerwowania, suchości w ustach tylko to potęguje. Pozdrawiam :))))))))))))))))))))

Rega jeśli mogę Ci coś poradzić staraj się nie bać, nie panikować ,ja jeszcze kilka miesięcy temu też się bałam, bałam się zasnąć podcza wieczornego kołatania serca wydawało mi się, że zasnę i się mogę już więcej nie obudzić. Podstawa znaleźć trochę spokoju choć wiem że to nie łatwe po drugie jeszcze trudniejsze postaraj się nie bać u mnie bardzo długo to trwało lecz zrozumiałam,że tak naprawdę nerwica to nic innego jak powtarzający sie schemat atak panika atak panika itd. Jak juz wcześniej pisałam biore Bisokard być może to mnie podratowało ale grunt to uwierzyć w to, co ja nie mogłam bardzo długo serce mam zdrowe tylko nerwy uspokoić a to już tylko od nas zależy pozdrawiam Agnes

cześć ja też mam tahykardie biorę Isoptin 40 3x1 i dziś mam znowu doła miałam znowu podwyższone tętno (160 uderzeń) z powodu nowego leku (Setaloft_sertralina) na depresje i już myślałam że zemdleje ale wziełam Xanax 0.5 i troszke sie uspokoiłam ale już nie mam sił nie moge normalnie pracować cały czas myśle że coś mi sie stanie ,rok temu przeszłam migotanie przedsionków, i teraz niedawno trzepotanie przedsionków do tego dochodzą lęki kiedy to sie w końcu już mam dosyć chciałabym zacząć normalnie żyć . wszystkie badania kardiologiczne są w normie ale po dzisiejszym zdarzeniu nie wiem czy dalej brać ten (Setaloft) .pozdrawiam Megi.