Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wszczepienie kardiowertera defibrylatora a renta

adamo801

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Adamie, ja mam 26lat wrodzony blok przedsionkowo komorowy trzeciego stopnia, od 1998roku stan mojego zdrowi stale się pogarsza w tej chwili mam Kardiomiopatie rozstrzeniową o typie niescalenia mięśnia lewej komory na początku roku wszczepiono mi Resynchronizator CRT-D, LK 90mm, niewydolność krążenia NYHA II EF-20%, czeka mnie przeszczep serca. Staram się o rentę ale w ZUSie nie jest tak łatwo. W styczniu złożyłem wniosek o rentę i od tamtej pory byłem już na sześciu komisjach, na pierwszej komisji orzecznik stwierdził że musi mnie wysłać do specjalisty kardiologa bo się na tym nie zna po opinii kardiologa przysłali mi decyzję że jestem całkowicie nie zdolny do pracy ale po trzech dniach dostałem pismo że główny lekarz orzecznik wniósł zarzut tego orzeczenia i tak jeżdżę na kolejne komisje i nie ma decyzji na ostatniej komisji byłem 5 lipca i do tej pory nie dostałem odpowiedzi a z tego co się orientuje to mają na to 14dni, więc Adamie nie jest tak łatwo z naszym ZUSem. Ale jak najbardziej ci się należy i powinieneś się starać. Na ostatniej komisji lekarz kardiolog mi powiedział że gdyby to od niego zależało to rętę bym dostał od razu ale on pisze tylko opinie o stanie zdrowia i zus decyduje czy przyzna czy nie. Powodzenia.
Witaj fajnie że już ci przyznali rentę, rozumiem że dostałeś na orzeczeniu całkowicie nie zdolny do pracy tak, to jest chyba dawna druga grupa?, ja dzwoniłem do ZUSu w poniedziałek w zeszłym tygodniu, bo od komisji z 5lipca nie mam do dziś żadnej odpowiedzi i powiedziano mi że decyzja już jest i na dniach będą wysyłać a tak długo bo decyzja musi swoje odleżeć i nadal czekam. Pozdrawiam i życzę zdrówka.
Gość Magdalena 33
Renta przy takiej ciezkiej chorobie serca nalezy sie jak najbardziej .Ja mam tez ICD i nie wyobrazam sobie zyc bez tego cuda bo pomaga mi bardzo w zyciu codziennym i dzieki niemu moge w miare normalnie funkcjonowac.A czy ktos moglby mi napisac ja sie czuje i jakie ma dolegliwosci pomimo kardiowerta . Dziekuje z gory pozdrawiam.

Czesc Tomek. ICD się różnią ilością elektrod w zależnosci od potrzeb użytkownika. Ja swój noszę już ponad rok. Ma trzy elektrody, stymuluje mi pracę serca i zabezpiecza przed nagłą śmiercią. Ale  to urządzenie zdecydowanie poprawilo mi komfort życia. Obecnie nie mam bólów dławnicowych, z którymi byłem już po prostu pogodzony. Frakcja u mnie nadal niska (31), ale mniej się męczę, chodzę na basen i z kijkami na 4 km. Straszono mnie bramkami na lotnisku i płytą indukcyjną w kuchni, ze będą na mnie działać negatywnie. Nic takiego nie ma miejsca. Bateria stymulatora ma wystarczyc na 10 lat. Pozdrawiam :)

Fajnie ze macie wszczepione icd , ja mam arytmie od 3 lat i wady wrodzone lekarze nie chca mi tego wszczepić, co dziennie sie mecze i łapie mnie arytmia a nic niewarty anin nie widzi proble. Puls jest normy a czasem wskoczy do 130 ud/ min bez podania przyczyny nie chce mi się nawet chodzic na kontrole do anina, skoro oni nie widzą ratunku dla mnie, tylko nic nie warte leki.

Unikajcie ablacji, bo zamiast pomóc to pogarsza stan życia.

4 godziny temu, ksiaze771 napisał(a):

Fajnie ze macie wszczepione icd , ja mam arytmie od 3 lat i wady wrodzone lekarze nie chca mi tego wszczepić, co dziennie sie mecze i łapie mnie arytmia a nic niewarty anin nie widzi proble. Puls jest normy a czasem wskoczy do 130 ud/ min bez podania przyczyny nie chce mi się nawet chodzic na kontrole do anina, skoro oni nie widzą ratunku dla mnie, tylko nic nie warte leki.

Unikajcie ablacji, bo zamiast pomóc to pogarsza stan życia.

Spróbuj na Banacha