Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności i ściskanie w gardle

kuba223

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy mam na imie Kuba i mam 26 l problemy trwaja juz okolo 6lat w wakacje nagle mnie napadla dusznosc polozylem sie i myslalem ze to z oslabienia bo bylo duszno i parno na dworze.Przez jakies 2- 3lata objawy niebyly tak dokuczliwe najgorzej bylo na kacu rano jak zapalilem fajke tak mnie zaczelo dusic i bolec kolo serca od 3 lat nie pale papierosow:) rzucilem na kacu;] najgorsze sa te dysznosci i jakbym mial cos w gardle zaraz robi mi sie slabo niemam ochoty na nic czasem cos zakuje klatce czasem zawroty głowy jak bylem nad jeziorem wszedlem do wody to jakbym mial pelne pluca i takie ciezkierok temu jak pracowalem fizycznie duzo s ie meczylem przez wakacje prawie nic mi nie bylo jak nowy sie czulem teraz jest juz gorzej gdy mam taki napad najczesciej wieczorem (jak wstane to jest dobrze) to probuje czyms odwrocic uwage i cos robic np gram sobie w tym momencie najlepsze lekarstwo to jest jak wypije piwko wtedy jakbym bral lekarstwo nie nawidze jezdzic autobusem i trolejbusem jak jest duzo ludzi to mam wrazenie ze sie zaraz udusze i robie nerwowe ruchy!! mamochote wyskoczyc jak ogladam jakis film o jakiej smierci albo tragedii to zaraz mi sie robi duszno !! jak bylem maly mialem raz taki napad w nocy a potem spokoj przez 15 lat tylko czasami jak bralem oddech to mnie gdzies zakulo prosze doradzcie co mam zrobic co mi jest !!
Witaj. Na poczatek bym Ci poradziła, zebys sobie porobuił takie badania jak np.spirometria, zeby wykluczyc lub potwierdzić jakies somatyczne podłoze Twoich objawów.Jesli okaze sie , ze te objawy maja podłoze nerwicowe( a to , co napisałes moze na to wskazywac), postaraj sie o ksiązke *Strach i paniczny lek* Bakera, gdyz autor wyjasnia w niej w sposób dość przystepny powody, dla których doswiadcza sie dusznosci, ataków paniki, sciskania w gardle.Poza tym podpowiadam Ci przyjrzenie sie informacjom i postom zamieszczonym na watku *Z nerwicy sie wychodzi*, gdyz mozesz tam znaleźć wskazówki, jak sobie pomóc.Pozdrawiam.
z tego,co piszesz potwierdza się stara prawidłowość: ruch i wysiłek fizyczny bardzo pomaga w nerwicy.Człowiek jak się nie rusza, sam siedzi w domu ,wtedy wsłuchuje się nadmiernie w swój organizm i sam wywołuje objawy.Weż się zapisz na basen,albo gdzie indziej pływaj,jedż na rowerze lub w domu na rowerze treningowym.Chyba musisz brać jakieć leki przeciwlękowe i uspokajające.Zanimpójdziesz do lekarza spróbuj ziołowe tabletki brać -[tylko systematycznie ,a nie sporadycznie] np. spróbuj labofarm-ziołowe uspokajające albo nervosol,przeczytaj tez ulotki o kwasie foliowym i wit.B compositum.I pamiętaj,że tabletki ziołowe uspokajające przynoszą ulgę tylko w wypadku systematycznego i długiego stosowania i doświadczalnie sprawdz jak na ciebie działają.
mysle ze to moze byc astma...ja mam problemy z oddychaniem mam astme nie dawno bylam u lekarza i powiedzial mi ze to jest na tle nerwowym rprzepisał mi pramolan bralam 2 tygodnie i niby było lepiej teraz mnie zatyka w gardle czuje ze mnie mocno uciska głowa czasem mam tak ze jak zasne o godzinie24 to moge wstac nawet o 13 i ciagle chce mi sie spac nic mi sie nie chce wszystko mnie denerwuje nie mam ochoty6 z nikim rozmawiac czasem robie to z przymusu staram sie zapomniec o tym gdy np myje naczynia sprzatam czy nawet podczas rozmowy z rodzicami ale ciagle czuje ten cholerny ucisk w szyji:( bardzo sie martwie nie wiem co mi jest pije melise i nic :(
Mam dokladnie te same objawy co Wy, a powodem jest moja ciezka nerwica, nic wiecej. Na poczatek polecam valeriane w duzych ilosciach, magnez, witaminy, a jak nie pomoze to konsultacje u psychiatry ( psychologa radze sobie odpuscic ).
zapomnialem dodac jeszcze ze te objawy wieksze dusznosci sciski wgardle pojawily sie potym by cmoze to zbieg okolicznosci ale jak poszedlem do dentysty dostalem znieczulenie ale okazalos ie ze napuchlem strasznie i uczulenie baba chciala wezwac pogotowie ale dala mi wapno i jakiej srodki alergiczne i zahamowalo dalsza opuchlizne przepisala mi uwaga 8 tabletek dziennie wapna i alergiczne 2razy dziennie po 3 dnaich dostalem wysyp wypije 2 piwka jak reka odjąl