Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Test wysiłkowy po założeniu by-passów

dorota1015

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy moge prosic o interpretację testu wysiłkowego. Mam 50 lat jestem po operacji baj passów w 2003 roku./2 bajpasy tętnicze/ Miałam wtedy 42 lata. Od tamtej pory byłam na rencie , którą co 2 lata orzekał orzecznik ZUS. Oczywiscie częsciowa niezdolnosc do pracy. Obecnie w 2010 r odebrano mi całkowicie swiadczenie,obecnie odwołuje się do komisji ZUS Przy wysiłkach pojawiają się bóle-test wysiłkowy dodatni-wynik: Test przerwano z powodu zmęczenia i zawrotów głowyMaksymalne obciążenie 7 met. Maksymalne obniżenie st-1,30mm Istotne obniżenie ST w 5 odprowadzeniach II,AVF,V5,V6 Max. obniżenie w II -1,3mm Czas wysiłku do niedokrwienia ok.4 minut. Wyniki echo- poszerzenie łuku aorty 2,7 cm. Czy mam szansę na przywrócenie swiadczenia?

Witam, Po pierwsze trzeba ustalić, czy nie ma wskazań do wykonania kontrolnej koronarografii? Zadecyduje o tym Pana lekarz prowadzący, prawdopodobnie kardiolog. Następnym problemem jest poszerzenie łuku aorty, co wymaga okresowego monitorowania powtarzanym echem serca. Czy ciśnienie tętnicze jest prawidłowe? Trzeba brać pod uwagę, że częstym powodu poszerzenia aorty piersiowej jest nadciśnienie tętnicze. Warto mierzyć jak najczęściej ciśnienie tętnicze i tętno i zapisywać wyniki. To ułatwi kolejne konsultacje kardiologiczne. Natomiast decyzję o przedłużeniu, czy o przywróceniu renty inwalidzkiej podejmuje odpowiednia Komisja ZUS. Wiadomo jednak, że obecnie renty inwalidzkie są mniej chętnie przyznawane, niż było to w przeszłości. Być może po wykonaniu koronarografii podjęcie decyzji co renty będzie łatwiejsze. Warto omówić to ze swoim kardiologiem.