Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia po wysiłku fizycznym

pelek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , od dłuższego czasu mam problem ze zdrówkiem , wykonałem szereg badan o których lekarze mówią że są ok. Chodzi oto że podczas stania lub spaceru boli mnie głowa , mam wrażenie że zemdleje nogi robią sie jak z waty, rozpieranie i drżenie w klatce piersiowej , przyspieszony oddech , musze jak najszybciej usiąść ,myśle że mam nerwice ale coś ją spowodowało . Test wysiłkowy wyszedł dobrze jedynie obniżenie odcinka ST ale lekarz powiedział że to nic, ciśnienie spoczynkowe wacha się między 120/135 górne, 80/90 dolne, puls 80/90 to chyba dobre ale ostatnio udało mi się zmierzyć ciśnienie 10 min. po tym jak prawie zasłabłem i wyniosło 113 na 82 tetno 81 jak po marszu to chyba dziwne? więc zmierzyłem stojąc i było 104 na 69 puls 96 czy takie skoki mogą być odpowiedzialne za mój stan , może ktoś ma podobne problemy ?
Cisnienie 104 na 69 jest jak nabardziej prawidłowe za to 130 na 80/90 moim zdaniem troche za wysokie jak na twój wiek, a zakładam ze jesteś młody. Puls pomiedzy 80-90 w spoczynku też mógłby być niższy 60-70 jest ok. Spadek cisnienia po marszu czy wysiłku jest normalny, twój organizm nie jest przyzwyczajony do niskiego cisnienie czyli ok 100 na 70 i stąd wrażenie że zaraz zemdlejesz. Spoko nic Ci sie nie stanie. Polecam duzo sportu a cisnienie napewno bedzie prawidłowe i mniej odczuwalne spadki cisnienia.
bierz stale mieszankę ziołowa na uspokojenie i przestań mierzyć ciśnienie.Kup sobie ziołowe tabl. uspokajające labofarm,kwas foliowy i wit.B compositum,jedż rowerem,gimnastykuj się,rozciągaj kręgosłup,ale bez wyczynów ,spokojnie,pływaj,a wszystko sie ustabilizuje.I przyjmij do wiadomości,że człowiek nie ma non stop jednakowego ciśnienia.Inne jest tuż po przebudzeniu,inne po zjedzeniu sniadania,inne po wyjściu do sklepu.Może głowa cię nie boli od cisnienia ,tylko np. od kręgosłupa szyjnego na przykład.Takie wahania jak ty masz są normalne.Myśle,że za mało się ruszasz.I tak naprawde nic ci nie jest.