Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w okolicy żeber po porażeniu prądem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Postaram się opisać mój problem krótko i zwięźle. Mam 28 lat, po urodzeniu stwierdzono u mnie wadę serca (przełożenie pni tętniczych). Wada zoperowana w pierwszym roku życia. Później żadnych komplikacji. Unikanie jedynie większego wysiłku. Zdarzenie od którego moim zdaniem zaczęły się ostatnio moje problemy miało miejsce 4-5 tygodni temu (w sobotę). Dłoń była nieco wilgotna, kabel (przedłużacz) w jednym miejscu lekko przepalony i traf chciał, że właśnie tam złapałem chcąc go przesunąć. Trwało to jakieś 5-7 sekund aż został odcięty dopływ prądu do kabla. Z nerwów bardzo się wtedy roztrząsłem, ale nie było potrzeby wzywać pogotowia (chociaż podobno zawsze trzeba w takim wypadku). Dwa dni później natomiast od poniedziałku zacząłem się gorzej czuć, bardzo szybkie męczenie się, wolne-szybkie-wolne-szybkie bycie serca i ogólnie złe samopoczucie. W środę byłem u rodzinnego, opowiedziałem o całym zajściu, zrobił EKG - w porównaniu z poprzednimi nie było żadnych zmian. Przepisał Magnefar oraz Kalipoz. Po tygodniu zażywania objawy zniknęły, natomiast pojawiły się inne, które trzymają się aż do teraz, czyli już jakiś miesiąc. Mianowicie chodzi o bóle które ograniczone są od mostka w lewą stronę czasem aż pod lewą ręką w okolicy żeber. Mają one miejsce codziennie, nie przez cały czas, w różnych orach dnia, nie są spowodowane wysiłkiem fizycznym ponieważ np. niedawno znowu jeżdżę na rowerze coraz więcej i przy większym wysiłku nie odczuwam nigdy nic. W okolicy mostka bóle są rzadkie, częściej boli jeszcze bardziej w lewą stronę, nad sutkiem, bliżej ręki. Zastanawiam się właśnie czy bóle te mogą mieć związek w ogóle z sercem w związku właśnie z tym porażeniem prądem czy też może to być coś innego. Nigdy nie miałem takich bólów. Proszę o opinię.
moze to jest ból jakiegoś mięśnia...Aby to sprawdzić posmaruj sobie bolące miejsce jakąś maścią,którą stoosuje się pprzy kontuzjach mięśni i ścięgien.,albo przyłóż ciepły termofor,jak po rozgrzaniu przestanie boleć tzn.,że jakiś mięsień nadwyrężony.
Gość elektryk
jesli chodzi o porazenie pradem to mialem takie wypadki kilkadziesiat razy i jesli jest przyspieszone bicie serca to chyba tylko w wyniku dzialania adrenaliny wywolanej stresem a nie pradem, zalezy jeszcze jak prad przeszedl przez cialo najgorsza droga to lewa reka do lewa noga ale to musialby byc duzy prad zmiennej czestotliwosci o wysokim napieciu, mnie kilkadziesiat razy prad porazil bo naprawiam telewizory, czasem nawet 20 kv = 20 tys volt, koledzy sie smieja ze to tylko pomoze sercu he he dziala jak oczyszczacz, zreszta to samo robi defibrylator, ma za zadanie zatrzymac serce a nie je ruszyc, takze jak ci serce nie stanelo podczas porazenia to wszystko jest ok, to raczej wynik nerwobolu ale EKG mozna zawsze zrobic, chociaz moi znajomi nawet kilka tyg po zawale mieli EKG bardzo dobre takze im nie chcieli dac renty he he.
Prąd był zmienny, tzn taki gniazdkowy, na pewno jego siła (natężenie?) było mniejsze przez to, że najpierw z gniazdka przepłynął z kilka dobrych metrów w kablu i dopiero do mojej ręki. Ręka była to lewa i z tego co się dowiedziałem jeszcze kolejnych pechem było to, że akurat wtedy stałem boso na betonie. Normalnie w lecie chodzę w gumowych klapkach i wtedy chyba nie było by jakiegoś uziemienia czy jakoś to się nazywa. Ale rozumiem, że droga lewa ręka - lewa noga to sytuacja, kiedy i moja noga dotykałaby przewodów. Opisane przeze mnie w pierwszym poście objawy nadal się utrzymują, w niczym w sumie mi to nie przeszkadza, jedynie jest lekki niepokój gdy poczuje ten ból. Spróbuję tak jak pisał #4 z tą maścią rozgrzewającą, może faktycznie pomoże, albo to jakieś nerwobóle. Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi się, że jeśli o serduszko chodzi, to sam ból o niczym złym jeszcze chyba by nie świadczył, do tego jakby były jakieś duszności, utrzymująca się arytmia itp to trzeba by się bardziej martwić.