Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wynikó RTG klatki piersiowej, TSH, FT3, FT4, ECHO serca i morfologia

Gość xxxmarvel

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xxxmarvel
Rtg klatki piersiowej: pola płucne bez zagęszczeń miąższowych i zmian ogniskowych. Sylwetka sercowo-naczyniowa w normie. Kopuły przepony wolne. Inne badania: TSH 5.310 , 3.420 mIu/L fT3 25.53 6.78 pmol/l fT4 24.43 pmol/l anty - TPO 5.8 IU/ml troponina T : *0.010 ng/ml testy w moczu na obecność : barbituranow,marihuany,kokainy,opiatow,ekstazy,amfetaminy,trójcyklicznych p/depresyjne,benzodiazepin / - ujemny Echo Serca : EF 65% . wielkość jam serca w granicach normy . Aparat zastawkowy w normie. Grubość i kurczliwość mięśnia serca prawidłowe. Osierdzie wolne. hematokryt [%] 47 hemoglobina [g/dl] 16.3 erytrocyty [*10^6/mik.l] 6.00 leukocyty [*10^3] 8.647 płytki [*10^3/mik.l] 311 glukoza [mg/dl] 101 sód [mEq/l] 139 potas [mEq/l] 4.8 chlorki [mEq/l] 98 mocznik [mg/dl] 26 kreatynina [mg/dl] 0.7 białko [mg/dl] ujemny cukier [g/dl] ujemny Ket. ujemny urobilinogen Prawidłowy bilirubina ujemny nabłonki [wpw] Pł.poj. leukocyty [wpw] Poj. skład mineralny [wpw] Fosf.bezp.liczne pH Bakt.d.licz. cholesterol [mg/dl] Cał. 198 HDL 43 LDL 140 trójglicerydy [mg/dl] 76 Aspat [u/l] 20 Alat {u/l] 16 CRP mg/l 5
Dalej nie widzę norm. Norma to górna i dolna granica! Przy TSH jest tylko 3,42, domyślam się że to górna granica. A przy FT3 - 6,78, to też górna granica? Przy FT4 nie ma w ogóle żadnej liczby. Trudno się zorientować o co chodzi. Ale jeżeli TSH wynosi 5,3 to jest to zbyt wysoki wynik, z tarczycą jest coś nie tak i powinieneś iść do endokrynologa.
Gość xxxmarvel
ok,ale ja leżałem cztery dni w szpitalu i tam robili mi badania i lekarze nie mówili nic,że z tarczycą jest coś nie tak, a ostatnio znów wylądowałem w szpitalu z powodu starsznie szybkiego pulsu i lęków ale byłem tam tylko godzine. pobrali mi krew i rozmawiałem z pielęgniarką i ona mi powiedziala ze pobrali mi krew,bo to moze byc przez tarczyce wlasnie i potem do mnie przyszla i powiedziala mi ze tarczyca jest ok i ze to nie przez tarczyce... więc chyba tak jest,jak myślicie??