Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadczynność tarczycy u nastolatka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 18 lat dzis mialem badanie krwi i wykazano u mnie nadczynnosc tarczycy czy jakos tak w normnie powinno byc max do 5 a wykryto u mnie 6.16 . Umieram czy da sie to leczyc? szczerze jestem tak zagubiony ze nie nie obchodzi mnie to szczegolnie choc sie zle czuje prosze o porady. chce wiedziec czy mam sobie strugac juz trumienke...........
chłopcze,,aby zbadać dokładnie tarczycę musisz mieć:USG tarczycy,TSH,ft3,ft4 i z tym do lekarza endokrynologa zajmującego sie tarczycą.Sa wielomiesięczne kolejki,a u mnie juz w styczniu nie było zapisów na ten rok .Jest to koszmar.Nie czekaj w kolejkach,tylko załatw wyniki i do lekarza od tarczycy.Jak regularnie będziesz brał lek,praca tarczycy sie wyrówna i poczujesz się normalnie.Tylko co jakiś czas,który ustali lekarz musisz badac Tsh i beziesz obserwował jak wraca do normy.Trumienki nie strugaj,bo nic ci nie będzie.Miałam kiedyś nadczynność tarczycy z 10 lat temu.W pracy nie mogłam wejść na drugie piętro,na przystanku musiałam siadać ,bo 10 minut nie mogłam ustać na nogach.Było mi słabo,serce czasem gwałtownie stuknęło kilka razy bez żadnej przyczyny.Ale to tylko wsppomnienie ,bo śmigam jak sarenka.I ty będziesz śmigał .Tylko zastosuj się do zaleceń lekarza i kontroluj poziom TSH.